Sekator - jaki wybrać?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sekator - jaki wybrać?
Rozmalinka, a do jakich prac potrzebujesz sekator ?
Ręczny mam zwykły Gardeny, u mnie się sprawdza i wystarcza.
Do grubych gałęzi mam sekator kowadełkowy z Lidla z przedłużanymi rączkami, zwiększa to znacznie siłę nacisku i tnę nawet dość grube gałęzie.
Ręczny mam zwykły Gardeny, u mnie się sprawdza i wystarcza.
Do grubych gałęzi mam sekator kowadełkowy z Lidla z przedłużanymi rączkami, zwiększa to znacznie siłę nacisku i tnę nawet dość grube gałęzie.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
LEGENDS NEVER DIE
Polecam !!! WOLF-Garten Premium RR 4000rozmalinka pisze:Witam![]()
Jaki sekator polecacie dla kobiety o słabych rękach
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Wypróbowałam, jest lekki w ucisku, tnie świetnie. Wystarczy lekko nacisnąć i po gałęziach

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napiszę Ci prywatną wiadomość z linkiem 

Witam,
Moglibyście polecić jakiś niedrogi dobry sekator do gałęzi ok 3cm? Nie zależy mi na jakimś markowym, nie chcę wydawać majątku. Mam do przycięcia na wiosnę kilka wierzb, oraz na działce muszę wyciąć trochę krzewów i cierni bo zarosło. Proszę poznać regulamin forum /Admin KaRo
Moglibyście polecić jakiś niedrogi dobry sekator do gałęzi ok 3cm? Nie zależy mi na jakimś markowym, nie chcę wydawać majątku. Mam do przycięcia na wiosnę kilka wierzb, oraz na działce muszę wyciąć trochę krzewów i cierni bo zarosło. Proszę poznać regulamin forum /Admin KaRo
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę nie cytować jeśli udziela się odpowiedzi bezpośredniej/KaRo
Nada się, w Obi widzialem identyczne tylko czerwone. Kupiłem sobie dwa, ładnie tną.
Nada się, w Obi widzialem identyczne tylko czerwone. Kupiłem sobie dwa, ładnie tną.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Ma ktoś jakiś dwuręczny sekator Bellota i jest zadowolony ? Kupiłem sekator dwuręczny Bellota 3580-75 ale mam mieszane uczucia co do niego, ściąłem parę gałęzi 30-40mm (jest niby do 50mm) i od razu ostrze sporo się stępiło, jakość cięcia też jakoś mnie nie zachwyciła - ale ja amator jestem, może zbyt wiele oczekiwałem.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Nie mogę już edytować poprzedniego posta, ale poszperałem po internecie i niestety chyba ten typ tak ma. U mnie objaw właśnie był dokładnie taki jak opisany na forum sadowniczym (link poniżej), już po pierwszym cięciu krawędź ostrza się właśnie nieco "podwinęła"...
Link usunięto, pomid.
Pierwsza sztuka tego sekatora która do mnie przyszła (kupowałem przez Internet) miała po wyjęciu z pudełka takie "falki" na ostrzu - reklamowałem to od razu podejrzewając, że ktoś w sklepie bawił się w cięcie czegoś twardego, a może ktoś po prostu gałązkę chciał sobie uciąć i nie był świadomy, że to już powoduje trwały uszczerbek ostrza...

Link usunięto, pomid.
Pierwsza sztuka tego sekatora która do mnie przyszła (kupowałem przez Internet) miała po wyjęciu z pudełka takie "falki" na ostrzu - reklamowałem to od razu podejrzewając, że ktoś w sklepie bawił się w cięcie czegoś twardego, a może ktoś po prostu gałązkę chciał sobie uciąć i nie był świadomy, że to już powoduje trwały uszczerbek ostrza...
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Re: Dobry sekator
Zamówiłem dziś na all..o sekator Felco 2, po przeczytaniu paru stron ( polskich, niemieckich i angielskich ) doszedłem do wniosku że jednak zdecyduje się na ten typ.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Przyszedł dzisiaj, już nie mogę się doczekać wypróbowania go w sobotę.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Mam nr 2. dostałem na gwiazdkę
tzn sam sobie kupiłem a żona zapakowała i położyła pod drzewkiem. Przeprowadziłem nim pierwsze cięcia. I tak, najpierw rozprawiłem się ze świąteczną jodłą, poszło bardzo szybko i bezproblemowo, ten 3 stopniowy system cięcia jest w przypadku gałęzi jakie mają bożonarodzeniowe drzewka bardzo fajny. Tydzień temu sadziłem i przycinałem od razu graby - podobnie cieniutkie sadzonki przycięte bardzo szybko i precyzyjnie. Natomiast nie sprawdził mi się w przypadku przycinania wrzosów, gdzie chciałem przyciąć od razu całą koronę. Tutaj system 3 stopniowy tylko przeszkadzał, zdecydowanie lepszy byłby normalny sekator - to tak na marginesie, bo pytasz o przycinanie gałęzi drzew, ale może się przyda komuś.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Warto kupić sekator Gardena 8798-20 COMFORT, lub 8792?
Który lepszy waszym zdaniem?
Który lepszy waszym zdaniem?
Pozdrawiam, Jacek
- iwiska
- 100p
- Od: 11 lip 2012, o 22:07
- Kontakt:
sekator nożycowy czy kowadełkowy?
Wybaczcie jeśli powielam temat, ale jestem na forum od kilku dni, zaraziłam się chorobą różyczkową, kilka - naście posadziłam i muszę kupić sekator, wczoraj byłam w sklepie i myślałam, że to będzie prostsza sprawa a tam tyle, że ja jako blondynka wymiękłam
ale krótko, wracając do tematu muszę kupić na razie jeden i zastanawiam się jaki wybrać - nożycowy czy kowadełkowy do cięcia tych moich róż (najstarsze z 2013 r)

Aśka
Aśka