Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
Moja się nazywa R. chrudimsis 

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

W sumie nigdy tam nie byłem. Może warto zorganizować jakąś wyprawę i odkryć kilka nowych stanowisk kaktusów, o których jeszcze nikt nie słyszał. A zawsze to taniej i bliżej niż do Argentyny czy też Boliwii

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co masz na mysli mówiąc "posadziłem"?przemek_pc pisze:Były moczone przez całą noc. Wszystkie opadły na dno. Posadziłem dzisiaj rano.
Powinny leżeć na wierzchu, zupełnie nie przykryte, a jeżeli, to bardzo minimalnie.
ps
a jakby Ci się ten chamaecereus kiedys przewrócił i na przykład połamał, to ja taki jeden odłomek chętnie przygarnę

też Ci za to coś pochwalę

- przemek_pc
Leżą sobie jakieś 2-5mm pod powierzchnią. To dobrze czy źle? Jako substrat dałem standardową mieszankę w jakiej trzymam kaktusy 
Jeżeli chodzi o chamaecereusa to będę pamiętał. Jak np. będę go przesadzał to mogę co nieco oddzielić. Ale myślałem, że z czym jak czym, ale z nim to nie powinno być problemu ze zdobyciem. To dość popularna roślina
i traktowana raczej jako chwast... 

Jeżeli chodzi o chamaecereusa to będę pamiętał. Jak np. będę go przesadzał to mogę co nieco oddzielić. Ale myślałem, że z czym jak czym, ale z nim to nie powinno być problemu ze zdobyciem. To dość popularna roślina

- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ja swoje też tak sadziłam i wykiełkowały 

- onectica
5 to jeszcze chyba nie tragedia, tylko, że będą się na pewno dłużej przebijać.
A ziemię wolą trochę żyźniejszą niż kaktusy, ale bardzo przepuszczalną. Ilu fanów, tyle przepisów na mieszanki
Także na bazie kokosu. Jak masz czas, to zajrzyj do wątku o Adenium, tam znajdziesz rózne pomysły i porady.
Polecam też wątek Akwelana - on tu jest adeniowy guru i chyba nikt temu nie zaprzeczy
co do chamaecereusa to masz trochę racji, chociaż tak nie do samego końca, ale długo by tłumaczyć ;)
no w każdym razie jak sie znajdzie u Ciebie to chętnie wezmę, a jak się znajdzie jeszcze kawałek Hildewintera aureispina , to też
ale to nic na gwałt ;)
A ziemię wolą trochę żyźniejszą niż kaktusy, ale bardzo przepuszczalną. Ilu fanów, tyle przepisów na mieszanki

Także na bazie kokosu. Jak masz czas, to zajrzyj do wątku o Adenium, tam znajdziesz rózne pomysły i porady.
Polecam też wątek Akwelana - on tu jest adeniowy guru i chyba nikt temu nie zaprzeczy

co do chamaecereusa to masz trochę racji, chociaż tak nie do samego końca, ale długo by tłumaczyć ;)
no w każdym razie jak sie znajdzie u Ciebie to chętnie wezmę, a jak się znajdzie jeszcze kawałek Hildewintera aureispina , to też

ale to nic na gwałt ;)
- przemek_pc
Pożyjemy, zobaczymy. Jak to mówią, człowiek uczy się na błędach, choć oczywiście lepiej jest uczyć się na cudzych
Hildewinteria aureispina powiadasz? No u mnie to takiego stwora nie uświadczysz
A Koleżanka dlaczego swojego wątku nie posiada

Hildewinteria aureispina powiadasz? No u mnie to takiego stwora nie uświadczysz

A Koleżanka dlaczego swojego wątku nie posiada

- onectica
Nie ma sie co łudzić - I tak swoich się nie ustrzeżesz!przemek_pc pisze:Pożyjemy, zobaczymy. Jak to mówią, człowiek uczy się na błędach, choć oczywiście lepiej jest uczyć się na cudzych

Taka już moja outsiderska naturaprzemek_pc pisze:A Koleżanka dlaczego swojego wątku nie posiada

Może kiedyś ;)
- przemek_pc
Jak już moja R. cintiensis będzie miała odrosty, albo uda się zebrać z niej nasiona, to chętnie się podzielę

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Ładnie tu, w dalszym ciągu się o tym przekonuję ;). Lista roślinek przypadła do mojego gustu
Miałbym kilka uwag:
Swoją drogą, W. Rausch na ostatniej liście ma oznaczone te rośliny jako aurea v. rubriflora
)
Oczywiście wszystko zależy od tego, jakiej nomenklatury się trzymasz, ja cię przecież do zmian nie zmuszę
A co to za cudak? Lobivia klasyfikowana do weingarcji? Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem (ale ja jeszcze krótko w tym wszystkim siedzę, więc się nie znam
)

Miałbym kilka uwag:
Oznaczył bym to jako L. aurea v. dobeana - jeśli się dobrze orientuję, nie ma innej aurejki o czerwonych kwiatach (chuć tutaj Tomek jest wyrocznią, nie ja20. Lobivia aurea (czerwony kwiat)

L. aurea v. dobeana30. Lobivia dobeana x2
Swoją drogą, W. Rausch na ostatniej liście ma oznaczone te rośliny jako aurea v. rubriflora
L. jajoiana (malutka literówka46. Lobivia jojoiana

W Rausch - L. ferox v. longispina51. Lobivia potosina (longispina) WR172
Rausch na liście z 2008 - L. tiegeliana v. castanea62. Lobivia tiegeliana var. distefanoiana WR499
Oczywiście wszystko zależy od tego, jakiej nomenklatury się trzymasz, ja cię przecież do zmian nie zmuszę

174. Weingartia knizei f. (= Lobivia acanthoplegma var. oligotricha) LH539 x2

Pozdrawiam, Aleksander
- przemek_pc
Co do wcześniejszych pozycji, to trzeba się temu bliżej przyjrzeć
Co do pozycji 174, to jest to roślina o numerze polowym LH539. W wyszukiwarce numerów polowych widnieje jako Weingartia knizei fma., Arani, Bolivia. Ja ją zakupiłem jako Weingartia jarmilae, a oto co na ten temat myśli Kolega Tomek (blabla):

Co do pozycji 174, to jest to roślina o numerze polowym LH539. W wyszukiwarce numerów polowych widnieje jako Weingartia knizei fma., Arani, Bolivia. Ja ją zakupiłem jako Weingartia jarmilae, a oto co na ten temat myśli Kolega Tomek (blabla):
Chyba więcej komentarza nie potrzeba...blabla pisze:Weingartia jarmilae to Lobivia acanthoplegma v. oligotricha. Nic innego w Arani nie rośnie. To jeden z większych blamaży Haldy.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Też mam Weingartia jarmilae, s. Arani Misque (czerw. kwiat). Kłopot w tym, że wcale nie jest do Lobivia acanthoplegma v. oligotricha podobna... 

- przemek_pc

Żeby to wszystko zrozumieć trzeba duuuuuużoooo

cokolwiek to jest, niech rośnie zdrowo i kwitnie obficie

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja wygląda Lobivia oligotricha można zobaczyć na poniższych fotkach. Jest dość podobna do roślin z rodzaju Weingartia.hen_s pisze:Też mam Weingartia jarmilae, s. Arani Misque (czerw. kwiat). Kłopot w tym, że wcale nie jest do Lobivia acanthoplegma v. oligotricha podobna...
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B087_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B088_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B089_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B090_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B248_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B249_1.jpg
http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_a ... B250_1.jpg
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- przemek_pc