Taki - sobie ogród cz.3
- doroteczkaa
- 100p
- Od: 11 lip 2013, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.3
Super pomysl z kamyczkami w doniczkach ... wykorzystam ... bo kocham kamienie .
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorota! To prawda, że kamienie są fajną ozdobą w ogrodzie i pasują w pewnych zakatkach. Ja nie mam ich zbyt dużo, tylko gdzieniegdzie i w kaktusowych donicach, no i w oleandrze.
Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić. Widziałam skwer, który wygląda jak wykop na budowie
Aniu! Paskuda powinna być pełna, a pokazała środek. Jest to dla mnie poważna wada. No i nie podoba mi się. Kolor ma fajny, ale ...
Fotki na dziś:
Dalia Crazy Love

Rozchodniki zaczynają, zlatują się powoli motyle, ale ja żadnego nie zdybałam:

Kanny coraz piękniejsze. Znalazłam indicę zamieniłam z Golden Lucifer

Aksamitki z nasion spod płotu sąsiadki. Pewnie ptacy roznieśli

Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić. Widziałam skwer, który wygląda jak wykop na budowie

Aniu! Paskuda powinna być pełna, a pokazała środek. Jest to dla mnie poważna wada. No i nie podoba mi się. Kolor ma fajny, ale ...
Fotki na dziś:
Dalia Crazy Love

Rozchodniki zaczynają, zlatują się powoli motyle, ale ja żadnego nie zdybałam:

Kanny coraz piękniejsze. Znalazłam indicę zamieniłam z Golden Lucifer

Aksamitki z nasion spod płotu sąsiadki. Pewnie ptacy roznieśli

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
A dla mnie paskuda nn, podobnie jak dla Ani - najładniejsza. A inne tez piękne.
Dzielżany mi się nie udały, spróbuję jeszcze raz, bo bardzo je lubię.
Dzielżany mi się nie udały, spróbuję jeszcze raz, bo bardzo je lubię.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
To jej nie wyrzucaj tylko komuś daj
Szkoda takiej ładnej dalii.
Dokładnie takie rozchodniki dokupiłam sobie jesienią i tez zaczynają kwitnąć. Te z jasnymi liśćmi rosną ładnie, b mam też t z ciemnymi i one nie tworzą takich ładnych kęp. Przynajmniej u mnie
(A może na razie?)

Dokładnie takie rozchodniki dokupiłam sobie jesienią i tez zaczynają kwitnąć. Te z jasnymi liśćmi rosną ładnie, b mam też t z ciemnymi i one nie tworzą takich ładnych kęp. Przynajmniej u mnie

- takasobie
Iwona! Ja wiem, że to kwestia gustu, ale ta dalia ma wadę i wszystkie dalie, które pokazują środek, a nie są pojedynczymi albo anemonowymi, są dla mnie paskudami, chociażby miały najpiękniejsze płatki i kolor. Tym bardziej jestem wściekła, bo zapowiadała się uroczo!
Dzielżany mam niezbyt bujne, bo rosną w cieniu i pod brzozami, ale już mam kilka sezonów więc im pasi.
Aniu! Jak znajdzie się chętny, pewnie wydam, ale nie śmiem nikomu wciskać, bo to u miłośników dalii nieeleganckie
Masz rację! Te ciemne rozchodniki nie są zbyt chętne do tworzenia kęp. mam 4 odmiany, ale te zielone są najpiękniejsze!
Dzisiejsze plany skończyły się niczym. Miałam wyczyścić warzywnik, poprzycinać krzaczki i inne takie tam, ale po pracy i obiedzie(a w zasadzie kolacji, bo co się je o 18? ) już siły nie miałam. Co prawda wzięłam w ręce różany sekatorek, ale przyszła kuzynka z córką i poczułam się usprawiedliwiona.
Za to zaliczyłam sukces, bo znalazłam torebki z zeszłorocznej wymiany nasion pomidorów. Suszę swoje nasionka z kilku odmian i muszę je opisać.Na zeszłorocznych torebkach od darczyńców na szczęście były odpowiednie opisy. Zrobiłam projekty etykiet do swoich i tylko wydrukować.
Jeszcze mam kilka zdjęć:
Sweetheart

