Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Widzę,że sezon już rozpoczęty,u mnie może w sobotę,na razie jest mokro i zimno.
Ja w zeszłym roku miałam fuksje pierwszy raz,dostałam jedną dużą od koleżanki forumowej Gosi morellette.
U mnie pięknie kwitła,drugą kupiłam na targach,już kwitnącą,pięknie się rozrosła.
Gosia poradziła mi,aby na zimę poobrywać wszystkie liście i przyciąć krótko gałązki.
W ten sposób nie mam latających,ponieważ fuksje nie mają liści.Ta z targów stoi na klatce schodowej i widzę puszcza już pierwsze listeczki.
Pod koniec lata Gosia przyniosła mi jeszcze cztery maluchy,te stoją w piwnicy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu tak mnie nosiło, że już zaczęłam prace ;:108 Wczoraj i dziś odpoczywam, pomimo słońca jest zimno i do tego wietrznie. To dobra pogoda na suszenie prania, ale nie na prace ogrodowe.
Jak wnosiłam fuksje żal mi ich było oberwać i obciąć jeszcze kwitły. Zrobiłam to z miesiąc póżniej, no i mam..... :;230
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko idziesz jak burza.
Ja nawet jeszcze okryć nie zdjęłam, bo przymrożone do ziemi.
To na pociechę pochwal się twoimi sadzonkami. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko u mnie jeszcze wszystko okryte, aż strach zaglądać ile czeka strat po zimie. Miałam takie piękne wrzośćce, obsypane pąkami wszystko czarne suche, a jeszcze niedawno się nimi chwaliłam. Róże czarne trzeba będzie po zdjęciu kopczyków ciąć nisko. Jak przyroda ruszy, rośliny zaczną pączkować to się okaże, którym mrozy nie zaszkodziły.
Zdjęcia porobię jutro, bo dziś wybywam na babskie spotkanie, pół dnia pracowałam nad swoim wizerunkiem :roll: bo będę pod obserwacją ;:7
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To baw się dobrze Dorotko. ;:7
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,moje fuksje przezimowały ładnie, z wyjątkiej jednej kupionej w ubiegłym roku,ale niesmiało odbija i mam nadzieję,że będzie żyła.Ja kijki hortensji wtykam od razu w doniczkę albo potem jak cieplej to w ziemię.W doniczce dostaja już listki anabelki,a dzisiaj obcięłam kilka gałązek piny winky,zobacze czy uda się ukorzenic.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko bawiłam się dobrze, sympatyczne spotkanie nie tylko z poezją. Integruję się z miejscowymi :uszy

Małgosiu ja patyczki wkładam do torfu odkwaszonego, chyba mam już z 12 doniczek różności. Dwie odmiany dereni posadzone w grudniu puszczają listeczki. Zastanawiam się czy nie obciąć jeszcze hortensji, mąż ostatnio jak zobaczył ilość przeróżnych gałązek od razu zapytał po co mi tyle :?: Ma chłop rację no bo po co mi tyle :?: gdzie to posadzę :?: Ale moja radość z każdej ukorzenionej gałązki ogromna, więc nie pozwolę jej sobie odebrać . Jutro ;:108 tnę dalej :;230
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dorotko ;:167 gratuluje rozpoczęcia sezonu ogrodowego 2012 ;:138
Ja, na razie nic nie mogę robić, za zimno, ziemia jeszcze zmrożona, po trawie chodzi się jak po gąbce, a na grządkach błoto :lol:
A tak by się chciało coś tam porobić :?
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34

Post »

