Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Ja dzisiaj też dosiewałam, te wysiane 8 maja nie wzeszły :( ani w gruncie ani w tunelu, żaden. Mam nadzieję, że dzisiejsze nie zawiodą.
Żebym wiedziała, to zrobiłabym więcej w rozsadę, a tak mam tylko 3 wężowe i 1 gładkiego pod folią. Zawsze to coś ;)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Kasia, znając Ciebie to pewnie już kwitną :lol:

A na poważnie to chyba zależy od odmiany, na zdjęciach jest Kronos i Soplica, Izyd jest dużo mniejszy od nich i w ogóle jakoś nie ma zamiaru rosnąć.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok. 14 maja wysiałam moje ogórki na dzień dzisiejszy (czyli po 2 tygodniach) pojawiły się w niektórych miejscach siewki, które mają niecały 1 cm wysokości, są takie tyci, tyci... Mam wrażenie, że moim ogórkom nie chce się dalej rosnąć. :cry: Podlewam je konewką, bo deszczu u nas jak na lekarstwo, ale to i tak dużo nie daje, bo one dalej są tyci, tyci.

Stąd moje pytanie: Dosiać nowe ogórki tam gdzie nic się nie pokazało czy uzbroić się w cierpliwość i czekać? A może sobie wyhodować siewki w doniczkach do pikowania?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Obrazek

A ja dopiero wczoraj zrobiłem taki szpaler i wysiałem ogórki. Mam nadzieję że szybko wykiełkują bo ziemia jest cieplutka, aż miło było na niej odpocząć. :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Xavierka pisze:Ok. 14 maja wysiałam moje ogórki na dzień dzisiejszy (czyli po 2 tygodniach) pojawiły się w niektórych miejscach siewki, które mają niecały 1 cm wysokości, są takie tyci, tyci... Mam wrażenie, że moim ogórkom nie chce się dalej rosnąć. :cry: Podlewam je konewką, bo deszczu u nas jak na lekarstwo, ale to i tak dużo nie daje, bo one dalej są tyci, tyci.

Stąd moje pytanie: Dosiać nowe ogórki tam gdzie nic się nie pokazało czy uzbroić się w cierpliwość i czekać? A może sobie wyhodować siewki w doniczkach do pikowania?
Ja bym już dosiewała. Najwyżej ,jak będzie za dużo to pouszczykujesz siewki
Asia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Maciek! Moje siane 1 maja są podobnej wielkości i mój kret też ryje w ich okolicy jak szlony i codziennie muszę dociskać powykopywane sztuki.
Podlewam wszystkie warzywa jednakowo, ale Krecionek najbardziej lubi ogóraski. :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Renzal, kret na darmo energii nie traci i "w ciemno" nie chodzi. Zapewne są tam jego ulubione przekąski dlatego Twoje ogóreczki mogą być podwójnie zagrożone - od jakichś robaczków i kreta. Pozdr, Francik.
Francik
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francik! :wit Ale krecionek chodzi za ogórkami po całym ogrodzie! (na kiszone zbiera?). A ja nie lubię jak roslinki i trawnik zdewastowane, ale robali chyba jeszcze bardziej. ;:14
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Renal, jeśli masz glebę próchniczną to on za dżdżownicami, jak kawaler za pannami...One dla niego zostawiają wyraźny ślad - wydzielają śluz żeby móc się poruszać, a pod ogórkiem zawsze coś jest: trochę obornika czy kompostu z dodatkiem wielu mikrobów, a dżdżownica to lubi natomiast kret lubi ją. Chroń ogórki jak potrafisz. Pozdr, Francik.
Francik
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:148 ;:175 ;:163 ;:125 ;:134 :pogon ;:214 ;:141 Wszelkimi dostępnymi sposobami walczę z krecionkiem, ale jedyny skuteczny to moje psy!
Ja ogórków w pierwszym roku po oborniku nie sadzę, ale kompostu mają do dyspozycji ile zapragną, wiec i tych ,,panienek' sporo. Tylko, ze ta sama ziemia jest na całym warzywniku, a On tylko (i oby tylko) w ogórkach buszuje. Pewnie mu się to podlewanie kropelkowe podoba. :;230
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Renia, aleś artylerii nazbierała :D
Mój stelaż do ogóreczków dziś stanie na miejscu (mam nadzieję :roll: ) i pod wieczór lecę sadzić :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś wysieję drugą partię nasion. Tata troszkę niezadowolony, bo Oni z Mamą lubią wszystko od razu. :;230
Dobrze, że H się nie buntuje. :;230
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

Tytus, Bolko, Andrus i Hermes Skierniewicki już w ziemi. Pierwsze trzy sprawdziły się rok temu. Zobaczymy jak będzie w tym ;)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Renia, też będę musiała chyba dosiać, bo wczoraj mój Tatuńcio podwędził mi prawie wszystkie sadzonki korniszonków :evil:
Bo siał do gruntu i Mu w kilku miejscach nie wzeszły. To sobie połatał dziury moimi sadzonkami... Grrrrrrrrr!
A ja sobie teraz figę posadzę ;:145 ;:145 ;:145
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cantati pisze:A ja sobie teraz figę posadzę
Służę pomocą :lol:
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?a=11

:wit