Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Josephine_83 pisze:W tym roku postanowiłam zaeksperymentować, a że nie mogłam się już doczekać... moja malutka kanna ma 4 tygodnie ;:173

Obrazek
Ja też pierwszy raz popróbowałem z nasionek.
Kilka szt spiłowałem z takim efektem kiełkowania :

Obrazek
a potem coś urosło
Obrazek

Drugim sposobem zalałem wrzątkiem kilkanaście nasion i do doniczki.Po kilkunastu dniach na dzień dzisiejszy tak wyglądają pierwsze wschody :

Obrazek

Oczywiście wszystko w ramach eksperymentu. Mam jeszcze 350 nasion które poczekają do lutego.
Te które w tej chwili odchowam przeniosę za jakiś czas do znajomego do cieplarki aby podrosły z siewkami sałaty i pomidorów. Zobaczymy jakie będą różnice w kwitnieniu latem.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam nasionka Canny Tropical. ;:3 ;:3 To będą moje pierwsze Canny z nasionka. ;:3 ;:3 Jeszcze tylko 3 tygodnie i sadzę. ;:3 ;:3
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mirek55522 pisze: Oczywiście wszystko w ramach eksperymentu. Mam jeszcze 350 nasion które poczekają do lutego.
Te które w tej chwili odchowam przeniosę za jakiś czas do znajomego do cieplarki aby podrosły z siewkami sałaty i pomidorów. Zobaczymy jakie będą różnice w kwitnieniu latem.
Witaj Mirku, niesamowite zbiory nasion, może pochwalisz się jakie masz odmiany i zamieścisz tutaj fotki swojej kolekcji.
Ja nie odważę się potraktować je wrzątkiem, wolę tradycyjnie ścierać. Na próbę zostawiłam kilka w gruncie zobaczę jak sobie poradzą.

Brawo już pokazujecie pierwsze siewki, ja dopiero starłam kilka i namoczyłam, reszta później.

Życzę wszystkim powodzenia w uprawie i dużo słoneczka. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety zdjęć nie zrobiłem Wiem tylko że są czerwone i bardzo wysokie ( około 2 m. )
Nasionka zebrałem od sąsiadów pod oknem. Nie sądziłem że mi cokolwiek wyrośnie.
Mimo to zebrałem co się dało na wszelki wypadek , no i mam.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

-Iwona- pisze:Małe było zainteresowanie, wszyscy chyba zapadli w sen zimowy, nikt nie wystawił Stuttgarta
Bo to taka niewdzięczna kanna. Niby piękny, ale sprawia tyle trudności, że trudno go pokochać. Jednak nie tylko uroda jest w cenie, liczy się charakter. :D
Pozdrawiam. Jola.
mkwawa
50p
50p

Post »

Właśnie mam zamiar kupić cannę Stuttgart, a tu się dowiaduję że sprawia kłopoty. Proszę napisać coś więcej o tej odmianie. :D
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potrzebuje dużo miejsca (długie kłącza) i nie przepada za słońcem bo pali jej białe liście to tyle co doczytałam.
U mnie po raz pierwszy w tym roku to się przekonam na własnej skórze ale myślę, że będzie w pierwszej piątce moich ulubionych, ma cudowne liście.
mkwawa
50p
50p

Post »

Właśnie na dekoracyjne liście chcę ją mieć. :-D Parę lat temu kupiłam kłącze canny , która mi nie zakwitła i na parę lat zniechęciłam się do pacioreczników. :D Canna Stuttgart jest piękna nawet gdy nie kwitnie.
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Kany to piękne i wdzięczne kwiaty - lecz dla osób z oddalonym ogrodem (np ja) są uciążliwe dlatego musiałam z nich zrezygnować ;:174
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

mkwawa pisze:Właśnie mam zamiar kupić cannę Stuttgart
Jak napisano wyżej słońce przypala jej liście, tak że szybko stają się mało atrakcyjne. W związku z tym trzeba sadzić ją w cieniu, ale w cieniu nie za dobrze rośnie i jak tu dogodzić bestii. :D Kłącza ma długaśne, do przechowywania trzeba długiej skrzynki.
Tu jeszcze liscie są w porządku:
Obrazek

A tu już widać brązowe kropki i plamki - przypalenia. A to dopiero początek sezonu, a później jest już gorzej i człowiekowi nie chce się fotografować, albo kadruje zdjęcia tak, żeby nie było widać uszkodzeń.
Obrazek

Obrazek

I tak człowiek ją przeklina, ale i dumny jest, że ją ma. Biega co roku szukając nowego miejsca i liczy, że w tym roku utrafi i będzie pięknie. ;:204 :D
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Nie sądzę, by to była wina słońca a brak chlorofilu jest powodem zasychania tych odbarwionych części liści. U mnie w ogrodzie rosła w miejscu gdzie słońce dochodziło w godz. do 10 i po 17. W takim czasie słońce słabiej operuje,i nie powinno przepalać.
Kiedyś w ogrodzie ukorzenił się pęd trzmieliny o liściach całkowicie białych. Krzew był o liściach biało-zielonych. Odciąłem ten pęd i wykopałem z dużymi korzeniami by posadzić w innym miejscu. Liczyłem, że będzie nowy ciekawy krzew. Po kilku dniach listki zaczęły czernieć i w końcu całość uschła. Podobnie było z sadzonką pelargonii o białych liściach pobrana z roślin zielono-białej.
U kanny z ostatniego zdjęcia jakby odciął ten odbarwiony pęd wraz z korzeniami nie przetrwałaby jako samodzielna roślina. Z braku chlorofilu w liściach nie może powstać fotosynteza a później związane z nią procesy. Im mniej białych pasków i mniejszych jest większa szansa,że tych czarnych plam będzie mniej.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

Janusz, dokładnie jest tak , jak piszesz. To właśnie ta biel jest powodem przypaleń, ale to dla tej bieli jest tak pożądaną kanną. I jak nie patrzeć: i tak źle, i tak nie dobrze. ;:224
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja początkowo też była ładna
http://i48.tinypic.com/2jeu5bd.jpg

.....a później zrobiła się taka:
http://i48.tinypic.com/er0ozt.jpg
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz u mnie to samo , mimo że jedna rosła w pełnym cieniu , dobrze że zdjęcia zrobiłam jak jeszcze wyglądała ładnie .

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, Nowo-wyrośnięty pęd zawsze będzie bez plam.Plamy tworzą się u już całkowicie wykształconym pędzie. Nie jestem mikrobiologiem by wyjaśnić tę przyczynę może znajdzie się ktoś bardziej kompetentny i wyjaśni nam dlaczego tak się dzieje.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”