Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Zaniedbuję nie tylko swój wątek ...ale i Wasze ...moje ulubione ogrody moich Przyjaciół ...myślę ,że jeszcze dwa tygodnie i ...będę do przodu ...W między czasie w zawrotnym tempie wysyłałam jeszcze zamówione rośliny , choroba M ...etc...
Więc ...witajcie wieczorową porą .... :wit . Przepraszam za milczenie ...w zasadzie w swoim wątku ...bo bywałam to tu , to tam ...ale sił i chęci już nie wystarczyło , by w odwiedzającym podziękować tak za wizyty , jak i miłe słowa .

Nie próżnowałam jednak ...praca w ogrodzie pochłaniała mnie bez reszty -aż do późnych godzin wieczornych ...często po omacku szukałam szpadla , haczki , sekatora , by posprzątać i dodatkowo wynieść chwasty poza ogród . Najgorsze , że biorąc aparat do ogrodu - zanim się obejrzałam - było już ciemno - a szłam tylko fotki zrobić , a tu trawka , tu przerobić , tam pogrzebać i spulchnić ziemię i ...tak zeszło . Dodatkowo problemy zdrowotne M wymusiły wręcz zmianę porządku dnia , a co za tym idzie ...musiałam być do dyspozycji .

Więc ...odpowiadam moim Miłym Gościom .

Gosiu ...niestety ...nie wiadomo , czy pojedziemy do Oliwki samochodem , czy ...autobusem ...M ma problemy z ręką , a ja przecież nie pojadę na koniec Polski za kółkiem ;:202 .

Ewuniu ...masz rację ...Oliwunia jest dla mnie wszystkim , co najdroższe ...tym bardziej ,że na co dzień Jej nie widuję , bo mieszka daleko . Dziękuję za miłe słowa ;:196 .

Krystianie ...miło mi ,że Ci się podobają moje " robótki ręczne ", jak i ogród :oops:

Ave...witam serdecznie w progach "Mojego królestwa ..." ;:180 ...dziękuję za miłe słowa , świeży powiew , jak i zarówno za pochwały ...łagodnie rzecz ujmując ...urosłam ;:oj ( prawda , ze jestem duża ...147 cm...bez kapelusza ;:306 ).

Danuś , ja tylko tak sobie " dłubię " ...ale to jubilerska robota - z tymi maleńkimi detalami . Muszę sobie kupić precyzyjną pęsetę i ...chyba jakiś binokl powiększający ;:306 .
Myślę ,że Oliwka będzie zadowolona ...Ona jest bardzo skromna .
Dzisiaj mam w zanadrzu trochę takich fotek , jakie lubisz - aczkolwiek nie są perfekcyjnymi , jak z Twojego Ogrodu ...
Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie ;:196

Ewuś/EwkaEs ...wiem , że kruche ....wszak jesteśmy tutaj tylko chwilowo ...ba ! - a cóż to jest naprzeciw WIECZNOŚCI ? Nad oczkiem nic nie robiłam ...jedynie małą kosmetykę ...przestawiałam kamienie , wykopałam tuję i wyrzuciłam trochę tego i owego .
Oliwka na pewno się ucieszy ...miło ,że Ci się spodobały moje dodatki do prezentu komunijnego ...Jej zadowolenie i uśmiech jest dla mnie wszystkim ;:108 .

Gosiu/Megi1402 ...postaram się częściej pokazywać większe fragmenty mego ogrodu . Dziękuję za miłe słowa i ...cieplutko się robi na duszy /sercu ....że komuś się jeszcze podoba to , co robię .
Paskudnie było po ulewie ...teraz już trochę obeschło ...ale to tylko parę dni , bo od piątku , do niedzieli znów padało ....dzisiaj po południu też pokropiło . Zdążyłam porobić wszystko w ogrodzie , a zwłaszcza spulchniłam uklepaną przez deszcz
ziemię .
U Ciebie pewnie podobnie ...raz słońce , raz deszcz ?
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Bożenko...daj , spokój ... :oops: wszak i ty masz zdolności manualne ...to nie trudne , tylko chol...bardzo " koronkowa robota " . Filcowanie jest o wiele przyjemniejsze ...bo duże powierzchnie i nie trzeba wytężać wzroku .
Sukieneczka - w rzeczy samej jak dla księżniczki - jaką dla mnie jest Oliwka ...na popołudnie , po Komunii , bo nie będzie przecież chodzić w albie po domu .
Oczko mam już kilkanaście lat ...wiecznie przerabiane , poprawiane i modyfikowane ...kiedyś - na początku była piękna kaskada ...woda się wylewała z otworu w kamieniu i spływała po prostopadłym kamieniu - z lekka nachylonym i z impetem wpadała do oczka . Wtedy oczko było dużo głębsze , bo miało 1,30 na środku ....teraz jest spłycone .

