Promyczkowy przed ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Promyczkowy przed ogródek

Post »

Widzę że koleżanki sieją albo planują już zasiewy.
Ja w tym roku poczekam na dłuższy dzień.
Z ubiegłorocznych doświadczeń - wątłych roślin, nie powtórzę już tego błędu.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Witajcie Kochane

Marzenko dziękuję za poradę w sprawie siania bratków, wypróbuję w sezonie i zobaczę co z tego będzie.....chociaż ja staram się na bieżąco obrywać te przekwitłe kwiaty z zawiązanymi torebkami z nasionkami aby przedłużyć kwitnienie roślin, ale czasami coś przeoczę i dzięki temu mam też na rabatach sporo małych sadzonek :heja na szczęście mają cieplutko pod śniegiem i liczę że ładnie przezimują...... tak to już natura sobie sama radzi widać nie chcę mojej pomocy :;230 bo rok temu wysiałam ponad 10 torebek przeróżnych kolorków i na palcach mogłam policzyć ile mi z tego wzeszło....
A Ty widzę już się ostro za sianie wzięłaś..... ja to na razie tylko lawendę wysiałam i biorąc pod uwagę moje zdolności co do siania :;230 to się zastanawiam nad kupnem nasion ale pewnie i tak się w końcu na coś skuszę.....

Gosiu ;:196 witaj.... no tak to z tymi remontami bywa ale w końcu jak uda Ci się już wszystko skończyć i uprzątnąć to pomyśl jak będziesz miała pięknie..... A co do bratków to pewnie masz rację.... i trochę się martwię jak one sobie poradzą jeszcze przez te dwa miesiące no ale może jakoś dadzą radę.... Wysiałam je tak z nudów można powiedzieć i przekonana po moich wcześniejszych doświadczeniach z sianiem myślałam że nic z tego nie będzie a tu taka niespodzianka......

Bogusiu ja też liczę na to że dotrwają do wiosny i będą oko cieszyć.....
I ja Cię cieplutko pozdrawiam..... za oknem może i nieprzyjemnie no ale pocieszające jest to że dużo śniegu to i roślinkom cieplej....

Elu witam Cię serdecznie w moim wątku..... Tak jak przeczytałaś u Moniki staram się nie używać chemii w ogrodzie chyba że jest to już jakaś wyższa konieczność.... O opryskach z czosnku i innych wyczytałam w takiej gazetce ,,Przepis na ogród'' i jak na razie przynosi on efekt zobaczymy jak będzie dalej...... A to przepis z tej gazetki:

200g nieobranych, zmiażdżonych ząbków czosnku
Czosnek zalewamy wrzątkiem, a po dwóch dniach przecedzamy i uzupełniamy wodą do 10 litrów

Ja osobiście biorę 3 - 5 ząbków i zalewam wrzątkiem w słoiku (np. po dżemie) czasami dodam i trochę łusek z cebuli, a następnie po kilku dniach przelewam część do małego opryskiwacza i dolewam z pół litry wody i odrobinę płynu do naczyń i opryskuję w razie potrzeby róże i inne rośliny....działa za równo na mszycę, na te zielone liszki a nawet na iglaki psikam od przędziorków....tylko najpierw zbieram patykiem pajęczynkę....

Witaj Zyto, tak to jest że uczymy się na własnych błędach... Ty już jako bardziej doświadczona ogrodniczka wiesz już że za wcześnie nie jest dobrze, no a my to jeszcze takie napalone jesteśmy żeby jak najszybciej mieć ten wymarzony efekt.... dużo i szybko, także jeszcze te błędy popełniamy i siejemy, siejemy a później efekt jest jaki jest, że roślinki z braku światła marnieją, no ale do tego wszystkiego trzeba samemu dotrzeć...... Ja też już w tym roku nie szaleję jak ostatnio no ale kusi mnie....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Tak...tak Zytka ma rację, za wcześnie wysiewamy.
;:108
Ja w ubiegłym roku jeszcze w czerwcu wsiałam, bezpośrednio na rabatę-lwie paszcze
No i....byłam bardzo mile zaskoczona. Kwiaty bardzo ale to bardzo szybko wzeszły i kwitły aż do mrozów.
Z tego wniosek- nie ma co się spieszyć.
;:65
Ale jak miło teraz, gdy za oknem tyle śniegu, patrzeć jak wschodzą piękne nowe roślinki.
Jednak najważniejsze w tym jest to że: siejemy, doglądamy, pielęgnujemy, jednym słowem w końcu robimy to co lubimy.
No i jeszcze przy tym możemy powymieniać się poglądami ;:162
Czy nie o to właśnie chodzi?
:wit
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Tak Marzenko cieszy oj cieszy..... ja za każdym razem jak wchodzę do garażu i widzę moje liliowce z takimi już długimi listkami to aż coś w środku się uśmiecha.......

