Mój zielony kącik

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój zielony kącik

Post »

:wit
Dzięki za wyjaśnienia, kamień z serca że nie wszystkie one takie wielkie :D
Z tym kwietnikiem na Skrętniki, to świetny pomysł też będę musiała coś wymyślić.
Dostałam trzy listki, podzieliłam na pół i wszystkie sześć kawałków mi się ukorzeniło. :P
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, ze zadziwieniem patrze na Twój ogromny krzak skrętnika.
Jak długo go pielęgnujesz u siebie :?: Jak często go przesadzasz :?:
Nie myślałam że ta roślinka może być tak duża. CUDO ;:63
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Migotko :wit
Spacerując po FO natrafiłam na Twój wątek.Bardzo mnie zaciekawił i przewertowałam go ''od deski do deski'' ;:132 Tak fajnie opowiadasz o swoich pupilkach,a masz o czym ,bo nie to że piękne to i sporo.Po obejrzeniu całej kolekcji największe wrażenie zrobił na mnie ogromny fikus i skrętnik,ten na stojaczku z wikliny.Zastanawiam się co robisz ze skrętnikami ,że są w takiej dobrej kondycji i rosną jak na drożdzach :D Oby tak dalej :!:
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

APe, mmarylodziękuję za odwiedziny :wit
Jeśli chodzi o tego skrętnika, to jak większość moich roślin przywędrował do mnie wiosną tego roku, dokładnie początkiem marca.Dostałam go z dwoma liśćmi jako "coś podobnego do fiołka", jako, że wertowałam już to forum wiedziałam, że to "coś" to skrętnik.Wkrótce dopatrzyłam się, że dostałam go z "gratisem" w postaci kolonii mszyc i po zastosowaniu oprysku, omal nie wyprawiłam go do "roślinnego raju". Spaliłam mszyce i liście, jednakże po czasie skrętnik "odbił" i zaczął kwitnąć :shock: i tak się przez ten czas u mnie rozrósł...tzn był jeszcze większy, bo trochę liści mu się połamało, gdyż miał mały wypadek...Nie przesadzałam go jeszcze, tzn zmieniłam mu doniczkę, bo poprzednia się potrzaskała podczas "wypadku..Nie ingerowałam w system korzeniowy, bo pora temu nie sprzyja i nie chciałam mu fundować kolejnego "stresu"
W zasadzie nic szczególnego przy nim nie robię, metodą prób odkryłam, że najlepiej rośnie i kwitnie na północnym parapecie, niestety musiałam go na zimę stamtąd zabrać, bo pod tym parapetem jest kaloryfer a skrętnik gorąca nie lubi :wink: Podlewam do podstawki, czasem trochę z góry, czasem nawożę, zdarza mi się nawozem do storczyków jak za dużo go rozrobię..Ogółem chyba skrętniki dobrze się u mnie czują, podobnie jak fiołki..Myślę, że jeszcze niejeden u mnie zamieszka :wink:
Fikus - to głównie zasługa mojej teściowej, która kilkanaście lat go pielęgnowała, aż zajął jej prawie cały pokój :lol:
Jeśli chodzi o moją kolekcję, to trochę mi się tego uzbierało przez ten rok, ale jak oglądam inne wątki tu na forum to oczopląsu dostaję :shock:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

:wit Mam przerwę w forumowaniu bo tym razem zachorowaliśmy we trójkę - ja i moje dzieci :roll: Wybaczcie więc, że nie odwiedzam Waszych wątków, tzn czasen gdzieś zerknę, ale sił nie mam pisać...Co prawda ja miewam się już lepiej, gorzej z maluchami :(
Forumowe zaległości odrobię jak już się wykurujemy..Dziś pokaże, co mimo choroby udało mi się wymyślec..Strasznie cierpię, jak widzę, że moim storczykomźle się dzieje stłoczonym na jednym wąskim parapecie...więc skrętnik ustąpił im miejsca...weszło tam 3 doniczki :wink:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dzis po wizycie u lekarza byłam w B..nce a tam po storczykowej dostawie stoja dwa okazy...Dendrobium i Miltonia - przekwitniete, wysuszone i wyłamane w cenie - 21.99 :twisted: :evil: Czemu ich nie przeceniaja :evil:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Asiu chyba nie jest z Tobą tak źle, skoro masz jeszcze siły przestawiać kwiatki ;:224
Powiedz mi, co stało się ze skrętnikiem, bo o ile dobrze pamiętam, to miał on ogromne liście ;:24 i raczej na parapet nie zmieścił się :wink:
Dbajcie o siebie i wracajcie szybciutko do zdrowia ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Joasiu wracaj do zdrowia szybciutko
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

Życzymy szybkiego powrotu do zdrowia i... gdzie ten skrętnik??
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Migotko, chora matka przy chorych dzieciach to koszmar znany mi z autopsji, kuruj się jak najszybciej. Stojak ze storczykami wygląda bardzo stylowo. ;:108
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Kurcze, muszę zawitać do tej biedrony w końcu... tyle się tych miltonek naoglądałam, że chyba i za 22 bym kupiła...
A z tym kwietniczkiem- pięknie to zaaranżowałaś...
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit
Bardzo ładny kwietnik storczykowy :D
Joasiu szybkiego powrotu do zdrowia życzę ;:196
Xg-2
---
Od: 29 lis 2010, o 10:50

Post »

Aśku to teraz dałaś mi po oczach :roll: śliczny ten Twój kwietniczek ;:196
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

U nas lepiej, dzieciaki jeszcze strasznie kaszla :roll: ale już chyba stany gorączkowe mamy za sobą...
Psocą już tzn idzie ku dobremu :wink: Ja rzadko choruje, chociaż już drugi raz choroba przeniosła się z dzieci na mnie :roll: chyba się starzeje :roll:

Co do kwiatków, to skrętnik powędrował na okno...Ciągle zmieniam ustawienia, bo nie chciałabym mieć strat po tej zimie i myślę, które kwiatki wytrzymają buchające gorące powietrze, a które nie...Całe szczęście mam trochę parapetów bez grzejnika pod spodem i skrętnik zajął właśnie "kawałek płń-wsch...Kombinuję ustawienia biorąc tez pod uwagę wymagania roślin...
Mnie storczyki bardziej podobają się bardziej takie wyeksponowane, na kwietnikach, koszach..Myślę o takim koszu co ma Gosia, jednakże mąż jest przeciwny wierceniu dziur w ścianach :evil: Do robienia kwietnika tez się nie zabiera, ale ma biedaczek inne sprawy na głowie więc nie naciskam :roll: Z czasem może się doczekam, albo sobie kupię :wink:
Fajnie byłoby połaczyć tak brassie na wspólnym kwietniku, jednakże muszę czekać aż zakwitną :wink: a na razie idą w przyrosty więc szansa jest, że może wiosna jakies kwiecie pokażą
- Joanna
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Zgadzam się, storczyki dużo lepiej wyglądają jak są wyeksponowane. Moje się cisną wszystkie na parapecie i wygląda to średnio. Ale cóż. Ja mam do zagospodarowania tylko trzy okna, a w pokojach mam raczej ciemno... A że storczyki bardzo lubię, to zajmują cały jeden parapet :) Ciągle mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się dochowam większej ilości okien ;:224
Xg-2
---
Od: 29 lis 2010, o 10:50

Post »

Asieńko a po co Ci dziury w suficie lub ścianach ? ja swoje zawiesiłam zamiast firanek na karniszu :oops: ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”