Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Jaka temperatura jest w pomieszczeniu, w którym zimują?
Kiedy zaczynasz je ponownie zasilać nawozem na wiosnę?
Kiedy zaczynasz je ponownie zasilać nawozem na wiosnę?
Pozdrawiam, Megan
1. Temp. jak to w domu, mniej niż 22"C nigdy niema bywa tylko cieplej.
2. Zasilanie zaczynam od początku marca do korzennie w płynie,
Dolistnie cały rok jeśli są zielone liście, od grudnia do marca połowa dawki nawozu
2. Zasilanie zaczynam od początku marca do korzennie w płynie,
Dolistnie cały rok jeśli są zielone liście, od grudnia do marca połowa dawki nawozu
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problema z moja.Liscie staly sie jasno zielone nerwy widoczne ciemniejsze.Nie moge dac zdjecia.Jest mloda.Jakas podpowiedz.
PozdrawiamEmet
PozdrawiamEmet

Z moimi w większości jest tak samo.
U mojej cioci bugenwille też tak wyglądają.
Czemu tak się dzieje??
U mojej cioci bugenwille też tak wyglądają.
Czemu tak się dzieje??
Brak nawozu, ciemne pomieszczenie?
Potas, azot, fosfor to co jest potrzebne dla roślin kwitnących + dużo wody bugenwille to "wodoholiczki"
Moja już zaczyna kwitnąć, liście są prawidłowo wybarwione.
Potas, azot, fosfor to co jest potrzebne dla roślin kwitnących + dużo wody bugenwille to "wodoholiczki"
Moja już zaczyna kwitnąć, liście są prawidłowo wybarwione.
Ogród2000, już kwitną?! Ale Ci zazdroszczę!
Mnie się jeszcze nie udało, aby Bugenwilla zakwitła przed połową sierpnia.
Nawożę ją od marca, od maja ma słoneczne miejsce na tarasie, i kolejny rok było tak samo - zakwitła w sierpniu. W tym roku przeniosłam ją wcześniej z korytarza do pokoju (w marcu) - może to coś w końcu da i zakwitnie wcześniej. Liście ma prawidłowo wybarwione.
A jak duże doniczki mają Twoje Bugenwille? Może to ma jakieś znaczenie? I co to znaczy, że dużo podlewasz? To znaczy ile, tak mniej więcej?

Mnie się jeszcze nie udało, aby Bugenwilla zakwitła przed połową sierpnia.

Nawożę ją od marca, od maja ma słoneczne miejsce na tarasie, i kolejny rok było tak samo - zakwitła w sierpniu. W tym roku przeniosłam ją wcześniej z korytarza do pokoju (w marcu) - może to coś w końcu da i zakwitnie wcześniej. Liście ma prawidłowo wybarwione.
A jak duże doniczki mają Twoje Bugenwille? Może to ma jakieś znaczenie? I co to znaczy, że dużo podlewasz? To znaczy ile, tak mniej więcej?
Pozdrawiam, Megan
Megan25 Nie mam pewności, ale z obserwacji mojej wynika że mała ciasna donica jest lepsza.
Jak miały ciasno obficiej kwitły i wolniej rosły. Dziś musiałem przyciąć bo zawijały się na suficie.
Średnio miesięcznie rosną od 40 do 70cm.
Donice mam 30x30 w górnej części, dół na 25x25. Co drugi dzień dostają około 0,7L , choć to różnie bywa. jak tylko widzę, że ziemia jest sucha od razu podaję wodę z nawozem i jednocześnie opryskiwaczem podaje nawóz dolistnie.
Jak miały ciasno obficiej kwitły i wolniej rosły. Dziś musiałem przyciąć bo zawijały się na suficie.
Średnio miesięcznie rosną od 40 do 70cm.
Donice mam 30x30 w górnej części, dół na 25x25. Co drugi dzień dostają około 0,7L , choć to różnie bywa. jak tylko widzę, że ziemia jest sucha od razu podaję wodę z nawozem i jednocześnie opryskiwaczem podaje nawóz dolistnie.
ogrod2000 - dzięki
Chyba masz rację.
To chyba chodzi o wykarmienie roślin.
Te co mają to dziwne wybarwienie miały słaby system korzeniowy, więc pewnie nie docierała do nich większość składników pokarmowych.
Zaczęłam nawożenie dolistne.
Sprawa światła raczej odpada- wszystkie stoją na południowym parapecie.
Chyba masz rację.
To chyba chodzi o wykarmienie roślin.
Te co mają to dziwne wybarwienie miały słaby system korzeniowy, więc pewnie nie docierała do nich większość składników pokarmowych.
Zaczęłam nawożenie dolistne.
Sprawa światła raczej odpada- wszystkie stoją na południowym parapecie.
To moja bugenwilla ma chyba zbyt małą doniczkę (na górze średnica tylko 25 cm). Jak myślicie, można ją jeszcze teraz przesadzić? Nie zdenerwuje się i nie zrzuci liści?ogrod2000 pisze:Donice mam 30x30 w górnej części, dół na 25x25.
Pozdrawiam, Megan
ja przesadzam do większych donic razem z ziemia resztę uzupełniam
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiele odmian tej rosliny potrzebuje krotkiego dnia by zakwitnac.Czesc moich zaczyna wypuszczac kwiaty juz w lutym ale je zrzuca bo ma za malo slonca.Kwitna od konca lipca do przymrozkowMegan25 pisze: Mnie się jeszcze nie udało, aby Bugenwilla zakwitła przed połową sierpnia.![]()