Fascynation

I pachnąca cytrynką Honka Surprise

Zaczynają powtarzać róże:
Whisky Mac

Geisha

Aniu! Jak znajdzie się chętny, pewnie wydam, ale nie śmiem nikomu wciskać, bo to u miłośników dalii nieeleganckie

Masz rację! Te ciemne rozchodniki nie są zbyt chętne do tworzenia kęp. mam 4 odmiany, ale te zielone są najpiękniejsze!
Dzisiejsze plany skończyły się niczym. Miałam wyczyścić warzywnik, poprzycinać krzaczki i inne takie tam, ale po pracy i obiedzie(a w zasadzie kolacji, bo co się je o 18? ) już siły nie miałam. Co prawda wzięłam w ręce różany sekatorek, ale przyszła kuzynka z córką i poczułam się usprawiedliwiona.
Za to zaliczyłam sukces, bo znalazłam torebki z zeszłorocznej wymiany nasion pomidorów. Suszę swoje nasionka z kilku odmian i muszę je opisać.Na zeszłorocznych torebkach od darczyńców na szczęście były odpowiednie opisy. Zrobiłam projekty etykiet do swoich i tylko wydrukować.
Jeszcze mam kilka zdjęć:
Sweetheart

Fascynation

I pachnąca cytrynką Honka Surprise

Zaczynają powtarzać róże:
Whisky Mac

Geisha

Miłka
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Piękne masz dalie! No aż dech tracę jak na nie patrze.
Jak przeczytałam Twoją odpowiedź to aż tak mnie tknęło' o co Ci chodzi' i dopiero się teraz dopatrzyłam. Tortu rzecz jasna nie będzie ale torf jest- całe 80l. Mąż dzielnie niósł do samochodu
I teraz od nowa będę miała co w ogródku robić 
Jak przeczytałam Twoją odpowiedź to aż tak mnie tknęło' o co Ci chodzi' i dopiero się teraz dopatrzyłam. Tortu rzecz jasna nie będzie ale torf jest- całe 80l. Mąż dzielnie niósł do samochodu

- takasobie
Paula! Odetchnęłam z ulgą, że zajarzyłaś
Nakarm rodka do syta. Tylko nie chemicznie
Ale torf i np kompost lub dojrzały/granulowany obornik będzie ok. Trzeba teraz regularnie podlewać do jesieni, żeby nabrał sił przed zimą i zawiązał jeszcze kwiatki na przyszły rok.
Dzisiaj koszenie, bo za tydzień gardenparty. Oczywiście potem ściółkowałam dalie i hosty trawą. I kolejna robota - przycinanie nożycami tego, czego kosiarka nie sięgnęła. Chyba nie dam rady wszystkiego dziś zrobić. Chciałam posprzątać warzywnik, ale chyba jutro...
Ale chyba zrobimy sobie dziś ognisko i upieczemy kiełbaski
Chyba jednak kupię sobie hortensję bukietową. Jeszcze nie wiem którą, ale już mam upatrzoną
Chciałam posadzić 2 rododendrony, ale pozostawię jednego , a drugie stanowisko będzie dla hortensji. Tyle lat się broniłam
Fotki na dziś:
Pięciornik Tangerine

Dalia Sakura Fubuki

Belle Epoque

Frienship

Dalia Teesbrooke Audrey

Nakarm rodka do syta. Tylko nie chemicznie

Dzisiaj koszenie, bo za tydzień gardenparty. Oczywiście potem ściółkowałam dalie i hosty trawą. I kolejna robota - przycinanie nożycami tego, czego kosiarka nie sięgnęła. Chyba nie dam rady wszystkiego dziś zrobić. Chciałam posprzątać warzywnik, ale chyba jutro...
Ale chyba zrobimy sobie dziś ognisko i upieczemy kiełbaski

Chyba jednak kupię sobie hortensję bukietową. Jeszcze nie wiem którą, ale już mam upatrzoną

Fotki na dziś:
Pięciornik Tangerine

Dalia Sakura Fubuki

Belle Epoque

Frienship

Dalia Teesbrooke Audrey

Miłka
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dalia Crazy Lovemnie rozczula.
Rozchodniki mają jeszcze czas, kojarzą mi się z jesienią więc proszę je schować.
Rozchodniki mają jeszcze czas, kojarzą mi się z jesienią więc proszę je schować.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
No zrobiłam taką jakby 'fosę' naokoło i w to wsypałam torfu. Nie chciałam uszkodzić korzeni. Nie wiem starczy to? No niby wsypałam korytko ziemi całe pod niego, a może nawet dwa
Jest tak lichy ten rh że aż mi go szkoda. Parę liści na krzyż i.. tyle. O kwitnieniu to raczej nie ma mowy, niech on wiosny chociaż dożyje.

