Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Chatte-może dlatego,że już kwitły?
Kogro-poziomki i żółte i czerwone zawiązały się ładnie,truskawki za oknem staraszone przez gołębie w trakcie próby założenia gniazda już się podnoszą.Czereśnie chyba miałam,bo znajduję pestki,te owoce są bardzo wysoko i praktycznie tylko ptaki mają do nich dostęp.
Evluk-truskawki z cukrem trzcinowym,Dzień Dziecka....a języczek jest więcej,jeszcze pokażę.
Cynamonowa Ewo-serdecznie witam! są zmiany,są,trudno to idzie,ale wydaje mi się postępuje.
Olgo-kominy?Piwonii w tym roku u mnie nie będzie,lilie orientalne niebawem,będzie kwitł rdzawy liliowiec panakamienicznikowy i żółty od Evluk,doczekałam się dzwonków na skalniaku
Tija okno po parkieciarzu i jego teoretycznie bezpyłowej maszynie umyć
musiałam,deszcz wprawdzie wydawał się być dość obfity,ale ziemia wysuszona bardzo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Francesca jeszcze kwitnie

Obrazek

oregano variegata mają się dobrze

Obrazek

po deszczu czas na porządki

Obrazek
gorzej to wygląda od strony sąsiada ale nie będę kolejny raz gruzu usuwać z Badziewnej Górki,dwa razy wystarczy
Obrazek

szczawiki zielone się różnią:
ten od Olusi z Wielkopolski
Obrazek Obrazek
i od Jadzi Jakuch nordyckie

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewciu, ja myślę, ze to dlatego, ze było gorąco i bardzo sucho. Wtedy nawet najlepsze podlewanie nie pomoże, bo rosliny mdleją z gorąca.
Co to za niebieskie drobne kwiatki na drugim zdjęciu?
A gdzie ta Badziewna Górka? :;230 Nie widzę na zdjęciu.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo ty masz Badziewną Górkę a u mnie jest badziewny kącik :(
taki urok starych, przez lata zaniedbywanych kamienic...
Oby wiecej takich zapaleńców jak ty ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Podwórkowy nie do poznania. :shock:
Nawet na zadbanej działce byłoby gorzej.
Twoja pasja i działalność w podwórkowym godna podziwu. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadal deszczowo!Zeszłam do ogrodu sprawdzić czy wreszcie podlało należycie,jak czują się hosty i języczki,czy nie ma aby ślimaków,posprzątać po czterołapach sąsiadów.
Francesca powoli kończy kwitnienie.
Zebrałam poziomki,poziomkówka indyjska śliczne,lecz niejadalna.
Zwartnice kwitną akurat czerwone,nawet powiedziałabym ceglaste.Blossom Peacoock kwitnie drugi raz w tym roku,miał około 3 miesięcy przerwy.
A jak będzie długo padać to może zbudować ekologiczny gliniany dom na palach jak w neolitycznej kulturze trypolskiej?Wejście po drabinie,piec jak garnek Elsi,też gliniany,okrągłe okienko?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kogro-się staram.
Elżbieto-to nie zaniedbana kamienica,to sąsiad od niedawna,a można inaczej....
Chatte-w kącie naprzeciw rabatki,doszły jakieś gruzy i kawałki tynku nie wiadomo skąd,chciałam tam posadzić wiciokrzew,posadziłam pod murem z sąsiednią placówką oświatową i dobrze,a nawet chyba lepiej.Masz rację-pora była gorąca i sucha,skalniak jest na Piaskowej Górce z cienką warstwą lepszej ziemi i chociaż w cieniu i podlewany,to jednak nic nie zastąpi kilku dni porządnego deszczu!
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Cudownie, zielono na Rabatkach. ;:oj
Patrząc na całość ogrodu dopiero widać ile pracy włożyłaś w doprowadzenie kawałka klepiska do stanu zaczarowanego zakątka w którym aż się chce posiedzieć, podumać i zakosztować kontaktu z przyrodą w środku betonowego miasta.
Wszyscy powinni brać z Ciebie przykład i na tych maleńkich kawałeczkach obok kamienic tworzyć zielone enklawy.
Podziwiam i gratuluję ;:168