Różo ...ślicznie dziękuję za miłe słowa ;:196 ....są dla mnie niczym balsam dla serca i duszy .

Aniu...oj ..dawno Cię nie było na FO ..witam Cię szczególnie serdecznie ;:168 . Ja również walczę z oponami pozimowymi ... ;:306 czuję się ociupinkę lżej ... zwłaszcza, że mam problem w doborze kiecki na komunię ...Dorothy Perkins jednak nie będę kupować , bo ta , która mi się podoba , to raz , że jej nie ma , a dwa to opinie o niej są wymowne .
Magnolia kwitła bardzo krótko ...najpierw dużo słońca i kwiaty się otwierały bardzo szybko ....a po tygodniu wiatr dopełnił dzieła . Okazale to ona wyglądała przez tydzień .
Dziękuję Aniu ....Pozdrawiam Cię również serdecznie .

Aguniu...wiesz , głowa wydobrzała po trzech dniach , co u mnie jest normą . Zmęczenie na tyle odpuściło ,że naraz za dużo sobie narzuciłam do zrobienia . Zresztą powiem Ci moja Droga , ze ja inaczej nie potrafię ...jak coś zacznę , to będę ryć nosem , aż skończę ....kiedyś przez ten głupi upór się wykończę ...wiem , że to nie zdrowe ...
Dziękuję za miłe słowa tak pod adresem Oliwki prezentów , jak i pod kątem mojego oczka ;:196

Ewuniu/Evluk...Jestem , jestem , jakże bym mogła się obrazić i w ogóle na co , na kogo ...ja nie z Tych ...tylko z tamtych .
Jutro zapewne zobaczysz na własne oczy co w trawie piszczy - kwitnie w moim ogrodzie ;:196 ...tulipanów mało co "pstryknęłam " ...bo zanim wyciągnęłam aparat ...było " po ptokach " .

No , więc ...zaczynamy ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze zostało ponad 60 fotek ;:oj ...no , przecież i tak za dużo wkleiłam ... :oops:
Ależ Gosiu ...przecież do komunii nie idzie moja córka ...tylko wnuczka , a poza tym ...album jest już prawie gotowy ...tyle , że ja nie mam kiecki ... by się do czegokolwiek zmieścić .
Siły jeszcze mam ....oj , mam ;:108 ...dziennie muszę grzebać w ogrodzie - bez tego ani rusz .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagodko, prepiękne zdjęcia!Twoj ogrod tonie w kwiatach ;:138
Liliowce mają setki pączków, ale będzie pokaz ;:oj
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jagódko,ale piękności kwitnacych moc pokazałaś ;:215
Lubię najbardziej tą porę roku jak tyle róznorodnych kwiatów kwitnie :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ...za szybko wszystko przekwita ...u mnie już po tulipanach zostały tylko liście i łodygi ...kamasja szybko przekwita , floks kanadyjski i pozostałe floksy kwitną długo i obficie . Natomiast primula " Francesca " kwitnie aż dwa miesiące .
Liliowce żółte są obsypane pąkami , jak nigdy dotąd ...
Dziękuję za miłe słowa ...dodające skrzydeł ;:196 .
Pozdrawiam serdecznie :wit

Aniu dziękuję ;:196 ....właśnie teraz u mnie najwięcej kwitnie ...jedne przed drugimi chcą się pokazać ;:306 .
Latem z kolei będą królowały liliowce i róże , fuksje , oleandry etc...
Lubię wiosenne miesiące , bo nie jest za gorąco , wszystko pachnie ...bez , konwalie ...najpiękniejsza pora roku ...bardzo ja lubię ...ale bez burz , ulew i zimna .
Buziaki wieczorne ;:196
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JAGÓDKO :wit Sliczne kwiatuchy - owoc Twojej pracy ;:138 Piękny ten czerwony o drobniutkich listeczkach :?: Zresztą wszystkie przecudne ;:333 Słoneczka na niedzielę ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-pięknie,z każdym tygodniem inaczej,a wszystko to dzięki Twojej mrówczej pracy!A jak tam z komarami-są i tną?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś /Ewiczka52..dziękuję Kochana za miłe słowa ;:168 . Ten czerwony kwiatuszek , który Ci sie podoba , a ma listeczki niczym koperek to Paeonia tenuifolia Plena- Piwonia delikatna ..zwana koperkową .
Miłego wieczoru ;:196

