Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden

Post »

Też myślałem, że to Sedeveria. Nawet poprzednio tak miałem podpisane, ale im więcej szukałem i oglądałem zdjęć, tym mniej pewności miałem.
Może zakwitnie, to wtedy będzie pewne... Ale w sumie najbardziej przypomina właśnie tą Sedeveria 'Harry Butterfield'
Co do stapeliowatych to liczę, że Eba pomoże rozpoznać jak zakwitną :)

Dzisiaj przyszedł aparacik nowy, ale optyka okazała się taka samą jaką miałem w tym co się uszkodził.. Więc szału nie będzie z kolejnymi zdjęciami... To chyba najwyższa pora zainwestować w lustrzankę... z dobrym makro... bo zdjęcia które wstawiłem są robione bez makro zwykłym kitowym obiektywem...

Dziękuje za słowa wsparcia i oczywiście odwiedziny!!

Teraz nastawiam się na szukanie pozostałych roślin z Crassul jedne źródła podają, że jest ich 200 drugie, że 500 zależy co do czego zaliczają.......

Cieszę się, że są osoby na forum, które śledzą mój wątek. Serdecznie pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po kilku latach postanowiłem, trochę skrócić hoja Carnosa.
Ku mojemu zdziwieniu jeszcze nie puściło korzonków a odcięty pęd postanowił zakwitnąć :shock:
Może nie było by w tym nic takiego dziwnego, tylko dopiero co hoja przestała kwitnąć.......

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

...pewnie, że śledzą! Tylko trudno ogarnąć aktualizowaną pierwszą stronę. Imponujące tempo powiększania kolekcji! - hmmm - skądś to znam :wink:
Czy dobrze zrozumiałam, że nie będziesz na bieżąco pokazywał nowości w kolejnych wpisach - tylko dodawała je na pierwszej str.?

Zwróć uwagę na pisownię: nazwa rodzajowa oczywiście z dużej litery, ale gatunkowa - zawsze z małej litery, jeśli po łacinie.
W polskich nazwach czasem ten drugi człon pisze się z dużej litery - ale tylko wtedy, kiedy pochodzi od nazwiska.
Z małej litery piszemy też nazwy var. i ssp. Z dużej litery, w apostrofie - nazwy kultywarów - ale te już nie kursywą!
Na wszelki wypadek przypomnę też, że nazw łacińskich nie odmieniamy z polskimi końcówkami! (wybacz - to spaczenie zawodowe, gdzie mogę, to przypominam :wink: )

Trzymam kciuki za nowe zdobycze z Crassulaceae - do mnie rzadko trafiają...
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tempo jest spore i dlatego błędy są pewnie ogromne :)
Przyznaje się bez bicie, że nazwy to jest CTRL+C i CTRL+V, póki co jeszcze bezmyślnie kopiowane ale mam nadzieje, że i nad tym uda mi się popracować :) Skupiłem się by na nazwa chociaż odzwierciedlała to co jest na zdjęciu... Ale racja pisownie trzeba poprawić... Jestem otwarty na uzasadnioną krytykę ;:333

Co do zawirowania z wątkiem, to pierwszą stronę będę się starać aktualizować pod kątem zmian w kolekcji, czyli jak mi odejdzie, to usunę z pierwszej strony. Nie chce by to był memoriał roślin, które miałem tylko odzwierciedlenie aktualnego stanu posiadanych roślin.
Nowości oczywiście też będą pojawiać się kolejno w postach. A aktualizacja będzie raz na 3-4mc bo za dużo wymaga to pracy....

Zauważyłem różowe przebarwienia na Aichryson X goochiae f. variegata czyżby za dużo słońca czy to dla niego normalne??

Obrazek
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adenium co zostało wysiane 28 maja, ma już 90% wschodzi. Im więcej się eksperymentuje tym lepiej wychodzi ;:209

Obrazek

No i trafił mi się jeden dziwoląg

Obrazek

tym razem sprawdziłem czy to nie są dwa złączone, ale widać wspólną podstawę...
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opuncja całkiem nieźle się rozwija, przestałem ją podlewać tydzień temu. Mimo to ma wilgotne podłoże, cała doniczka znajduje się w woreczku by zapewnić roślinkom ciepło. Te co miałem bez nie wytworzyły jeszcze czuprynki.