Ten deszcz był bardzo potrzebny, ale teraz się rozlało i kto wie ile będzie.
Francesca nieustająco śliczna :)
Skalniaczek już prawie cały zarósł, jak roślinki zaczną kwitnąć, będzie prześlicznie.
Zostało coś na nim miejsca na posadzenie jeszcze jakiś roślinek?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po meczowo,remisowo.Miało padać-nie padało,a by się przydało na pewno.
Zyto-dopiero teraz rozsadziłam papryczki ozdobne od Ciebie,miały dobrze wykształcony system korzeniowy.Przesadzałam w niezbyt ciepły dzień po fali deszczów.
Teresat-mam jeszcze sporo miejsca na skalniaku z boku od strony muru,bliżej tyłu skalniaka na pełnej jego wysokości,jest to miejsce po wielokroć rozkopywane przez psa sąsiadów.Rysuje się nieśmiało szansa,że będzie to rzadziej.
W skalniaku żyją mrówki,są to mrówki eremickie przyniesione ze szczypiorkiem i melisą od braci.Dobra strona-postawiłam przy skalniaku pelargonię Scarlet która mimo zabiegów miała jeszcze mszyce i mrówki te mszyce chyba zjadły.
Mięty są traktowane użytkowo,regularnie skubane i nie rozrastają się tak bardzo jak by mogły.
Francesca jeszcze kwitnie,to prawdziwa rekordzistka wśród pierwiosnków.
Teren Podwórkowego położony jest między dawnymi starorzeczem Wisły i zakolem Rudawy,które miały w średniowieczu inny przebieg jak obecnie.Już w XIV wieku były tu ogrody,w XVI była ulica Różana i Ogrodniki,w XVIII blisko Ogród Fiołkowy Karmelitów,przy klasztorze Kapucynów stoi do dziś barokowa figura św.Jana Nepomucena,kiedyś płynęła tam rzeka,ziemia jest dobra,tylko wymieszana z ułamkami ceramiki,tynku,żelastwem naturalnie przede wszystkim w ostatnich latach XX wieku
Olgo z Ogrodu Azy-stało się tak,że zmuszona byłam przesadzić wieczornik damski,czy gdyby się nie przyjął mogę liczyć na jeszcze jeden od Ciebie?
To fragment kafla piecowego z wykopalisk blisko Podwórkowego.

Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kibicowaliśmy

Obrazek
dla Evluk cellica

Obrazek
troszkę padało,z czego wielka radość w hostach i języczkach-niedługo kwitnienia dedykowane Elzbiecie G.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam grupę lubelską,która się jutro spotyka!
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem i dziękuję ;:cm Moja języczka też postanowiła zakwitnąć, więc cieszę się podwójnie :wit
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna cellica, patriotyczna.
Ewo, czy wszystkie mięty zimują w gruncie? Te pachnące inaczej też?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burzliwie,po popołudniowych,wieczornych i nocnych burzach,a przed dzisiejszymi,opady są gwałtowne.
Na skalniaku kwitną niezbyt obficie z racji suszy skalnice różowa i biała,różeniec zaczyna,wilczomlecz złocisty został sponiewierany przy zeskoku?,ale chyba się podniesie,tojeść rozesłana gold się rozrasta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsza z dalii-Arabbian Night będzie kwitła niebawem,Czarny Kot i Nuit d 'ete niebawem.

Obrazek

Obrazek

Elzbieto G.-niebawem festiwal języczkowy,zostały porządnie nawodnione akurat na czas.Pierwszy raz będą mi kwitły naraz.
Teresat- cellica akurat się wstrzeliła kolorystycznie w czas Euro.
Co do mięt,variegaty mi nie przezimowały ani omszona,holenderskie czekoladowa i mandarynkowa też,ale tego się spodziewałam.Może Ci ukorzenić mięty?Szwajcarska z wiosennej wystawy ma interesujące długie liście?Bluszcz Gold Heart od Eukomis u mnie był zimą w domu jako doniczkowy,bo dostałam go w początkach listopada i przetrwał,a u Niej po 5 latach pięknie rozrośnięty przy bloku padł,myślę,że to czasem los szczęścia.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewcia, pięknie się prezentuje podwórkowy ;:333
Śliczne hipcie ;:oj Jednakowoż Hippeastrum Celica, nie jest tą odmianą za którą się podaje, tylko fantastycznie wybarwioną Dancing Queen -gratuluję, musiałaś jej nieźle dogodzić nawozowo :lol:
Pozdrawiamy remontowo :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evluk-kupowałam w pudełkach opisane i ze zdjęciem(firma Legutko),zmienię jej podpis.Zdaje się ziemi kupnej mi zabrakło i jest w Podwórkowym czarnoziemie.Ma dobre oświetlenie,okna wychodzą na południowy zachód.Podlewana odstałą wodą jak i pozostałe.Przypuszczam,że mam dla zwartnic dobre warunki o każdej porze roku.Czy te,które kwitły w grudniu i styczniu już przenieść do piwnicy i przestać podlewać? Nagle czy też stopniowo?
Stara kliwia,jeszcze moich dziadków zamierza mi zakwitnąć w pracy,tam też okna wychodzą na południowy zachód.
Teresat-hoja bella naprawdę szybko rośnie,miałaś rację.Multiflora też podrosła.I nowe liście ma okazalsze.
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewciu,pierwiosnek Francesca jest śliczny.Jak Ci się wysieje,to ja jestem chętna na malutką sadzonkę :D
Ja też ostro kibicowałam,nawet kupiłam pelargonie w naszych barwach ;:oj
Ciekawe co będzie jutro :shock:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro będzie dobrze ;) skoro mój 3 miesięczny wnuk będzie kibicował w stosownym ubranku, sama mu zakupiłam ;:172

Ewo, możesz zrobić fotkę tej mięcie szwajcarskiej? Jakąś mam, tylko nie wiem, co to za ona.
Mam też mizerne sadzonki rosnące w doniczkach m. ananasowej i hiszpańskiej. Jeśli uda mi się je ukorzenić, to już masz :)
To niedługo będziesz miała zahojowane okno, bo obie wymienione hoje szybko rosną :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”