Ewuniu/EwkaEs...oj , tak , z każdym inaczej ...co dzień co innego rozkwita i zachwyca mnie niezmiennie . Czekam jeszcze na rozkwit irysów TB , przetacznika ożankowego o błękitnych kwiatach , primul japońskich .
Dziękuję za miłe słowa - tak , to mrówcza praca ...ale ja ją uwielbiam ...zwłaszcza , gdy moje ukochane podopieczne ze mną współpracują .
Ewciu , nawet o komary , meszki nie pytaj ...jestem cała w bąblach , rozdrapana ...dziwne , że tylko nogi , wszak i ręce miałam odsłonięte ...przez to , że miałam ubrane rybaczki . Teraz ani spódnicy , ani sukienki nie założę , bo wyglądają , jakbym miała jakąś chorobę skórną ;:145 . Myślę , że do tygodnia się wygoją ...bo jak z takimi nogami pojadę na Komunię ...chyba zostawię je w domu ;:306 . A dzisiaj kupiłam sobie śliczną sukienkę z koronki .
A propo's ...jak tam Twoja " Frencisca " ? ..moja dopiero rozwija pąki ...całe w zieleni ;:oj .
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO :wit Dziękuję - faktycznie ta piwonia wygląda delikatnie. Podobne listeczki ma Onętek - też takie koperkowe ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko-ciekawe,ja najbardziej pożarta po plecach jestem i trochę po rękach...osłonięte były.Na Francescę muszę popatrzyć czy aby jest.I czy w Podwórkowym była burza nr 3,bo wczorajsze opady były lokalne w różnych dzielnicach miasta.Padało w centrum i na wschodzie,a na północy przeszło bokiem.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko , wiedz , że chociaż przez jakiś czas nie byłam obecna na forum w Twoim ogrodzie bywałam i podziwiałam kwitnącą magnolię /wielokrotnie/ i bardzo żałuję że mieszkam tak daleko i nie mogłam się zjawić na festiwalu , no tak bym chciała to zobaczyć ;:145 o degustacji smakołyków nie wspominając ;:224 mam nadzieję , że jeszcze troszkę pożyjemy i któregoś 201...roku się spotkamy ;:196 jak się czegoś bardzo chce ....
W ogrodzie masz taką różnorodność tyle rarytasków że głowa mała przynajmniej moja , spacerując po swoich włościach pewnie zapominasz o calutkim świecie i o bolącej głowie i o rozklekotanym ;:167 ;:196
Spokojnego zdrowego tygodnia życzę ;:167 ach przepraszam o najważniejszym zapomniała bym :oops:
prezent jak i kreacja dla wnusi ;:215
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wszystko muszę pochwalić, bo wszystko wręcz cudne. Ostatnio mam okres fascynacji dąbrówką. Niby niepozorna, a wygląda rewelacyjnie. Podoba mi się także biały kwiat o kształcie płatków śniegu. Co to? ;:oj Śniegulice hiszpańskie niezwykle delikatne. Za to hibiskus jak płomień :heja Uwielbiam taką różnorodność. A przy tym to wszystko u Ciebie takie uporządkowane. Podziwiam Jagódko szczerze ;:180
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jezu słodki ...skończyłam album ... teraz ;:oj przepraszam ....witajcie po północy ...

Jutro z rana ( jak dożyję ) odpiszę i u siebie i u Was ...jestem padnięta ...jubilerskiej roboty mi się zachciało z pęsetą , aż mi palce cierpły ..jasna chole...Z drugiej strony , to czego się nie robi dla ukochanej . jedynej wnusi ;:108

Wkleję moje prace ...a jutro będą rośliny ...bo galeria spuchła ;:306 .... ;:224

To jest okładka albumu i poszczególne strony .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak się prezentuje całość , z jednej strony .
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Piękne karteczki, jedyne w swoim rodzaju :D
A ja wieczorem zapomniałam pochwalić irysy. Oj muszę być bardzo zmęczona, bo to moje ukochane, obok floksów kwiaty ;:173
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Iguś-Ty nocny Marku ;:196
Myślę, że wnuczce pamiątkowy albumik się spodoba :wit
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Jagódko, dbaj o siebie, nie przemęczaj się tak....ja wiem,że wszystko na Twojej głowie, ale musisz w ciągu dnia znaleźć chociaż chwilę, aby złapać oddech,wyciszyć się...wiem to po sobie, ciągle biegiem, szybko, ciągle telefony...może się w głowie zakręcić.
Pomyśl o tym.
;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”