moje ogródkowe zmagania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: moje ogródkowe zmagania

Post »

nie martw się kretem :D , czy podlałaś azalie i rododendrony ?
Obrazek
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny krecik póki co nie kopie, mam nadzieję, że znalazł sobie lepsze miejsce do buszowania :tan Jednak podobnie jak Małgosia na wiosnę zakładam brzeczyki, odstraszacze itp :wink:
Sangwinaria kurcze nie podlałam, ale ostatnio padało więc może wystarczy? :oops: Podpowiedzcie mi proszę do kiedy się podlewa i czy w ogóle jeszcze trzeba...no i jakie roślinki, bo przecież nie wszystkie? :( Co z tujami?
Generalnie poza kilkoma malutkimi szczegółami w moim ogródku widok jest okropny. Konieczne są zmiany, zmiany, zmiany....pewnie wiecie jak to jest po pierwszym sezonie ogródkowym :x
Oczy cieszą jabłuszka w sadzie, które wyglądają jak bombki, listki poopadały, tylko czerwone kuleczki widać, jest cudnie. Pstryknę fotkę dzisiaj, to wkleję jak bedę mogła. Moje dziecię ma gila do kolan ;:147 więc w pracy jestem na chwilkę, a w domu nerwy mnie biorą jak mam coś wkleić (ślimacze tempo)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

lulka pisze: Konieczne są zmiany, zmiany, zmiany....pewnie wiecie jak to jest po pierwszym sezonie ogródkowym :x
Witaj Madziu :D .Chyba Cię nie pocieszę ale zmiany są wszędzie i zawsze.
Zaglądamy przez zimę do ogrodów innych forumków,planujemy i szalejemy wiosną.
Tyle że tak jest co roku :lol: .
Co do kretów to w innym dziale jest temat: 'Krety i walka z nimi'-ma chyba ze 4 części.
Reasumując-wniosek jest jeden-najlepiej polubić :lol: .
Sama mam takiego przyjaciela,sąsiedzi okół straszaki a on potrafi zaszaleć :roll: .
Wytrwałości w dążeniu do celu życzę ;:196 .
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, ta wytrwałość się przyda :uszy

Kret chyba sobie poszedł. bo moje pseudo obrzeża są dosyć głęboko w ziemię wbite, więc na trawnik nie wszedł i może sobie podreptał do innego ogródka albo do sadu ;:224 przynajmniej jabłka na grzbiecie ponosi :D

Aga zmiany są wszędzie, ale ja mam plan wykopać wszystko, i posadzić od nowa...więc to taka mega zmiana :;230
Kompletnie nie wiedziałam jakie mogę roślinki powsadzać, więc jechałam do ogrodnika, kupowałam co mi się podobało i wsadzałam (wydawało mi się, że w dobre miejsce), potem jechałam znowu i tak w kółko. Przyznam, że bardzo mi pomogły wasze wątki, które sukcesywnie podglądam i małymi kroczkami nabieram wiedzy, która była absolutnie zerowa w ubiegłym roku.
Część roślinek i cebulek posadziłam na początku jesieni, więc nie wiem jak się będą komponować z pozostałymi pięknotkami i czy w ogóle coś wyjdzie z ziemii :roll:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja będę w tym roku prawie calkowicie przemeblowywac jedna rabate - cos mi w niej nie pasuje i tak prawde mowiac, nie pasowalo od poczatku ale nie za bardzo wiem, co tam jest nie tak :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam taką rabatę i to centralnie, przy każdym luknięciu przez okno ją widzę ;:223 Nawet mój srednio zainteresowany ogrodem M powiedział, że jakoś ta rabatka nie pasuje do innych :shock:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

uhu wlasnie, ja moja tez widze przez okno w kuchni :roll: Ona jest troche skomplikowana, bo u mnie wszystkie rzedy ida w polkola i jak mniejsze rabaty sa szersze niz dluzsze - to polkole rabat idzie po szerokosci a ta jest odwrotnia tz dluzsza niz szersza. No i dwa pierwsze rzedy sa dosc dlugie, to spoko ale nastepne sa krotkie, bo koncza sie przy ogrodzeniu ... i to wprowadza zamet.
A nawet chyba nie to, tylko roznorodnosc nasadzen wlasnie w tych krotkich rzedach - no nic będę zmieniac wiosna.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ło mateńko, ale komplikacje :;230 Dla mnie wszystko ładnie wygląda w twoim ogródku, no ale wiem jak to jest. U mnie nie dość, że obrzeża krzywe, to jeszcze jakoś smutno na tej rabacie. Wsadziłam tam sporo cebulek, więc się ożywi kolorystycznie, ale i tak mi nie pasuje ;:188
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Dziewczyny, błagam Was nie mówcie nic o krzywych obrzeżach czy też rabatach :oops: Moim się z bliska nie miałyście okazji przyjrzeć (Ty Madziu natomiast chyba nie zauważyłaś ;) ) ;:224 Na wiosnę będę wszystko trochę równać, bo trafia mnie normalnie jak na to wszystko patrze ;:223 A co do zmian, to nie tylko po pierwszym sezonie jest ich cala masa...jak widać właśnie na moim przykładzie ;:224
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, twoim trzeba się przyjżeć, a moje widać gołym okiem, nie trzeba się specjalnie zagłębiać :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Madzia, chyba żartujesz sobie...proszę cię... :;230 Dobrze wiesz, że nie trzeba się im zbytnio przyglądać ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

polecam obrzeża które zastosowałam u siebie w tym roku... niewidoczne, a jak ładnie wyregulowały i uporządkowały linie rabat...
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, to prawda. Przepięknie wyglądają Twoje rabaty teraz ;:180 Uwielbiam takie równiutkie. Na pewno w końcowej fazie "remontu" ogrodowego takie właśnie u nas zrobimy :)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie, ze tak się skromnie spytam? :D