Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam bo przede mną jest już post :D ..... czekam z niecierpliwością na efekt Twojej pracy....robiłeś jakimś szablonem te dziureczki? bo bardzo równiótko to wyszło....ale super :wink: .....zazdroszczę Ci tych tykw bo też bym taką lampeczkę chciała sobie zrobić :wink: ....na drugi rok zaszaleję i też sobie zrobię....ale najpierw muszę wyhodować tykwy hihi :wink: ...ostatnio wpadły mi w ręce jakieś stare lampy bez kloszy....będą w sam raz :D to miłej pracy życzę i czekam na kolejne fotki :wink:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Niesia pisze:no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam
Chodziło mi o całokształt, czyli gotowa lampa :)
Niesia pisze:robiłeś jakimś szablonem te dziureczki?
Nie :D Najpierw narysowałem wzór, mam wiertło do drewna (ma taką igiełkę na końcu), na oko jechałem po narysowanej ołówkiem linii trzymając w miarę równą odległość. Najgorsze było 50 pierwszych dziurek, później szło maszynowo :D Sam się dziwiłem, jakim cudem to tak równo wygląda. Ale ręka mi się do teraz trzęsie :D
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

patasko pisze:
Niesia pisze:no nie wiem patasko chyba raczej pierwsza nie zobaczyłam
Chodziło mi o całokształt, czyli gotowa lampa :)

ahhhh.....no to czekam z niecierpliwością :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Imageshack się naprawiło, więc wyskoczyłem na powietrze zrobić kilka fotek :)

Z góry przepraszam za ten niechlujny bałagan, dopiero tydzień temu zacząłem wszystko ogarniać, wybaczcie :oops: :oops:

Na początku pokażę wam pergole, chyba wszystko przygotowane. Jest 20 miejsc na tykwy oddalone o pół metra każde i zaopatrzone w magiczny obornik - spora dawka.
Obrazek

Lewa strona:
Obrazek

Prawa strona:
Obrazek

Ze wszystkich kwiatów przeżyły przymrozki tylko Kocanki, które kwitną do dziś :)
Obrazek

Ta roślina mnie intryguje, co to jest, może ktoś wie? Drugi rok rośnie, ale nie kwitła:
Obrazek

Oto jak dzisiaj wygląda odrestaurowany i doprowadzony do porządku murek nagietkowo słonecznikowy:
Obrazek

Ogórecznik jeszcze żyje, co prawda kwiatki zmarzły, ale liście są jeszcze smaczne:
Obrazek

Łubin trwały, Malwa różowa i Miesiącznica. Wszystkie sadzonki od nasiona od czerwca w mini szkółce, teraz grzeją docelowe stanowisko:
Obrazek

Krokus buntownik, zresztą jak każdego roku:
Obrazek

Nie mam pojęcia, ale to chyba będzie czosnek, tylko nie pamiętam jaki:
Obrazek

Te czosnki mają prawo wyjść, taka ich natura. Po lewej główkowaty, po prawej włosowaty (hair):
Obrazek

Główkowaty:
Obrazek

Hair:
Obrazek

Miejsce na tykwy:
Obrazek

Stanowiska na dynie ozdobne:
Obrazek

Tu jeszcze nie wiem, co będzie:
Obrazek

Wreszcie tutaj dochodzi światło :D
Obrazek

Tak wygląda ta inwestycja, na poprzednich fotkach jeszcze tam były drzewa:
Obrazek

EDIT

Oprawki zakupione :D Wszędzie szukałem oprawek, a okazało się, że były 100 metrów ode mnie w NOMI... Dziwne, czemu były w miejscu zupełnie niezwiązanym z elektryką, raczej z hydrauliką :roll: Przynajmniej nie potrzebuję już szukać ;:108

Szacowane koszty jednej lampy:
Tykwa - bezcenna :)
Kabel dwóżyłowy (optymalny, metr bieżący) - 2,99 zł
Wtyczka - 3,99 zł, mniejsza - 4,99 zł
przełącznik (ewentualnie) - 2,09 zł
Koraliki - od 2 zł (od 8 zł z przesyłką)
Oprawka E14 - 2,69 zł
Oprawka E27 - 3,99 zł
Klej polimerowy 3 ml - 3 zł
Lakier/bejca - 10,50 zł (starcza na 10 lamp)
Ewentualnie farba wybranego koloru - 12,50 zł (starcza na 10 lamp)