Pozdrawiam Emet

emet - nie zgadzam się.
Bugenwille kwitną najobficiej wtedy gdy dzień jest najdłuższy - latem
Moje bugenwille w większości kwitną od kwietnia do grudnia
Stoją całą zimą w domu, na parapecie południowym. ZERO jakiegoś 'zimowania' !!
One mają swoje zimowanie, kiedy stoją w okresie wrzesień - często aż do listopada (jak nie ma przymrozków)
Ta temperatura, która jest u nas w tedy - to dla nich zima
Najsilniej i najdłużej kwitną te pierwotne - czyli różowe ;)
Bugenwille kwitną najobficiej wtedy gdy dzień jest najdłuższy - latem

Moje bugenwille w większości kwitną od kwietnia do grudnia

Stoją całą zimą w domu, na parapecie południowym. ZERO jakiegoś 'zimowania' !!
One mają swoje zimowanie, kiedy stoją w okresie wrzesień - często aż do listopada (jak nie ma przymrozków)
Ta temperatura, która jest u nas w tedy - to dla nich zima

Najsilniej i najdłużej kwitną te pierwotne - czyli różowe ;)
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Swoją bugenwillę trzymałem całą zimę w garażu gospodarczym . Od 10 kwietnia trzymam ją w namiociwe foliowym . Pod koniec kwietnia powinna zacząć wypuszczać liście ,a pod koniec maja spodziewam się pierwszych przykwiatków . Na początku czerwca zostanie wystawiona na miejsce w którym stała w poprzednim sezonie. Uważam , że lepiej kwitną rośliny , którym stwarzamy namiastkę tego co mają w swoim naturalnym środowisku . Co prawda bugenwille są pnączami tropikalnymi i nie ma w ich środowisku sezonowości ( kwitną na okrągło ) ,ale u nas ze względu na braki światła w sezonie zimowym wskazany jest odpoczynek . Będę również z uporem maniaka burzył pokutujący mit o ciasnych doniczkach , jakoby poprawiających kwitnienie . Nic bardziej mylnego . Swoją trzymam w dużej donicy i nawet zastanawiam się czy nie przesadzić do większej . W dużych donicach łatwiej kontrolować wilgotność podłoża , w dużych donicach jest również więcej pokarmu .
Można ją jeszcze teraz przesadzić? Ma już liście i wypuściła wiele pędów.
Pozdrawiam, Megan
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście że można . Ja swoją przesadzałem w zeszłym roku w czerwcu jak miała pełno liści i przykwiatów. Warunek jaki musisz spełnić przy przesadzaniu to delikatność i jeszcze raz delikatność. Absolutnie nie wolno naruszyć struktury bryły korzeniowej . Obstukaj dookoła starą doniczkę tak żeby bryła nie przylegała do niej i potem delikatnie wyjmij . W nowej doniczce tak dosyp ziemi na spód ,żeby po włożeniu rośliny było trochę zapasu do górnej krawędzi pojemnika . Po dosypaniu nowej ziemi pomiedzy przestrzeń nowej donicy , a bryłę korzeniową , całość podlej i to wszystko.
Życzę udanego przesadzania.
Życzę udanego przesadzania.