DamianC- Balkonowy warzywniak,początki amatora

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
mmaciekbla
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2013, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowy warzywniak,początki amatora

Post »

Witam.
W związku z b.ładną pogodą wczorajszego dnia postanowiłem przyzwyczajać powoli moje pomidorki do bezpośredniego słońca(w bezpośrednim słońcu przebywały jakąś godzinę), później zostawiłem je tak, już nie na słońcu jakieś 3 godziny- było już chłodno. Dzisiaj pomidorki wyglądają nie za dobrze, tzn. mają niektóre liście i liścienie zwiędnięte. Czy są to objawy poparzenia słonecznego? (mało prawdopodobne,ale może zaszkodziło im zimne powietrze pod koniec dnia?!)
Dodam kilka zdjęć, może będzie to widoczne.
Mam jeszcze pytanie jak przyzwyczajać pomidory do słońca??

PS. Razem z pomidorami wystawiłem papryki i zioła: majeranek, tymianek, bazylię, koper, szczypiorek - z nimi jest wszystko w porządku. Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam m@ciek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

mmaciekbla pisze: ..później zostawiłem je tak, już nie na słońcu jakieś 3 godziny- było już chłodno. Dzisiaj pomidorki wyglądają nie za dobrze, tzn. mają niektóre liście i liścienie zwiędnięte..
zmarzły w nogi
Krótko mówiąc przechłodziłeś je, głównie podłoże. Książkowo poniżej 12C podłoża może już dać takie objawy.
Ja przyzwyczajam wystawiając na słońce w zacisznym miejscu, ale osłaniam od słońca, zwykła stara firanka się do tego może nadać, w kazdym razie coś ażurowego, co trochę promieni przepuści, tak ze 2 - 3 dni. Potem osłaniałam tylko w porze najmocniejszego słońca, jakoś tak robiłam w zeszłym roku.
Swoich jeszcze nie wystawiałam na zewnątrz, tylko otwieram werandę. U mnie są zbyt lodowate podmuchy wiatru jeszcze niestety
mmaciekbla
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2013, o 17:32

Post »

Dzięki wielkie :)
Ciekawe czy coś jeszcze z nich będzie?!
Nie wiem czy teraz trzymać je w domu czy wystawić na balkon w zacisznym miejscu? i oczywiście zanim zrobi się chłodniej zabrać do domu na parapet? Poradzisz mi coś??
Pozdrawiam m@ciek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nie wiem czy one szybciej się zregenerują w domu czy na zewnątrz i trudno mi coś radzić.. mocno oberwały, przede wszystkim sprawdź w jakim stanie są stożki wzrostu. A jaką temperaturę masz bezpośrednio na parapecie?

Pogoda jeszcze dość długo będzie z taką różnicą temperatur między dniem a nocą http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type ... ent=europa Na hartowanie pomidora wystarcza zazwyczaj tydzień, więc ja nie widzę sensu wystawiania, jeśli dobrze rosną w domu. Ale na pewno rosną lepiej jak mają dużo światła i ciepło, a światła jest na pewno w domu mniej. W każdym razie ja nie szaleję, i moje siedzą w domu
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Aktualizacja.Skąpie im wody ale nie słońca są od rana do późnego wieczora na balkonie.Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 25 kwi 2013, o 17:22 --

Staram się podlewać dopiero jak ziemia już lekko odchodzi od boków pojemniczka.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Schowane bo niezbyt ciepło i deszczowo na balkonie.Obrazek
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

4 maj ,aktualizacja video balkonowej uprawy.Proszę o uwagi.http://www.youtube.com/watch?v=QZBkXI4R04I
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Za szybkie ruchy kamerą :D
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Będę o tym pamiętał przy następnym filmiku. :D
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moje pomidory już są hartowane całą noc na balkonie.Najniższa temperatura w jakiej były wystawione to 8 stopni.Dzisiejsza noc tez wg. prognoz zapowiada się na minimum 8 stopni Celsjusza.Myślę że pomidorkom to nie szkodzi bo nie zauważyłem jakichś dziwnych zmian. :D
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06

Post »

Moich pomidorów nie hartowałem i żyją już są silne i opalają się na powietrzu skoro nie ma przymrozków to po co mają być w domu :?: Jak za długo je trzymałem to liście im się niszczyły więc są teraz na dworze i nic im nie jest :)
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak niską temperaturę na zewnątrz uważasz/uważacie za bezpieczną?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

My możemy uważać różnie. Istotne jest co myślą na ten temat Ci, którzy się na tym znają
Pomidor jest rośliną o wysokich wymaganiach cieplnych, wrażliwą na chłody (0 - 5oC) i przymrozki. Przy spadku temperatury poniżej 0oC rośliny marzną i giną. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w granicach 22 -27oC w dzień i 16- 18oC w nocy i jest uwarunkowana fazą rozwojową pomidora i intensywnością światła. Temperatura powyżej 30oC i poniżej 10- 12oC stanowi tzw. maksimum i minimum rozwojowe.
http://www.uprawyekologiczne.pl/280_Wym ... idora.html
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czyli te 8 stopni zdecydowanie za mało. ;:223
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Właściwie na tej stronce którą podał forumowicz(znałem ją wcześniej,lecz jakoś mi umknęły te artykuły)jest cała wiedza na temat upraw pomidorów i papryk a także innych popularnych warzyw.Wszystko elegancko i w jednym miejscu .Polecam: http://www.uprawyekologiczne.pl/96_Upra ... iczne.html po lewej stronie w drzewku można wybrać co interesuje. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”