Jeżeli robimy jedną lampę, wydamy 43,75 zł. Ostatecznie można się obyć bez bejcy i farby. Jeżeli lampa będzie używana to pleśń się nie pojawi, a farba to tylko efekt wizualny, zejdziemy do 20.75 :)
Jeżeli robimy siedem lamp, wydamy ok. 80 zł.
Sami widzicie, że opłaca się robić siedem lamp, nie kończyć na jednej :D
Możemy też użyć jakiegoś ozdobnego sznurka, żeby owinąć kabel i szypułkę, ale to chyba każdy ma w domu.

Po lewej E14 (mały gwint), po prawej E27 (zwykły gwint):
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

super pomysł na lampę i jak ekologicznie ;:180
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

widzę, że już planujesz wszystko na następny rok....fajna ta pergolka na tykwy....też muszę coś takiego skombinować na moje tykiewki :D
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sangwinaria, dzięki :)
Niesia, na allegro po 35 są :) Musisz czymś podeprzeć i załatać sznurkiem te puste przestrzenie.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja na pergolach mam róże pnące a Ty tykwy, widać pergole mają różne zastosowanie.
Ale w kolejnym sezonie też zmierzę się z tykwami, ale puszczę je na jabłonkę, nie chcę robić konkurencji różom. ;:224
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

patasko pisze: Niesia, na allegrooo po 35 są :) Musisz czymś podeprzeć i załatać sznurkiem te puste przestrzenie.
coś na pewno wykombinuje.....do wiosny jeszcze hoho :D
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Niedawno prawie identyczne łuki dla roślin pnących wkopywałem u siebie w ogrodzie...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna daleko, a ja już myślę o przyszłorocznych zbiorach :D

Takie małe sprostowanie odnośnie kosztów na jedną lampę. Zamiast kabla, przełącznika i wtyczki można użyć gotowców :D W NOMI są 1,9 m za 7,39 zł, a 2,5 m za 10,39 zł. Czyli można jeszcze bardziej zredukować koszty, bo w NOMI optymalnie zapłaci się za zestaw 12 zł... Nie wiem jak jest w innych marketach budowlanych.

I dalej mam zagwozdkę :? Nie wiem czego użyć jako podporę na tykwy :? Myślałem o jakichś belkach, na których pociągnę mocny drut, ale za duże koszty :(
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś ma pomysł, co z tego zrobić? Na lampkę za małe, najmniejsza oprawka się nie mieści. 5 złotych tylko dla porównania :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Patasko ja bym zrobiła z tej tykwy żółwia :D wystarczy pomalować farbami akrylowymi :D ....jakoś na pierwszy rzut oka widać, że niezły żółw by z tego wyszedł :wink:

....albo lampe żółwia....pomalować farbami, wywiercić w skorupie żółwia dziurki i ozdobić koralikami :D

ewentualnie można jeszcze coś takiego wykombinować :D ....podstawka pod kwiat :wink:

Obrazek

a tutaj tak na marginesie znalazłam zabawną ozdobę z tykwy hehe :D

Obrazek
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesia, z tym żółwiem to na prawdę dobry pomysł ;:108 Jednak ja nie mam w ogóle talentu do rysowania, tym bardziej do malowania... Ale ołówek w dłoń i szkicuję :D Doniczka też dobra, myślałem o tym wcześniej, ale doszedłem do wniosku, że łatwo mi się taka zniszczy. Jutro może pokażę wstępne fotki mojego żółwia. Hmm... Nawet nie mam gumki do gumowania :? I skąd wytrzasnąć farby akrylowe...
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

cieszę się, że pomysł Ci się spodobał :wink: tylko musiałbyś trochę tą węższą końcówkę tykwy podpiłować, żeby wyszła głowa żółwia :D

a farby akrylowe....hmmmm....najtaniej chyba jakbyś zamówił przez allegro...bo ja ostatnio pytałam w papierniczym to mają dość drogie...na allegro można kupić za niecałe 5zł 100ml :D

sama mam ochotę pomalować sobie taką tykwe....ale niestety muszę poczekać do następnego roku, żeby najpierw urosła :D
Ogrodniczka Niesia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”