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Miłko ta Geisha jest śliczna ,nawet by mi pasowała na rabacie jak wysoko ona rośnie , czy pachnie???
- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Wspaniałe to "daliowe królestwo"; ja nie mam niestety ani jednej, bo nie lubię i nie mam gdzie przechowywać w zimie. Teraz wiem, gdzie można je podziwiać
Beczka-donica, świetna!!
Pozdrawiam. Bogusia

Beczka-donica, świetna!!
Pozdrawiam. Bogusia
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Miłko nie do końca się z Tobą zgadzam , ciemne rozchodniki trzeba podwiązywać dwukrotnie -raz środek rozety ,oraz zewnętrzne łodygi ,ja tak robię i nie ma problemu są piękne 

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Piękne róże ,
dalie a canna super Miłego wieczorku 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Zdjęcie Belle Epoque fantastyczne.

Ładna jest ... widziałam ją gdzieś w szkółce... nawet się zastanawiałam czy nie zamówić.
Zadowolona jesteś z niej?
- takasobie
Majka! Ona jest urocza, nawet teraz, kwitnąc po raz drugi, wydaje się jeszcze piękniejsza niż w czerwcu. Nie pachnie, ale w ciepły letni dzień jakbym coś poczuła...
Kupiłam u Kamili w zeszłym roku jesienią. Pod spodem ma inny kolor, w środku inny, ale obydwa cudne, takie ciepłe. Polecam!
Beciu! dziękuję
Bogusiu! Właśnie u mnie możesz pooglądać! Nie trzeba od razu uprawiać i bawić się w kreta 2 razy do roku
Zapraszam serdecznie!
Marzena! Ciemnych nie podwiązuję, bo są spacyfikowane przez dalie. Zresztą nie mam tych zupełnie ciemnych.
Geisha nie pachnie, ale jest piękna. Nie lubię tylko tego, że ma wiotkie łodygi i dość ciężkie kwiaty i się pokłada.
Paula! Spokojnie mogłaś go wykopać, rozluźnić bryłę korzeniową delikatnie rękoma, posadzić w torf, wyściółkować kompostem i korą. Poczytaj może w wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 43&t=21683
Majka-Comcia! Mnie też
Rozchodniki schowane do szafy!
Jeszcze ciepłe dni, można przysiąść i poczytać książkę przy upojnie pachnących hostach:

Kanny szaleją, jak ja lubię ten czas!

Dalia Babylon Lila

Dalia na razie nn, ale mam pewne typy

Dalia Ozyrys od Olusi. Zauważyłam ją bardzo późno, tak się schowała w jeżówkch. Późno była sadzona, musiałam trochę poupychać

Beciu! dziękuję

Bogusiu! Właśnie u mnie możesz pooglądać! Nie trzeba od razu uprawiać i bawić się w kreta 2 razy do roku

Marzena! Ciemnych nie podwiązuję, bo są spacyfikowane przez dalie. Zresztą nie mam tych zupełnie ciemnych.
Geisha nie pachnie, ale jest piękna. Nie lubię tylko tego, że ma wiotkie łodygi i dość ciężkie kwiaty i się pokłada.
Paula! Spokojnie mogłaś go wykopać, rozluźnić bryłę korzeniową delikatnie rękoma, posadzić w torf, wyściółkować kompostem i korą. Poczytaj może w wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 43&t=21683
Majka-Comcia! Mnie też

Jeszcze ciepłe dni, można przysiąść i poczytać książkę przy upojnie pachnących hostach:

Kanny szaleją, jak ja lubię ten czas!

Dalia Babylon Lila

Dalia na razie nn, ale mam pewne typy

Dalia Ozyrys od Olusi. Zauważyłam ją bardzo późno, tak się schowała w jeżówkch. Późno była sadzona, musiałam trochę poupychać

Miłka