Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

jak często podlewacie swoje rośliny gnojówką? czystosując można z nia przesadzić?
Ania
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy ten ukiszony skrzyp ,razem z pokrzywami, można wyrzucić na kompost ?
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Nastawiłam gnojówkę 24.05, od razu następnego dnia zaczęła się burzyć i tak przez kilka dni, a dziś już tego nie ma - czysta (jeśli tak można to ująć :) ) Czyli tydzień i chyba jest gotowa? "Pachnie" wyjątkowo, ale wąchałam dużo gorsze rzeczy, więc akurat mnie to nie przeszkadza.
Pytam Was, bo piszecie o 2 lub więcej tygodniach, a moja po 7 dniach wydaje się być gotowa - dodam, że cały czas było ciepło, wręcz gorąco.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Na kompostownik można dać, bo niby czemu by nie, nawet niektórzy radzą podlać przynajmniej raz w roku taką gnojówką kompostownik, zastanawia mnie faktycznie częstotliwość podlewania roślin, też zapytam więc czy można przesadzić i przy okazji czy może się ona zepsuć - "stracić termin ważności".
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

terminu ważności też jestem ciekawa, pogoda deszczowa więc gnojówką nie podlewałam, a zauważyłam że na wierzchu utworzył się szary korzuch :roll:
Ania
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Esmeralda pisze:Nastawiłam gnojówkę 24.05, od razu następnego dnia zaczęła się burzyć i tak przez kilka dni, a dziś już tego nie ma - czysta (jeśli tak można to ująć :) ) Czyli tydzień i chyba jest gotowa? "Pachnie" wyjątkowo, ale wąchałam dużo gorsze rzeczy, więc akurat mnie to nie przeszkadza.
Pytam Was, bo piszecie o 2 lub więcej tygodniach, a moja po 7 dniach wydaje się być gotowa - dodam, że cały czas było ciepło, wręcz gorąco.
Ja nastawiłam w niedzielę, a wczoraj już przestała się burzyć. No ale upały straszne, więc pewnie dlatego taka błyskawica. Liści już nie ma, zostały tylko łęty. Zapach - rewelacja :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Co z tym terminem ważności, poważnie nikt nie wie? Ja reszte swojej wylałem już na kompostownik bo miała ponad miesiąc, zaczeła pleśnieć i już nie było zapachu zgnitych pokrzyw, tylko dosłownie waliło starym obornikiem, nawet gorzej. Wylałem to na wszelki wypadek... Choć młodych pokrzyw już nie widać zrobię ze starszych sobie nową :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku, wcześniej było napisane, że 2-3 miesiące. Nie pamiętam, na której stronie to było, ale na pewno w tym wątku, bo przeglądałam go ze 3 razy :wink:
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Marku, mam ten sam problem, też zaczęła pleśnieć a ma jakieś 2, może 3 tyg. Zadam więc to samo pytanie, czy można jej użyć do podlewania roślin?
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze a moje gnojówki stoją po 2-3 miesiące i dalej podlewam :;230 nie zauważyłem negatywnych skutków :)
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Skoro nie mają negatywnych skutków, to pozostaje pytanie czy maja w ogóle jakieś korzyści, czy jest sens w ogóle podlewać czymś co ma korzuch, pleśń i jakieś mikrogrzyby w sobie ;)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

A czemu by nie, wystarczy zamieszać i nie ma kożucha :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gleba to niby sterylna jest? :wink: Ja podlewam taką z kożuchem i nie widzę problemu, wręcz przeciwnie - działa na rośliny bardzo dobrze. Zdychające buraczki wreszcie zaczęły rosnąć, pomidory są dużo silniejsze, niż w zeszłym roku (podlewałam wtedy gnojówką z obornika, ale takich efektów nie miałam), sadzone wiosną róże, które stały w miejscu, wreszcie ruszyły, wszystko super.

To moje pierwsze doświadczenia z gnojówką z pokrzyw, ale już widzę, że działa świetnie, i na pewno za rok znów nastawię (właściwie to żałuję, że w tym roku nie nastawiłam jej wcześniej). W sumie, gdyby nie było to dość upierdliwe (to latanie z konewką), to podlewałabym nią wszystko. Aha, no i musiałabym wyprodukować jej trochę więcej :wink:
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

mam takie pytanie, czym można usunąć zapach gnojówki z rąk? ;:223 nie zauważyłam dziury w rękawiczce a jak już zauważyłam, to nie chciało mi się zmieniać, pomyślałam, że zmyję mydłem i już :twisted: A dzisiaj muszę w pociąg wsiąść ;:123
Awatar użytkownika
Tomekl
50p
50p
Od: 3 kwie 2010, o 16:46

Post »

Ja nie znajduję na to odpowiedniego środka, chyba się nie da, ale przecież zapach sam znika po jakimś czasie, poza tym według mnie na dłoniach nie czuć zbyt mocno tego zapachu, no chyba, że się własne dłonie wącha co chwilę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”