Ogród w dolinie część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 2

Post »

Stanowczo dziś było za zimno, a ja za długo siedziałam w pracy :( Za to po powrocie do domu zostałam 2 paczki roślin - od Kubasi i Igora. Rano natomiast wyciągnęłam ze skrzynki przesyłkę od Tajki ;:167 Więc zrobiłam to, co lubię. Obiad szybko do piekarnika, a ja - doniczki, ziemia i sadzenie. W ten sposób moje przedszkole fuksji, pelargonii, koleusów, oleandrów i złocienia rozrosło się do 28 doniczek :;230

Obrazek

Posadziłam także złocienia marunę od Tajki ;:167

Obrazek

A w paczce od Kubasi było jeszcze takie fajne coś

Obrazek

Takie ładne, że zasiliło dekoracje kuchennego okna

Obrazek

Posadziłam dwie nowe żuraweczki

Obrazek

Obrazek

Moja passiflora mimo niskich temperatur szaleje. Kwitnie i ma jeszcze dobrych kilka pąków!

Obrazek

I coraz bliżej do mojego pierwszego pomponika

Obrazek

cdn Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, to miałaś super popołudnie :tan tyle paczuszek :tan
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Szczęściara ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu miałaś dzisiaj dzień pod znakiem sadzenia. ;:108
Jak na taką długą podróż, to całkiem nieźle się trzyma maruna.
Czy Ty wszystkie sadzonki razem posadziłaś? :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko (Kogra)! U mnie także padało i to okresowo bardzo intensywnie. Jeszcze dziś mżyło i dopiero po południu wyszło słońce. No ale to zimno... Ale nic nie mów jeszcze o zimie, śniegu itp. Bo przyjadę do Cieszyna, by Cie przekonać, że nie masz racji :;230 W sobotę chyba także wezmę się za cebulki. Jak nie w tą, to w następną. Cieszę się, że Ci się podobają moje różyczki. Zewsząd kuszą tymi różami. Nie tylko ja :;230
Igorku! Oj musisz, musisz. Lubię rośliny, które nie tylko występują w tylu kolorach, ale do tego ślicznie się przebarwiają się, a wcześniej jeszcze kwitną ;:167
Aniu (wielkakulka)! Szczerze Ci polecam żurawki. Wygląda na to, że są niezawodne. Co do pogody, żeby choć było nieco cieplej. Dzisiejsze 9 stopni to dla mnie stanowczo za mało. Nie próbowałam wysiewać żurawek. To chyba "wyższa szkoła jazdy".
Maliolu! Miło, że Ci się podobają moje róże i żurawki. U mnie także wyjątkowo zimno i wilgotno. Trudno mi się zmusić do grzebania w ogródku, ale jak już się przemogę - pogoda przestaje przeszkadzać.
Lukrecjo! Niektóre (raptem trzy) róże brał mączniak. Na szczęście dwa opyski załatwiły problem. A reszta - odpukać - zdrowa. Ale jesteś chyba zbyt łaskawa ;:131 Faktycznie ciągle pracuję nad moim ogrodzem i na pewno się zmienił. Myślę jednak, że prawdziwy efekt tych zmian będzie widać dopiero w przyszłym roku. Na Błatnią i my chodziliśmy na biwaki i wycieczki szkolne. Może kiedyś będziesz w okolicy i wstąpisz do mnie :wit
Miłko (takasobie)! Wrzos rósł już w tym miejscu i zgodnie z moimi oczekiwaniami - ładnie sie zgrał z Gärtnerfreude. A żurawek - jakoś tak się nazbierało, po tym jak stwierdziłam, że moja pierwsza świetnie się czuje u mnie w ogrodzie ;:138
Julko! Zaraz pobiegnę, by zobaczyć Twoje żurawki. Witam Cię w moim małym ogródku :wit
Ewo (ewaw)! Myślę, że każda/każdy z nas tak ma. Kupujemy pełny bagażnik roślin, a po posadzeniu - jakby ich mało. Tak parę razy, no i jak się potem człowiek zastanawia okazuje się, że roślin jest setki :;230 I sama lubię wracać do początków, by totalnie nie popaść w kompleksy, a docenić trud, jaki sie włożyło w zmiany.
Agatko (AgaNet)! Podzielam Twój entuzjazm co do żurawek ;:180 Dziękuję za komplementy!
Maryniu (marpa)! Widać wzajemnie się przyciągamy i do tego - o tej samej porze :;230 Tak, mam pełnoobjawową różyczkę. Tu na forum wirusy szaleją i to nie tylko różyczkowe...
Beatko (beata68)! Stasznie mnie zaskoczyłaś, że już jesteś babcią ;:oj Serdecznie Ci gratuluję, choć sama siebie sobie tego jeszcze nie wyobrażam (ale za 3 lata, kto wie). Nie miałam przekonania co do żurawek, ale jak moja pierwsza rewelacyjnie się rozrosła i pokazała, co potrafi w trakcie kwitnienia, to się przełamałam i kupiłam parę :D
Jacku! Nie uwierzysz, ale w moim przypadku trudno mówić o komponowaniu. To raczej improwizacja i to bardzo impulsywna. Ale cieszę się i to bardzo, że i się podoba!
Justyno (justii177)! Zaraz wybieram sie do Ciebie z rewizytą, bo jestem strasznie ciekawa, jak rosna Twoje róże i które znich mamy wspólne ;:162 Fajnie, że zajrzałaś do mnie. Zapraszam częściej!
Malgosiu (małgocha1960)! Niestety się z Toba zgadzam. Żurawki, podobnie jak np. jeżówki, są stosunkowo drogie. Ale musisz przyznać, że taka żurawkowa obwódka jest prześliczna ;:108
Aniu (AniaDS)! Widzę, że zostawienie Gärtnerfreude z wrzosem przypadło Ci do gustu! Dziękuję ;:180 Udało mi się i tyle...
Wiolu (wielomanka)! Czego nie mam? Np. pęcherznicy, czy magnolii :;230 I jeszcze trochę by się tego nazbierało! Forumowicze są kochani, a ja jestem farciarą!
Elu (ElleBelle)! Nie wiem, jak to się stało, że wcześniej nie trafiłyśmy do swoich ogrodów! Witaj :wit
Reniu! Forumkowe paczki zdecydowanie poprawiły mi dziś humor ;:167
Tajeczko! Jeszcze raz Ci dziękuję ;:167 Rośliny od Ciebie przybyły na prawdę w bardzo dobrym stanie. Nie posadziłam ich wszystkich razem. Są cztery, różnej wielkości kępki. Chyba dobrze zrobiłam?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, pędzisz jak Aguniada. Normalnie godzina poświęcona na nadrabianie zaległości u Ciebie.
Robisz przepiekne portrety roslin.
A ile różyczek u Ciebie :roll:
Piszesz, że nie komponujesz swoich rabat, tylko działsz impulsywnie. To tak jak ja jeszcze rok temu. Teraz zaczyna się mi zmieniac. Jestem bardziej rozsądna jeśli chodzi o zakupy.
Ciekawe, kiedy Ty zostaniesz zaspokojona :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu,te wszystkie doniczki będą w domu przez zimę czy wysadzisz je do ogrodu?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

