Zatrwian wrębny

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zatrwian wrębny

Post »

Kwitnienie i bukieciarstwo w pełni. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie raczej rozczarowanie?

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatrwian cały czas pięknie kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście jak co roku znalazł się też w ziołowych bukietach na dzisiejsze Święto. I tak już pozostanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda wybitnie sprzyja zatrwianom w tym roku,więc i kwiaty coraz bardziej piękne. ;:108

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pora na podsumowanie roku w uprawie zatrwianu wrębnego.Jak w poście wyżej pisałem długie słoneczne dni sprawiły że zatrwiany kwitły jeszcze długo i obficie.To czego nie cierpią to to kilkudniowe opady.Kwiaty robią się brzydkie i tracą na kolorach.Ten sezon im tego oszczędził w mojej okolicy,więc zadowolony byłem niezmiernie. :D
Ostatnie bukiety z 24 września wcale takie kolorystycznie najgorsze nie wyszły.Do zobaczenia miejmy nadzieję w nowych kompozycjach w 2020 roku. ;:108 :wit

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Co roku kupuję bukiet tych kwiatów i do dziś, jak trafiłam w sklepie na nasionka, to nie wiedziała, że tak się one nazywają.
Nasiona kupiłam nie wczytując się w opis. I teraz zastanawiam się czy jest sens jeszcze go siać o tej porze? Zwłaszcza bezpośrednio do gruntu? Jaka jest Wasza opinia?
piotr45
50p
50p
Od: 23 kwie 2017, o 15:25

Post »

Witam
po prawie rocznej przerwie,tak mi się przyjęły zatrwiany.

Obrazek
Przyjąć się przyjęły, ale jest za zimno.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon co prawda już się dawno zakończył,ale chociaż w skrócie trzeba go przedstawić i podsumować.
Mniej,ale wcale nie tak mało jak co roku zresztą zatrwian wrębny znów zagościł u mnie.W fazie siewek wszystko bez strat przebiegło pomyślnie.W trakcie sezonu nieodzowną rzeczą było podlewanie,gdyż dłuższego braku wody zatrwian nie znosi.Wysiewałem kolorami i to co zawiodło mnie w tym roku to brak a właściwie inny kolor niż kupowałem.Zamiast wyrazistego rózu wyszedł jakiś blady jakby brudny róż i to w bukietach dało się zauważyć.Ogólnie jednak na rok nie ma co narzekać - było dobrze. ;:108 ;:333

Trochę zdjęć,ale może po kolei.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pora kwitnienia w następnej części.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas kwitnięcia i tworzenia kompozycji bukietowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ostatniej części zdjęcia z końca sierpnia i września oraz podsumowanie sezonu.C.D.N.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Kacper1999
200p
200p
Od: 19 lut 2018, o 22:03

Post »

Witajcie :wit z przyjemnością podziwiam wasze rośliny! Zatrwian u mnie w rodzinie był odkąd pamiętam, jednak w tym roku bardziej ja się nim zająłem, kupiłem 2 różne rodzaje nasion, jeden był piękny intensywnie fioletowy, łodygi skórzaste, ciemnozielone, grube, bardzo dobrze zszedł, nie pokładał się, drugi miał być fioletowy, był jasnoróżowy cienki i niezbyt ładny. Nie pamiętam czy któryś z nich był zatrwianem letnim, czy oba były wrębne, ale chciałbym za rok mieć także ten gruby, fioletowy, nie pamiętam też, gdzie był kupiony ;:131 Proszę o pomoc czy wiecie może, który zatrwian ma takie cechy?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kacper Czasami,chociaż rzadko zdarzają się pomyłki w poszczególnych kolorach tak jak to było w jednym i u mnie w tym roku,pisałem o tym we wcześniejszym poście.Kilka firm sprzedaje nasiona zatrwianu wrębnego.Ja przeważnie korzystam z dwóch.I w tym roku i na następny na który mam już zakupione nasiona mam z tej i jestem zadowolony.

Obrazek

Bez względu na firmę na kolor i grubość łodyg do tej pory nie narzekałem u mojego zatrwianu wrębnego.

Reasumując sezon tak jak obiecałem w poprzednim poście rok na plus.Główny czynnik,czyli pogoda sprzyjała roślinom.W czasie kwitnienia dłuższe deszcze nie marnowały kwiatów.Zabiegów chemicznych przeciw chorobom - zero a z nawożenia też w tym roku wyjątkowo skąpo bo bodajże tylko dwa opryski dolistne wapniem który to zatrwian lubi.Jedynie dwa rzędy rosnące blisko tunelu ucierpiały po zbyt obfitych opadach deszczu gdzie dłużej było za mokro.Rośliny były później niższe,przyhamowały i później zaczęły kwitnąć.
Tak jak obiecałem ostatnie zdjęcia sierpniowo-wrześniowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle,można zapaść w sen zimowy... i oby do wiosny... i może do nowych zasiewów. ;:218 :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50

Post »

Witam
Mam pytanie do osób, które siały zatrwian wrębny. Z której firmy nasiona zatrwianu są najlepsze czyli najlepiej wschodzą itp ?.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim ostatnim poście na tej stronie jak widzisz pokazuję zakupiony zatrwian na ten sezon.W zasadzie tylko i wyłącznie z tej firmy kupuję nasiona.Nigdy nie miałem jakichkolwiek kłopotów ze wschodami,zawsze są bardzo dobre.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50

Post »

OK dzięki a wiesz może ile sztuk nasion znajduje się w takiej paczce ? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”