Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Jaka temperatura jest w pomieszczeniu, w którym zimują?
Kiedy zaczynasz je ponownie zasilać nawozem na wiosnę?
Pozdrawiam, Megan
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

1. Temp. jak to w domu, mniej niż 22"C nigdy niema bywa tylko cieplej.
2. Zasilanie zaczynam od początku marca do korzennie w płynie,
Dolistnie cały rok jeśli są zielone liście, od grudnia do marca połowa dawki nawozu
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Mam problema z moja.Liscie staly sie jasno zielone nerwy widoczne ciemniejsze.Nie moge dac zdjecia.Jest mloda.Jakas podpowiedz.

PozdrawiamEmet :uszy
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

Z moimi w większości jest tak samo.
U mojej cioci bugenwille też tak wyglądają.
Czemu tak się dzieje??
x - o -0
---

Post »

Brak nawozu, ciemne pomieszczenie?
Potas, azot, fosfor to co jest potrzebne dla roślin kwitnących + dużo wody bugenwille to "wodoholiczki"
Moja już zaczyna kwitnąć, liście są prawidłowo wybarwione.
Megan25
50p
50p

Post »

Ogród2000, już kwitną?! Ale Ci zazdroszczę! ;:180
Mnie się jeszcze nie udało, aby Bugenwilla zakwitła przed połową sierpnia. ;:131
Nawożę ją od marca, od maja ma słoneczne miejsce na tarasie, i kolejny rok było tak samo - zakwitła w sierpniu. W tym roku przeniosłam ją wcześniej z korytarza do pokoju (w marcu) - może to coś w końcu da i zakwitnie wcześniej. Liście ma prawidłowo wybarwione.

A jak duże doniczki mają Twoje Bugenwille? Może to ma jakieś znaczenie? I co to znaczy, że dużo podlewasz? To znaczy ile, tak mniej więcej?
Pozdrawiam, Megan
x - o -0
---

Post »

Megan25 Nie mam pewności, ale z obserwacji mojej wynika że mała ciasna donica jest lepsza.
Jak miały ciasno obficiej kwitły i wolniej rosły. Dziś musiałem przyciąć bo zawijały się na suficie.
Średnio miesięcznie rosną od 40 do 70cm.
Donice mam 30x30 w górnej części, dół na 25x25. Co drugi dzień dostają około 0,7L , choć to różnie bywa. jak tylko widzę, że ziemia jest sucha od razu podaję wodę z nawozem i jednocześnie opryskiwaczem podaje nawóz dolistnie.
x-i-a
---

Post »

ogrod2000 - dzięki
Chyba masz rację.
To chyba chodzi o wykarmienie roślin.
Te co mają to dziwne wybarwienie miały słaby system korzeniowy, więc pewnie nie docierała do nich większość składników pokarmowych.
Zaczęłam nawożenie dolistne.

Sprawa światła raczej odpada- wszystkie stoją na południowym parapecie.
Megan25
50p
50p

Post »

ogrod2000 pisze:Donice mam 30x30 w górnej części, dół na 25x25.
To moja bugenwilla ma chyba zbyt małą doniczkę (na górze średnica tylko 25 cm). Jak myślicie, można ją jeszcze teraz przesadzić? Nie zdenerwuje się i nie zrzuci liści?
Pozdrawiam, Megan
x - o -0
---

Post »

ja przesadzam do większych donic razem z ziemia resztę uzupełniam
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Megan25 pisze: Mnie się jeszcze nie udało, aby Bugenwilla zakwitła przed połową sierpnia. ;:131
Nawożę ją od marca, od maja ma słoneczne miejsce na tarasie, i kolejny rok było tak samo - zakwitła w sierpniu. W tym roku przeniosłam ją wcześniej z korytarza do pokoju (w marcu) - może to coś w końcu da i zakwitnie wcześniej. Liście ma prawidłowo wybarwione.
Wiele odmian tej rosliny potrzebuje krotkiego dnia by zakwitnac.Czesc moich zaczyna wypuszczac kwiaty juz w lutym ale je zrzuca bo ma za malo slonca.Kwitna od konca lipca do przymrozkow ;:108

Pozdrawiam Emet :uszy
x-i-a
---

Post »

emet - nie zgadzam się.
Bugenwille kwitną najobficiej wtedy gdy dzień jest najdłuższy - latem :)

Moje bugenwille w większości kwitną od kwietnia do grudnia :)
Stoją całą zimą w domu, na parapecie południowym. ZERO jakiegoś 'zimowania' !!
One mają swoje zimowanie, kiedy stoją w okresie wrzesień - często aż do listopada (jak nie ma przymrozków)
Ta temperatura, która jest u nas w tedy - to dla nich zima :)

Najsilniej i najdłużej kwitną te pierwotne - czyli różowe ;)
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swoją bugenwillę trzymałem całą zimę w garażu gospodarczym . Od 10 kwietnia trzymam ją w namiociwe foliowym . Pod koniec kwietnia powinna zacząć wypuszczać liście ,a pod koniec maja spodziewam się pierwszych przykwiatków . Na początku czerwca zostanie wystawiona na miejsce w którym stała w poprzednim sezonie. Uważam , że lepiej kwitną rośliny , którym stwarzamy namiastkę tego co mają w swoim naturalnym środowisku . Co prawda bugenwille są pnączami tropikalnymi i nie ma w ich środowisku sezonowości ( kwitną na okrągło ) ,ale u nas ze względu na braki światła w sezonie zimowym wskazany jest odpoczynek . Będę również z uporem maniaka burzył pokutujący mit o ciasnych doniczkach , jakoby poprawiających kwitnienie . Nic bardziej mylnego . Swoją trzymam w dużej donicy i nawet zastanawiam się czy nie przesadzić do większej . W dużych donicach łatwiej kontrolować wilgotność podłoża , w dużych donicach jest również więcej pokarmu .
Megan25
50p
50p

Post »

Można ją jeszcze teraz przesadzić? Ma już liście i wypuściła wiele pędów.
Pozdrawiam, Megan
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście że można . Ja swoją przesadzałem w zeszłym roku w czerwcu jak miała pełno liści i przykwiatów. Warunek jaki musisz spełnić przy przesadzaniu to delikatność i jeszcze raz delikatność. Absolutnie nie wolno naruszyć struktury bryły korzeniowej . Obstukaj dookoła starą doniczkę tak żeby bryła nie przylegała do niej i potem delikatnie wyjmij . W nowej doniczce tak dosyp ziemi na spód ,żeby po włożeniu rośliny było trochę zapasu do górnej krawędzi pojemnika . Po dosypaniu nowej ziemi pomiedzy przestrzeń nowej donicy , a bryłę korzeniową , całość podlej i to wszystko.
Życzę udanego przesadzania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”