niekoniecznie nie dobór to może być początek szarej pleśni gdzie krawędzi lisci robią sie szare a pozniej cały liść i usycha
Ja mam tak na kilkunastu lisicach nie na wszystkich miejscowo tylko... Dzisiaj biore sie za robotę odkrywam włókninę pielęgnacja u nas ma byc 25C a wiec cieplutko
To raczej na pewno pozostałości po mączniaku. rianoks
Co do oprysków to powinieneś już przynajmniej raz je opryskać przeciwko ;zwierzętom;, i grzybkom. Na grzybki min 2 razy ale jak pamiętam te truskawki to troszkę tam tego grzybka było to powinieneś prysnąć 3x tylko chyba już nie zdążysz
. Co do fungicydów to musisz sam poszukać czym, nie wszystkie stosowne tu sa dozwolone w Polsce, ja pryskałem Amistarem, tuż przed kwitnięciem teraz pójdzie Switch,
majs a np. jak sadziłem truskawki w ubiegłym roku tak sierpniem a początkiem września i jak zostawię kwiatki to jakiś tam plon będzie? ale chyba truskawce nic się nie stanie no może trochę osłabnąć co nie??
3 razy zbierałam już wiosną owoce truskawki na krzaczkach posadzonych w pierwszym tygodniu września i były największe - większe od rok starszych i dwa lata starszych. Ilościowo nie było zbyt dużo.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Na jesieni posadziłam nowe truskawki. Kilka mi wymroziło i teraz dosadzilam. Rozumiem, że tych jesiennych kwiatków nie obcinam tylko z tych wiosennych? A co by było gdybym ich nie obcięła?
karol Ja obcinam i chyba wszyscy pozostali zajmujący się uprawą truskawek. mokato
Najlepiej to przekonać się samemu, obetnij kilka a kilka zostaw niech owocują.
Jakbyś posadziła truskawki wiosną to nić by nie wymarzło. A pozostałe którym udało się przeżyć są ładne duże?
Majs, niektóre są male, a inne ładne duże. Najlepiej chyba sobie poradził Amulet, a najgorzej Florence. Sadziłam jesienia bo wtedy jest duży wybór, teraz malutko odmian. Sadzonki od Markiewicza. Nie wiem teraz czy czekać aż te małe odbiją czy od razu je eliminować? sa zielone, ale małe.
A z tym obcinaniem zrobię jak piszesz
mokato
Nie widzę tych sadzonek wiec trudno mi odpowiedzieć.
Florence to jedna z najpóźniej owocujących truskawek wiec ma jeszcze czas żeby :wydorośleć:
Jeśli zostawisz te małe i nie dopuścisz do owocowania to może coś z nich będzie., w następnym roku.
A czym i jak były nawożone?