Marpy kwiatki i rabatki cz.IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV

Post »

Zaniedbałam trochę odwiedziny w ulubionych ogrodach, bo miałam trochę napięty grafik zajęć w pracy, ale z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Twojego ogrodu :D Może to jego dorosłość powoduje, że prezentuje się tak wspaniale. Byliny szybko nas cieszą, ale takie tło drzew i krzewów, jak u Ciebie, nie wszędzie występuje.
Wiem, o czym mówisz, kiedy wspominasz "zarażanie". Sama to bardzo lubię, a nie za bardzo mam z kim o ogrodzie pogadać :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu widzę, że u Ciebie w ogrodzie także są trawiaste alejki, jak u mnie. ;:108
Bardzo podoba mi się ta fotka z wierzbą Hakuro, moja szczepiona na pniu uschła, kupiłam w wersji krzewistej.
Masz mnóstwo ciekawych roślin w ogrodzie.
Jest przy czym chodzić. A taki krzew, zakończony bordowymi pąkami to pieris? Ja miałam japońskiego o czerwonych młodych przyrostach, które co wiosnę przemarzały i wykopałam, ale chyba zbyt pochopnie, bo się ładnie regenerował.
Ja także jestem już emerytką, tylko ogród mam dużo młodszy od Twojego niestety. ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ piekne zdjęcia. Powinnaś robić więcej zdjęć perspektywy. Masz cudowne zestawienia.
To, że lubisz takie zwykłe liliowce to bardzo fajnie. Ja też bardzo je lubię.
Ja najczęściej swoich nie wybierałam, bo to były prezenty od koleżanek. Ale i tak wszystkie liliowce mi się podobają
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Irenko miło,że zaglądasz ;:79 i chwalisz :heja jeszcze chwila i pewno uaktywnisz i swój wątek na FO ?? Bo wiosna tuż tuż... :D i będą nowe fotki z Twojego pięknego ogrodu i znowu powalisz nas widokami Twoich sławnych już azalii i innych piękności , których i u Ciebie dość! Pozdrawiam Cię serdecznie! ;:167
Ewciu - bardzo się cieszę ,że zaliczasz mój ogródek do ulubionych ;:196 i dziękuję ;:180 za regularne odwiedziny :) Bo grono oficjalnie odwiedzających mnie jest dość ograniczone :? Ze mnie taka osoba "cicha i serca pokornego" ;:306 , jałowych dyskusji o niczym i "lansu" unikam toteż jest jak jest... :?A poza tym każdy dokonuje swoich wyborów :? . Te chwile przegadane z moimi ogrodowymi "kumoszkami"do dzisiaj wspominam z rozrzewnieniem ...miałam podstawowe takie trio ale niestety dzisiaj to tylko wspomnienia...i bardzo mi tego brakuje... :( To były czasy jeszcze kiedy pracowałam.Z sąsiadkami działkowymi też nie pogada zbytnio o roślinach bo takich"maniaczek" nie ma . Więc rozmowa jak ze ślepym o kolorach...
Mam jednak przyjaciółkę ,ogrodniczo zakręconą i chociaż obecnie ogród ma w stanie szczątkowym to tematów roślinnych nam nie brakuje. Bywamy razem na kiermaszach ogrodniczych ale ona jest moim "hamulcowym",czasem tylko coś kupimy.Każda co innego i po sezonie dzielimy i wymieniamy.Ale jest fajnie.Latem spotykamy się w różnych zaprzyjaźnionych ogrodach u jej znajomych i sąsiadów bo ona mieszka w dzielnicy podmiejskiej. A później rewizyty u mnie.Uwielbiam!
Tajeczko ;:196 trawiaste alejki ...tak troszkę mam przynajmniej w tej części "reprezentacyjnej"
bo bruki to mam wkoło bloku .W części warzywniczej , grządki zamienione na rabatki bylinowe bo warzyw znacznie mniej uprawiamy.Pomiędzy rabatami też ścieżki trawiaste założyliśmy kiedyś ale
chcę je zamienić na ścieżki żwirowe ,żeby nie obrabiać obrzeży bo muszę sobie prace ułatwiać bo sił coraz mniej..
Hakuro ma ok.15 lat i ma się dobrze,nie choruje . A krzew o który pytasz to kalmia szerokolistna.Pierisa kiedyś kupiłam ale zaraz umarzł i więcej nie kupiłam.
No to Twój ogród młody ja się działkowiczką stałam z konieczności bo M dostał działkę z puli zakładowej bo koledzy brali więc też wziął..a ja byłam przeciwniczką i w pierwszym sezonie nawet nie poszłam jej zobaczyć bo mnie to nie interesowało.Za rok i koleżanki ode mnie z pracy też weszły w posiadanie działek pracowniczych no i tak się powoli wciągłam w pomidorki , jakieś tam warzywka,kwiatuszki jednoroczne,aksamitki,szałwie,nasturcje,maciejki...aż pojechałam do koleżanki i jak zobaczyłam jej skalaniak z kamulcami ogromnymi i przywożonymi zewsząd roślinami to "mi oko zbielało".A Ona wzięła łopatę i nakopała mi tyle roślin,że do naszego "malucha" nie mogły się zmieścić ... no i takie to były początki :)
Dziękuje Ci Tajeczko ,że mnie regularnie odwiedzasz! Jest mi bardzo miło!
Gosiu Tobie też ;:180 za odwiedzanie!Miło mi,że Ci się podoba u mnie! Ja pierwsze liliowce mam od samego początku też podarowane. :) Dopiero latem coś tam kupiłam. Bo jakoś szczególnie ich nie preferuję chociaż jak się zastanowiłam to nie mam takich priorytetowych roślin... no może poza hostami,z których mam małą kolekcyjkę .Ale już nowych nie kupuję .Te co mam to się nimi cieszę ale mania posiadania już mi przeszła!

