Co ta może być?
Jasne, przepraszam.gienia1230 pisze:Magda, odpisałam Ci w innym wątku. Ten wątek jest o ogórkach, więc go nie zaśmiecajmy.
Czy o to Ci chodzi? To są szpilki do mocowania włókniny kupowane pewnie ze 4 albo 5 lat temu w ogrodniczym , niestety takich samych już nie spotkałam tzn szpilki spotkałam ale bez tych łuczków coby sznurek zahaczyć, miały tylko główkę tak jak gwóźdź.ABan pisze:Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
dyrydyry7 pisze:Wygląda jak przędziorek, zobacz na odwrotnej stronie liścia, jeśli masz dobry wzrok to wypatrzysz, były by tam malutkie , naprawdę bardzo małe owady, mniejsze niż milimetr, jeśli masz lupę to będzie lepiej, wolno się poruszają, sprawdź też w necie jak wyglądają.
np.http://owocewarzywakwiaty.pl/warzywa/ak ... owiec.html
Też mi się wydaje, że są to jakieś niedobory tylko:przemek1136 pisze:podjadek Zagłodziłeś swoje ogórki. Wygląda na niedobór azotu i magnezu. Najłagodniej doprowadzisz rośliny do normalnego stanu podlewając roztworem np. Florowitu. Inna sprawa, że jeszcze trochę muszą pomęczyć się w kubeczkach. Jeżeli będziesz je przesadzał do większych pojemników to może lepiej zamiast podlania zastosować oprysk nawozem. Problemem może też być zbyt kwaśne podłoże.
Zobacz czy masz jakąś datę na worku, może wcisnęli Tobie jakąś starą, źle przechowywaną ziemiępodjadek pisze:Też mi się wydaje, że są to jakieś niedobory tylko:przemek1136 pisze:podjadek Zagłodziłeś swoje ogórki. Wygląda na niedobór azotu i magnezu. Najłagodniej doprowadzisz rośliny do normalnego stanu podlewając roztworem np. Florowitu. Inna sprawa, że jeszcze trochę muszą pomęczyć się w kubeczkach. Jeżeli będziesz je przesadzał do większych pojemników to może lepiej zamiast podlania zastosować oprysk nawozem. Problemem może też być zbyt kwaśne podłoże.
Dlaczego jeśli ziemia z hollasu uniwersalna 0,6kg/m3 nawozu.
Podlewane Florovitem 4-6-8 3ml/l do każdego podlewania.
Z czterech trzy tak wyglądają.