Zamieszczam taką tabelkę co i kiedy jeśli chodzi o naturalną ochronę roślin może komuś się przyda

Obrazek
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p

Post »

Zapisuję sobie w moim zeszycie 16 strona, Promy.....
Jak będę potrzebowała, to mam gotowca ;:108
A do wiosny nie daleko , ile?... zapomniałam, muszę skoczyć do Tosi, to się dowiem.
No to lecę ;:65

Paa :wit
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja czytałam już gdzieś przepisy mikstur ekologicznych ale strony nie znaczyłam. Dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witajcie ciesze się że tabelka okazuję się przydatna, ja też z niej korzystam..... Czasami jeszcze się skuszę na kupno jakiejś gazetki ogrodowej ale nie tak jak kiedyś w ciemno tylko po dokładnym zapoznaniu się z treścią i jeśli jest coś ciekawego to biorę, a jeśli nie to szkoda kasy... zawszę zostanie na kolejne roślinki, a co mi potrzeba to doczytam i podpytam na forum i DZIĘKI WAM ZA TO.... ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

A tak w ten słoneczny dzionek chciałabym się z Wami podzielić piękną piosenką wykonywaną przez zespół z sąsiedniej wioski...o wdzięcznym tytule "w moim ogródeczku" także można rzecz o tematyce ogrodowej :tan
http://www.youtube.com/watch?v=hp4endJMu1E

;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sylwio - piękny teledysk - bo nasz, Lubelski.. "W moim ogródecku" - Rokiczankaa to..też o ziemi: Rokiczanka -" Lubartowska ty ziemico"... http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... zHIJtFRrEg

Wypatrywałam tam Ciebie w tym zespole. ;:196
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzy razy po kolei słuchałem ;:138 ;:138 ;:138
A komentarze jakie ;:224 ;:224 Wykonanie świetne , solistka jak zawodowiec ;:oj
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Sylwia spodobała mi się ta piosenka, posłuchałam nawet innych w wykonaniu tego zespołu ;:215
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p

Post »

Zgadzam się z Tobą Tadziu, solistka ma wspaniały głos.

Pozdrawiam wszystkich Lubelaków.

Gdańszczanka :wit
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

O jak miło, dziękuję Wam wszystkim za słowa uznania..... co prawdy nie należą mi się osobiście, no ale to tak zawszę miło jak komuś z sąsiedztwa coś wychodzi można się tym "chwalić". A utwór i mi wpadł w ucho cały czas go nucę.....

Zytko no niestety nie dojrzysz mnie....bo akurat ja jakiś czas temu dopiero przybyłam w te okolice.... no ale często miałam okazję słuchać ich na różnego rodzaju festynach i cieszy mnie to bardzo że w końcu ich praca i zamiłowanie do śpiewu i szerzenia naszego folkloru zostało zauważone i docenione....

Tadziu ja również słucham i słucham i moje dziewczyny też już zaczynają podśpiewywać..... Z ciekawości i ja poczytałam komentarze i na prawdę miło że się podoba i że w końcu ludzie zaczną doceniać to co nasze a nie jakiś tam gangnam style...

Iwonko to tak na upartego to Ty masz bliżej do Rokitna niż ja...bo wcześniej to tylko przez Wieprz wystarczyło przejść.....

Marzenko i Tadziu tak solistka pięknie śpiewa, a pamiętam ją jako małą dziewczynkę.....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Sylwio także kilka razy słuchałam piosenki. ;:138
W dodatku piękne kwiaty sobie obejrzałam, dziękuję. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Sylwio-krajanko :wit
Po ;:65 sobie po Twojej działeczkę, ładnie ją zagospodarowałaś,Masz piękne mieczyki i mocno ukwiecone róże ;:215
Widziałam tam zakup żurawek ja tez je bradzo ;:167 To piękne roślinki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”