Poziomki - uprawa cz. 2
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
A ja posadziłem te ogrodowe mutanty z lenistwa co by nie biegać i nie obcinać rozłogów 

- Pozdrawiam Jurek
To prawda - u mnie leśna poziomka zadusiła miętę, która jest ponoć taka żywotna, a było jej sporo... Jak ktoś życzy, to mogę się leśną podzielić (albo wymienić na miętębioy pisze:Oczywiście że można, ale trzeba jej pilnować, bo jest dość ekspansywna

Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, co trzeba z nimi robić?bioy pisze:Oczywiście że można, ale trzeba jej pilnować, bo jest dość ekspansywna
Pozdrawiam. Ania
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rośnie sobie sama, bez jakiejkolwiek opieki. Pojawiła się w malinach, w sadzie, pod zagajnikiem - słowem wszędzie gdzie sama chce i skąd nie muszę jej eksmitować.
Zrobiło się jej już całkiem dużo, a co ciekawe jeszcze kilka lat temu nie było jej wcale na mojej działce.
Jedyne co musisz zrobić to wsadzić kilka krzaczków i trochę poczekać , a będziesz miał poziomkowy dywan
Oczywiście, jeśli masz mało miejsca będziesz musiał jej pilnować i trzymać w ryzach, coby Ci innych roślinek nie podusiła
Zrobiło się jej już całkiem dużo, a co ciekawe jeszcze kilka lat temu nie było jej wcale na mojej działce.
Jedyne co musisz zrobić to wsadzić kilka krzaczków i trochę poczekać , a będziesz miał poziomkowy dywan

Oczywiście, jeśli masz mało miejsca będziesz musiał jej pilnować i trzymać w ryzach, coby Ci innych roślinek nie podusiła

Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
A u mnie niestety to trawa ją zagłuszyła..
Sadziłem ją w tym celu żeby właśnie ładnie sie rozrosła, miała do tego miejsce, lecz nie dała sobie rady. W tym miejscu, gdzie były sadzone, gdzie nie było trawy rosły całkiem całkiem, ale te rozłogi wszystkie maluteńkie zagłuszone przez trawe i zero owoców..

W lutym tego roku popikowalam male roslinki z liscieniami. Niestety wiekszosc padla (nastepnym razem będę bardziej cierpliwa i poczekam az im sie pierwsze liscie pojawia) wiec musialam wysiac ponownie na poczatku marca. Polowa czerwca a moje poziomki nadal w plastikowych pojemnikach, ale troche podrosly wiec jutro przygotowuje im miejsce w ziemi i przesadzam
Tak wygladaja w pojemnikach, lacznie okolo 50 sztuk, nie nastawiam sie na jakies ogromne zbiory w tym roku ale mam taka cicha nadzieje ze moze choc jedna poziomke zjem pod koniec lata. Jutro wrzuce fotki juz po posadzeniu, mam nadzieje ze rusza z kopyta

A tutaj moja pierwsza i poki co jedyna poziomka
...ktora niestety cos zjadlo. Kupilam kilka krzaczkow przez internet, bo sie nie moglam doczekac tych swoich posianych w marcu, no i cos mi ja kurka wodna zezarlo.

Tak wygladaja w pojemnikach, lacznie okolo 50 sztuk, nie nastawiam sie na jakies ogromne zbiory w tym roku ale mam taka cicha nadzieje ze moze choc jedna poziomke zjem pod koniec lata. Jutro wrzuce fotki juz po posadzeniu, mam nadzieje ze rusza z kopyta

A tutaj moja pierwsza i poki co jedyna poziomka

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Nie wiem, jak u innych - u mnie Twoje zdjęcia JolantaM nie otwierają się
. Główna strona Fotosika ...

- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Ruda napisała "Prawdopodobnie owoce są na zeszłorocznych krzaczkach - no, przyznajcie się posiadacze
"
przyznaję się te krzaczki sadziły się same w zeszłym roku latem
ale nie tylko na leśnej polanie, na mojej polanie ogrodowej pachną równie mocno
wystarczy się pochylić nad nimi. Może dlatego, że mają sporo słońca
rośnie już parę lat w ogrodzie, ale tak jak pisał Jacek : trzeba jej pilnować . Trzeba
jak się rozrasta, bo młodą trzeba wyplewić, żeby jej trawa i chwasty nie zagłuszyły
a potem nie dać się rozplenić rozłogom gdzie ich nie chcemy ; po prostu je wycinam. Również mogę chcącym podesłać trochę tych młodych
całkiem ich sporo mam
jak widać na fotce (post str 15)
Pozdrawiam,
P.S. nie wiem czemu nie wyszedł mi cytat
musiałam coś sknocić
.

przyznaję się te krzaczki sadziły się same w zeszłym roku latem

Masz rację MariolkoRuda2011 pisze:Obawiam się Rozmalinko, że smak i zapach prawdziwych poziomek mają - prawdziwe poziomki. Leśne, nagrzane słońcem na polanie![]()
Ja też wącham i wącham poziomaski w sklepie i widzę . Widzę ale nie czuję

właśnie moje są leśne...były...rozmalinka pisze: A nie wiesz, czy w ogrodzie można posadzić leśną poziomkę?

Pozdrawiam,

P.S. nie wiem czemu nie wyszedł mi cytat

Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
- Ruda2011
JolantaM do gruntu z tym towarzystwem
- brawo - są tak zdrowe i tak śliczne, że szok. Do gruntu lub większych pojemników bo rychło zabraknie im miejsca.

Ruda2011 - slicznie dziekuje za pochwale
Sa juz w gruncie od dzis, korzonki wychodzily z tych plastikowych pojemnikow dolem, wiec postanowilam dac im nowy "domek"

Sa juz w gruncie od dzis, korzonki wychodzily z tych plastikowych pojemnikow dolem, wiec postanowilam dac im nowy "domek"

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Poziomka leśna się przyjęła, rozłóg wypuściła ale... poziomki nierozłogowe oszalały i przestały być "nierozłogowe". o_o Mama stwierdziła, że to przez deszcze, ja zaś nie wiem, co o tym wszystkim myśleć...
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie zajadamy się poziomkami już od jakiegoś czasu, ale dziś miał miejsce pierwszy solidniejszy zbiór.
5 litrów poszło do mrożenia, a zjedliśmy masę więc już całkiem ładnie.
Kolejny zbiór za dwa dni zapowiada się jeszcze o wiele lepiej

Pozdrawiam, Jacek
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Ile krzaczków potrzeba na taaaaakie zbiory?bioy pisze:U mnie zajadamy się poziomkami już od jakiegoś czasu, ale dziś miał miejsce pierwszy solidniejszy zbiór.

Pozdrawiam. Ania
- Ruda2011
Idę się zastrzelićbioy pisze:U mnie zajadamy się poziomkami już od jakiegoś czasu, ale dziś miał miejsce pierwszy solidniejszy zbiór.