No właśnie...też się zastanawiałam, czy będziesz to wszystko jeszcze sadziła w ogrodzie, czy rośliny przezimują w domu. Też mam parę takich młodziaczków i wolałabym je wysadzić jeszcze przed zimą...ale nie wiem...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ja cię, ale dużo roślinek a jeszcze dojdą pewnie na zimę kolejne ;)
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przedszkole roślin wygląda fajnie, ale chyba zrobiło się już trochę ciasno? Mam pytanie o te koleusy, rozumiem, że to z odszczepek są i będziesz je zimować, ale czy na wiosnę można kupić sadzonki tak jak innych jednorocznych bo bardzo mi się spodobały? U mnie rano o 7 tylko 3 stopnie, a szyby w aucie oszronione były!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia (Margo2)! Porównanie mnie do Aguniady. Noooo to robie imprezę. Dziś święto ;:138 Igor, pieczesz torta. Dzięki za pochwały, acz nie wiem czy zasłużone. Ale sie staram, więc przyjmuję, że trochę sobie zasłużyłam na te komplementy ;:138 Róż mi trochę faktycznie przybyło, a i jesień doda jeszcze 11 :heja Kiedy mi przejdzie impulsywność??? Koło 75 roku życia :;230 Chyba :;230
Małgosiu (małgocha1960)! Ewo (gajowa)! Justynko (justyna_gl)! Maliolu! Wszystkie będą zimować w domu tzn. pomieszczeniu gospodarczym. To szczepki fuksji, pelargonii, oleandrów i koleusów. Oczywiście na wiosnę można je spokojnie kupić, ale jaka frajda mieć własne ;:138 No i z jednej matecznej rosliny będę miała kilka na wymiany i na prezenty :D Skoro mam miejsce, szkoda go marnować. A w zimie nie będzie pielenia, podlewania itp. więc będę miała zajęcie. Słowem, same plusy ;:224

A dziś o 7-mej był u nas słownie 1 stopień powyżej zera ;:oj
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, widzę, że zima Ci nie przeszkodzi w zajmowaniu się roslinkami, dziwne te dynie, takich nie widziałam mam w domu 3 inne, córka kupiła sobie na kiermaszu produktu lokalnego - moze na wiosną da rozpołowic ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (wielkakulka)! To nie dynia, tylko ogórek kolczasty, czyli kiwano. Nie myśl, że jestem taka madra. Ofiarodawczyni mi powiedziała, co to za twór :;230
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ogórek kolczasty - pierwsze słyszę, ale mam zaległosci w ogrodnictwie ;:145
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

uff..nadrobiłam :D
Sweety, dajesz czadu z tym wątkiem, ciągle mi umykasz za zakrętem :;230
masz mnóstwo różnorodności do wysadzenia..ciekawa jestem też czy pomponik się otworzył? ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”