Imageshack się naprawiło, więc wyskoczyłem na powietrze zrobić kilka fotek
Z góry przepraszam za ten niechlujny bałagan, dopiero tydzień temu zacząłem wszystko ogarniać, wybaczcie
Na początku pokażę wam pergole, chyba wszystko przygotowane. Jest 20 miejsc na tykwy oddalone o pół metra każde i zaopatrzone w magiczny obornik - spora dawka.
Lewa strona:
Prawa strona:
Ze wszystkich kwiatów przeżyły przymrozki tylko Kocanki, które kwitną do dziś
Ta roślina mnie intryguje, co to jest, może ktoś wie? Drugi rok rośnie, ale nie kwitła:
Oto jak dzisiaj wygląda odrestaurowany i doprowadzony do porządku murek nagietkowo słonecznikowy:
Ogórecznik jeszcze żyje, co prawda kwiatki zmarzły, ale liście są jeszcze smaczne:
Łubin trwały, Malwa różowa i Miesiącznica. Wszystkie sadzonki od nasiona od czerwca w mini szkółce, teraz grzeją docelowe stanowisko:
Krokus buntownik, zresztą jak każdego roku:
Nie mam pojęcia, ale to chyba będzie czosnek, tylko nie pamiętam jaki:
Te czosnki mają prawo wyjść, taka ich natura. Po lewej główkowaty, po prawej włosowaty (hair):
Główkowaty:
Hair:
Miejsce na tykwy:
Stanowiska na dynie ozdobne:
Tu jeszcze nie wiem, co będzie:
Wreszcie tutaj dochodzi światło
Tak wygląda ta inwestycja, na poprzednich fotkach jeszcze tam były drzewa:
EDIT
Oprawki zakupione

Wszędzie szukałem oprawek, a okazało się, że były 100 metrów ode mnie w NOMI... Dziwne, czemu były w miejscu zupełnie niezwiązanym z elektryką, raczej z hydrauliką

Przynajmniej nie potrzebuję już szukać
Szacowane koszty jednej lampy:
Tykwa - bezcenna

Kabel dwóżyłowy (optymalny, metr bieżący) - 2,99 zł
Wtyczka - 3,99 zł, mniejsza - 4,99 zł
przełącznik (ewentualnie) - 2,09 zł
Koraliki - od 2 zł (od 8 zł z przesyłką)
Oprawka E14 - 2,69 zł
Oprawka E27 - 3,99 zł
Klej polimerowy 3 ml - 3 zł
Lakier/bejca - 10,50 zł (starcza na 10 lamp)
Ewentualnie farba wybranego koloru - 12,50 zł (starcza na 10 lamp)
Jeżeli robimy jedną lampę, wydamy 43,75 zł. Ostatecznie można się obyć bez bejcy i farby. Jeżeli lampa będzie używana to pleśń się nie pojawi, a farba to tylko efekt wizualny, zejdziemy do 20.75

Jeżeli robimy siedem lamp, wydamy ok. 80 zł.
Sami widzicie, że opłaca się robić siedem lamp, nie kończyć na jednej

Możemy też użyć jakiegoś ozdobnego sznurka, żeby owinąć kabel i szypułkę, ale to chyba każdy ma w domu.
Po lewej E14 (mały gwint), po prawej E27 (zwykły gwint):