Mój CD...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No trochę lata sie zrobło,,,i bardzo dobrze ;:108 ,piękne osrózki,,,i te żywe kolory :wink: I żurawki kochane,,,piękne,,,ja też je ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - witaj u mnie! Dziękuję za odwiedziny ;:168 czymś trzeba umilić tę naszą niecierpliwość i chwile oczekiwań na upragnioną przez wszystkich wiosnę!!! Chociaż z każdym rokiem coraz wcześniej jej wyczekujemy a natura swoimi prawami się rządzi... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Marysiu, ptaszki już śpiewają za oknem, chyba naprawdę wiosna idzie. :heja
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękne foteczki cudownych roślinek ;:138 jak Ty je wspaniale prezentujesz ;:215
Czy różową ostróżkę masz w dwóch odcieniach :?: ja z różowymi dopiero zaczynam. ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż się człowiek uśmiecha, kiedy patrzy na to bogactwo :D
Takie "maniactwo", o którym mówisz, odkryłam dopiero na forum ;:306 Przestałam uważać, że jest coś ze mną nie w porządku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Maryniu,przepiękne zdjęcia,a te cudowne kepy trawy to hakonechloa?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś - :wit . U mnie wiosny nie widać ... leży śnieg na drogach lodowisko ..dobrze,że na osiedlu chodniki wyczyszczone . Nawet w ogrodniczym jeszcze tegorocznego towaru nie ma... :? żeby można było sobie humor poprawić..czekamy!
Stasiu- :wit Dziękuję ! ;:180 Ostróżkę w tym kolorze mam tylko jedną to jest taki lioworóżowy kolor. Ulubiona ! :)
Ewciu- moje maniactwo ma już jakieś 25 lat! ;:306 Nie jest to choroba dziedziczna u mnie chociaż chciałabym bardzo,żeby te geny odezwały się w młodszym pokoleniu . Na razie symptomów brak! :?
Małgosiu - :wit Dziękuję ;:180 ! Tak ,to jest moja ukochana hako... :)

PÓKI ZNÓW ZAKWITNĄ... ;:3

RÓŻOWOŚCI RÓŻNE... :)

EIFFEL TOWER
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

CDN... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A propos dziedziczenia-synki moje nie bardzo się garną, choć prace w ogrodzie wykonują (szczególnie tania siła robocza, bo nie ma wyjścia :wink:). Może to się jeszcze zmieni.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Och jaka wspaniała ta ruda azalia ;:oj Czy są jakieś roslinki, których nie masz Marysiu? Ja zielona jeszcze ale widzi mi się, że masz już wszystko. Czy ten mały czerwony krzaczek to przebarwiony bukszpan? chociaż nigdy nie widziałam aby bukszpan zmieniał kolor zimą.... chyba, że to mały berberys ;:oj Cudowny ogród ;:196
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Maryniu,ja zaraz zawału dostanę ;:108 Jakie śliczne ostróżki,ta różowa prześliczna.Reszta roślinek miodzio,kiedy ja taką ilość i tak różnorodne roślinki zgromadzę(działkę mam od 6 lat:) )
Wielkie brawa za pasję i za cierpliwość do zielonych ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No,proszę widziałam kiedy przyjść,,,same różowości same piękności, :D jedna piękniesza od drugiej ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”