Obrazek

I chociaż pogoda nie rozpieszcza, zagospodarowałem dziś balkon.. Tnąc koszty oczywiście bo w sumie tylko za stolik zapłaciłem :)

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieje, że zmieszczą się wszystkie roślinki.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

E no, opunki świetnie sobie radzą. Moje dopiero zaczynają pokazywać ciernie, a jedną mam z czterema listkami (chyba będzie szczęśliwa) :)
Obrazek

Noo teraz to będziesz mógł się swobodnie rozłożyć z tym wszystkim. Ale będzie widok.
Te regaliki to wyniosłeś czy dawali gratis do stoliczka? :wink:
Mi też balkon leci, ale ściany pion trzymają. Najważniejsze :)
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

I ja dzisiaj wysiałem opuncje 8-) wysiałem dokładnie 56 nasion . Mam nadzieję że niedługo też będę mógł się pochwalić chociaż jedną roślinką :D
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spy, ktoś wyrzucał to się zaopiekowałem... nawet pomogłem przy wynoszeniu i pakowaniu do auta :) i jeszcze mi podziękowali jak i ja im :)
przemo1413 pisze:I ja dzisiaj wysiałem opuncje 8-) wysiałem dokładnie 56 nasion . Mam nadzieję że niedługo też będę mógł się pochwalić chociaż jedną roślinką :D
Trzymam kciuki, aż tyle Ci podesłałem :P
Będziesz mieć na skalniaka :wink:

W wątku sprzedam rozstaje się 6 adeniami i kilkoma innym sukulentami. Serdecznie zapraszam, najbardziej interesują mnie zamiany.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co żeby i u mnie nie było nudno to:

ObrazekObrazek

Poszukuje chętnych do wspólnego zamówienia ze sklepu internetowego na Węgrzech :) kaktuszkert . hu
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Regały na balkonie -rozumiem na kwiaty :lol: ;:136
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam nadzieje, że zmieszczą się wszystkie roślinki
Szafeczka dobra ale na kaktusy tylko góra. Na dolnych będą się rośliny cieniować - te odpowiednie dla sukulentów i to nie wszystkich. No i trzeba uważać z podlewaniem oraz zabezpieczać przed deszczem aby nie zaciekało bo rozpadnie się po sezonie. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Tomek nie ma kaktusów, bo w domu panuje feng shui :lol: Tylko co tam robią adenium, skoro są trujące :twisted: Wyrzuć! :wink: Tomku, a masz różową sypialnię? :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma kaktusów ale je będzie miał. :) Jeszcze o tym nie wie on i Jego rodzina ale to pewne - jeszcze kilka(naście) wejść na FO do wątków z kaktusami i będzie to pewne! :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Nie ma kaktusów ale je będzie miał. :) Jeszcze o tym nie wie on i Jego rodzina ale to pewne - jeszcze kilka(naście) wejść na FO do wątków z kaktusami i będzie to pewne! :lol:
Rozbawiło do łez ;:215 nie zaprzeczam nie potwierdzam.... :)
A szafki właśnie się zastanawiam jak zabezpieczyć, bo byle jaka sklejka i jak widać na zdjęciach ma uszkodzenia... Pewnie przeźroczystą folią stretch obłożę... bo impregnat do drewna się nie chwyci...
sokolica pisze:Tomek nie ma kaktusów, bo w domu panuje feng shui :lol: Tylko co tam robią adenium, skoro są trujące :twisted: Wyrzuć! :wink: Tomku, a masz różową sypialnię? :wink:
Nie jest różowa, a nazw kolorów już nie pamiętam, bo każda ściana ma inny kolor :) i foto obraz kwitnącej wiśni z Ikei :wink: ale bardziej z gammy fiolet i chybła jodła kanadyjska :oops:

Całkiem zapomniałem, przecież tydzień temu wrzuciłem nasiona Paulowni na paletę. Dzisiaj wygląda tak :

Obrazek
Obrazek

No to za 2 tyg będzie zabawa z przepikowaniem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”