Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Post »

Mammografię robię co roku, a cytologię co jakieś 9-10 miesięcy (ostatnio w sierpniu).
Odchudzić się postanowiłam na początku grudnia, żeby jakiś zapas zrobić na święta, i mam ok. 2 kg do przodu, teraz już nie 5 kg, tylko 7 muszę schudnąć.
Moim błędem życiowym jest podjadanie orzeszków, ciastek, czekolady, rodzynek, jabłek, mandarynek między obiadem i kolacją - to wyliczenie dotyczy 1 popołudnia :shock:

1 raz w rygodniu chodzę na jogę, czasem na dłuższy spacer lub rowerek (ale teraz pogoda dziadowska i nie bardzo się chce wyjść). A organizm spala tłuszcz z zapasów dopiero po godzinie ćwiczeń, wcześniej czerpie z bieżących składników. Po prostu beznadziejna masakra ;:14
Bardzo sympatyczne są przykłady fachowych diet, można trochę popróbować dostosować coś dla siebie.
Zapisujcie swoje obserwacje, na pewno się przyda wszystko, dobre wzory i błędy.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Romciu najlepiej niech każda sobie samej odpowie kiedy była badana :D
Dopóki nie mamy kontaktu rozwojem chorób wynikającym z braku badań /bo często jest już zbyt późno na leczenie/, nawet nie wiemy jak poważne są problemy, jak wielu osób dotyczą i w jak różnym wieku.
I tu trzeba koniecznie napisać, że sprawa jest bardzo poważna ;:108 drogie Panie i Panowie również /a Ci badają się jeszcze rzadziej :? /.
Swego czasu wszystkich pracowników /swoim gadaniem oczywiście :;230 / zdyscypilnowałam do wykonania wspomnianych badań profilaktycznych :lol: Panie po 15 latach udały się na badania, nareszcie :wink:
A teraz każda zadowolona, wie, że zdrowa. Czy może być większe szczęście :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpisuję się pod tym, co napisała Pamelka - profilaktyka jest najważniejsza...
sama jestem w grupie ryzyka, choć dzięki Bogu choroba mojej mamy wydaje się być wyleczona (nowotwór piersi), i badam się raz w roku (mammo, usg i inne)... nie warto ryzykować!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Popieram w pełni poruszenie kwestii badań profilaktycznych.
Dzięki Wam sama także się zmotywuję, gdyż już dwa lata minęło.
Ile nieszczęść można przez to uniknąć. :)

Jakoś w głowie się kręci, może przez tą dietę.
Robię warzywa z patelni z dodatkiem indyka i jadę do wnuczka.
Moim nieszczęściem jest to, że nie znoszę nabiału. :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

kokolidek pisze:Geniu, napisz proszę co jadłaś dzisiaj i czy się zważyłaś (mocno Ci kibicuję) :D
Alu podobnie jak poprzedniego dnia , a dziś zamiast mięsa z kurczaka chce zjeść rybę z foli.

Nie mam zbyt dużego wyboru w warzywach ,ale zakupy robię w soboty ,bo u mnie nie ma sklepu z warzywami.

Nie ważę się zamierzam to zrobić dopiero 1 lutego .

Dziś jadę na badania podstawowe krwi i moczu_,EKG , śniadanie zjem jak wrócę.

A cytologie robiłam w październiku ,nie miałam tylko mammografii już dawno robionej .

Genia

-- Cz 05 sty 2012 07:13 --

Kurcze jednak weszłam na wagę , czy to możliwe żebym przez 3 dni schudła 2 kg ?
Mam 2 kg mniej ,pewnie wody dużo zeszło,ciągle biegam siu...
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Geniu , w pierwszych dniach organizm pozbywa się ale głównie ...wody.
Stąd przymus dużego jej dostarczania!
Kurcze dziewczyny , a Wasze nerki?
A ciśnienie?
Konsultowałyście Protal z lekarzem , czy akurat Wy, możecie? :roll:
Każdy ma inny organizm , musicie to wziąść pod uwagę.

Mówiłam , że będę się wcinać! ;:170

Bo życzę Wam jak naj naj , i wywołujących pełny uśmiech wyników po...
ale też i zdrowia ,
więc to stąd! :wink:

:wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witajcie.Ja tylko chciałam wspomnieć o dietetykach w każdym mieście.Po co kombinujecie na własnym ciele i zdrowiu?Niepotrzebnie przedłużacie sobie czas odchudzania.Są wtedy wzloty i upadki.Idąc do dietetyczki dostaniecie odpowiedni dla waszego organizmu wykaz potraw,w których są dla Was niezbędne witaminy i mikroelementy ,które podczas diety szybko się wypłukują ,abo nie dostarczacie ich wcale.Zlecicie z wagi ,ale stracicie włosy,paznokcie i zęby.Nabawicie się wahania nastrojów,rozstroju hormonalnego i osteoporozy.To nie dzieje się od razu tylko po czasie.Trzeba być pod stała kontrolą specjalisty.
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34

Post »

;:138 Swietny pomysł z mamografia i cytologią ,jeszcze dzisiaj zapisze sie na termin badań. Gieniu super :tan 2 kg mniej to już jest spora motywacja do stosowania diety,jeszcze zainwestuj w kijki,naprawde przyjemniej sie wtedy chodzi , chociażby na spacerze w pobliżu domu,od tego zaczynałam :D
Tajka nie znosisz nabiału bo - nasz alergię czy po prostu nie lubisz :?:
Do wody dodaję sok z cytryny i słodzik,wtedy przyjemniej sie pije i chętniej, wiem że zaraz będą sprzeciwy ze slodzik niezdrowy a te XXXL jest zdrowe :?: wspomagam sie też colą zero ,tak zamiast słodyczy. :;230 Pozdrawia .Hanka
Pozdrawiam - Hanka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Przypomniało mi się,że kiedyś jakaś pani bardzo zachwalała napój poranny z wody z łyżką miodu i octu winnego. Może i sok cytrynowy ten napój zawierał, nie pamiętam już.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Śniadanie: owsianka gotowana na wodzie+siemię lniane+pestki słonecznika+pestki dyni+2 suszone morele.
Może uda mi się wrócić do dawnych, dobrych przyzwyczajeń... :lol:

Rano może być jeszcze kasza jaglana - zwłaszcza w sezonie zimowym, podobno działa jak naturalny antybiotyk - również z podobnymi dodatkami. Mniammm! Naprawdę :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

PESTKA@ pisze:Witajcie.Ja tylko chciałam wspomnieć o dietetykach w każdym mieście.Po co kombinujecie na własnym ciele i zdrowiu?Niepotrzebnie przedłużacie sobie czas odchudzania.Są wtedy wzloty i upadki.Idąc do dietetyczki dostaniecie odpowiedni dla waszego organizmu wykaz potraw,w których są dla Was niezbędne witaminy i mikroelementy ,które podczas diety szybko się wypłukują ,abo nie dostarczacie ich wcale.Zlecicie z wagi ,ale stracicie włosy,paznokcie i zęby.Nabawicie się wahania nastrojów,rozstroju hormonalnego i osteoporozy.To nie dzieje się od razu tylko po czasie.Trzeba być pod stała kontrolą specjalisty.
A ja się zgadzam z Pestką :uszy Najlepsza jest dieta dedykowana, dietetyk na podstawie wywiadu, powiem wiecej mój znajomy nakazuje sporządzić szczegółowy wykaz wszystkiego :!: co się jadło w co najmniej ostatnim tygodniu /spis podobny, jak dieta, kiedy, co, ile/ przygotowuje wytyczne dla każdego klienta. Bardzo ważna jest ponadto kondycja oragnizmu i ewentualne przeciwwskazania do podjęcia drastycznej diety.
Wiadomo wszystkim co będzie w nakazach wszystko pieczone na ruszcie, gotowane na parze, żadnych smażonych, zadnej wieprzowiny, pieczywa, ziemniaków, masełka itd..... :lol:
W każdym wieku nie powinno się bez konsultacji decydować samemu, więcej można stracić /nie myślę tu o wadze :wink: / niż zyskać czasem.
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Geniu, napisz proszę jaką stosujesz dietę. Gratuluję utraconych kilogramów ;:196
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Właśnie wróciłam z badań wyniki w poniedziałek .
Ale ciśnienie miałam 167/128 troszkę przy wysokie pomimo że rano brałam tabletki .

Alu chcę dziś zrobić taką sałatkę warzywną , pietruszka ,seler , ogórek ,marchewka , papryka,groszek ,kukurydza , ziemniaczek,lekko przyprawić z jogurtem i dziś jeść tylko to.
Na śniadanko zjem pół bułki grahamki z masłem i pomidorem .

Nie chce mi się robić ryby ,może jutro dla całej rodziny .

Ulko poczytaj proszę , mam troszkę podwyższone ciśnienie i boli mnie głowanie bardzo mam siły wszystko od nowa pisać .
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Pamelko i Pestko. Macie rację jeżeli chodzi o część osób, ale nie wszystkie. Ja się od zawsze odchudzam z różnym skutkiem, ale kilkukrotnie robiłam to pod okiem dietetyka i z reguły z dobrym efektem. Dziś staram się poznane wtedy zasady wprowadzać w życie, ale trudno mi zdobyć się na kurację prowadzoną przez dietetyka ze względu na koszty. Sama pierwsza wizyta to koszt około od 120 - 200 a nawet i więcej zł, później każda następna wizyta to koszt co najmniej 80 - 100 zł. Wizyty powinny być co dwa tygodnie, więc policz sama ile to wynosi i czy każdego na to stać. Większość dietetyków doradza zakup różnych suplementów diety, które są drogie, a których w większości są dystrybutorami. Każda dieta odchudzająca nie jest tania, gdyż eliminuję się to co jest normalnym zapychaczem w codziennych posiłkach - pieczywo, ziemniaki, makaron itp. Ja mam szczególną trudność schudnąć, gdyż po pierwsze wiek, a po drugie mam niedoczynną tarczycę i przemiana materii jest bardzo, ale to bardzo wolna. Takie diety, którą podsuwa tu Ala-kokolidek są bardzo dobre - raz, że wypraktykowane przez nią, dwa że bazują na łatwo dostępnych produktach, które w dodatku nie są drogie. To jak potrafimy wykorzystać jej rady i nasza konsekwencja, będzie powodowało czy będziemy chudnąć czy nie.
Np. rada jak Ci się chce jeść, to chrup marchewkę jest dobra dla młodych osób, które mają zdrowe żołądki, zęby itd, inaczej wygląda chrupanie marchewki np. w moim wieku.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Tajka pisze: Moim nieszczęściem jest to, że nie znoszę nabiału. :)
To akurat szczęście. W mojej diecie nie ma nabiału!

-- 5 sty 2012, o 10:55 --

[quote="e-geniaKurcze jednak weszłam na wagę , czy to możliwe żebym przez 3 dni schudła 2 kg ?
Mam 2 kg mniej ,pewnie wody dużo zeszło,ciągle biegam siu...[/quote]
;:138 ;:138 ;:138 I wody zeszło i organizm się oczyszcza ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”