:wit Dorotko! dlaczego chcesz zasilić dolomitem trawnik? jeżeli masz trawę niezbyt ładna ,żółknąca podsyp ją specjalnym nawozem do traw > na te dolegliwości trawnikowe nie jest dolomit skuteczny ,wiem to z doświadczenia bo robiłam tak jeszcze tamtego roku i to był mój błąd. ;:100
Pozdrawiam - Hanka
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,od dzisiaj w biedronce jest nawóz do trawników i iglaków,ja pojadę kupić.Kosztuje 5 zł za 2,5 kg i starcza na 40 m2.W ubiegłym roku nieprzekonana kupiłam jedna paczkę na próbe i powiem ci,ze róznica była duża,ale jak chciałam dokupic to już nie było.Potem w sezonie sypię kilka razy saletrą,ale tez już skończyła mi się,tra dokupic niestety.
Awatar użytkownika
marion215
200p
200p
Od: 1 sie 2010, o 14:31

Post »

Dorotko widzę, że ty też już ostro działasz tak jak i ja ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko u mnie wierzchnia warstwa ziemii rozmarznięta, więc tylko po wierzchu trawnika mogłam sobie pomachać grabiami. U mnie nie jest mokro, nawet powiedziałabym że deszcz jest potrzebny.

Hanko dlaczego bo dolomit kupiłam tani, ale jak piszesz że nie jest skuteczny to nawet 1gr na niego nie rzucę :;230 Wolę posłuchać dobrej rady. Widzę, ze Małgosia podpowiada o specjalnym nawozie. Jesteście kobitki niezawodne ;:138

Małgosiu jak to dobrze, że napisałaś to pod postem Hani. Jutro jadę do Biedronki to poszukam nawozu. A tak naprawdę przyznam się bez bicia, że do tej pory nigdy nie zasilałam trawników, zawsze jakoś sobie radziły. Ale jak widzę tak pięknie wypielęgnowane u Was to i ja chciałam mieć podobne :cry: Ale może na piaskach tak się nie da :?: musiałabym wylewać na nie litry wody.

marion działam, tak mnie nosi :heja że jak by się dało to już bym kopała gdzie się da :;230 Powinnam zacząć pikować , ale tego nie za bardzo lubię więc odsuwam w czasie. Lubię pikować to co duże, a te maleństwa naprawdę mi nie idą :twisted: Może jak będę sadziła pomidorki to coś ruszę do przodu :uszy

Igor bo ja z tych szalonych kobiet z wiekiem szaleństwo mi nie przechodzi tylko wzrasta :;230 Dobrze, że piszesz o kobei, moje rosną, ale podpórek jeszcze nie mają, patyczki już czekają a kiedy mam uszczyknąć kobeę za którym liściem, nigdy tego nie robiłam, rosły tak jak chciały.
Igor z zakupami w Biedronce mam różne doświadczenia, masz rację to loteria. Chociaż tegoroczne hiacenty miałam 100% trafione Za każdym razem jak mam pomyłkę to się zarzekam, że nigdy więcej nic nie kupię, ale jak widzę ładne foto to ręka sama bezmyślnie pracuje i póżniej przy kasie przychodzi olśnienie ;:7

To teraz prezentacja moich parapetów (to nie wszystko co pokazuję )
pomidorki
Obrazek Obrazek
lobelia
Obrazek
gożdziki Szabo i szałwia Ramona
Obrazek Obrazek
petunia po wielkości siewek widać jak nierówne było kiełkowanie nasion, kobea
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dorotko ;:167 ojjj, masz rękę do wysiewów, gratuluję ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Takie wielkie pomidory.... ;:224 ja dopiero wysiałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko jakoś tego roku mi wyszło ;:108 tylko pikowanie najgorsze, gdzie póżniej te wszystkie doniczki upchać ;:7

Igor czyli jeszcze mam poczekać cierpliwie, aby szczykać :;230 Te wąsy w kobei jak się zaplączą w to co nie potrzeba to pózniej sprawiają mi wiele kłopotu, więc je będę cięła. Dzięki za rady ;:196

Grażynko po pikowaniu trochę wzrost ich się zatrzyma, dopiero ruszą jak zacznę wynosić do foliaka.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”