Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

a ja sobie tu poczytałam co pisałaś o wychowywaniu skrętników i już wiem, że po powrocie do domku muszę jedną doniczkę przetransportować do innego pokoju, bo chyba biedulek ma za ciepło tam gdzie stoi... no i proszę jak to dobrze mądrych posłuchać ;:108
no i podoba mi się te przedszkole, ciekawa jestem czy ten piesek to stosuje się do zakazu odwiedzania go ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Sari- cieszę się, że Ci się podoba :D Dzwoneczki zaczynają kwitnąć dopiero...ale wnet będą obsypane kwiatami z góry na dół... Wtedy pstryknę zdjęcie ;)

Kociaro- cissusy razem wsadzone, ze względu na oszczędność miejsca. Ale Wiesz, jak będą ślicznie wyglądać, gdy podrosną i "wymieszają" się liście różnych odmian... Już nie mogę doczekać się tego widoku ;:108

Arturo- ja wiem, czy ogromną ilość. Razem z ogrodowymi może z 1000 by się uzbierało ;:224 Są na forum Osoby, które tyle doniczkowców samych mają ;:224

Wiolu- witaj milutko u mnie :D Skrętniki zaczynają kwitnienia i wnet będzie cudnie ;) A listeczki skrętników już wpisane w, o ktore Prosiłaś, już dopisane, do Twojej, jesiennej paczki.

Renio- jeszcze troszku i piramida urośnie o jeden poziom. Bo kolejne listki odmianowe fiołków mają do mnie przyjechać i szczepki hojek, które gdzieś muszę ukorzenić...a pojemnik do tego celu...najlepszy ;:224

Arlet- hihi...jak u Wszystkich latem :D Malo kwitnień, ale za to zachorowałam na trzy choroby w tym roku: fiołkomania, skrętnikoza i hojoba ;:224 Będzie kwitnień za rok...

Mniodkowa- piesek ma zakaz wychodzenia na blat kuchenny ;) Ale ja za to mam...coraz mniej miejsca na przyrządzanie przetworów z owoców i warzyw. Wnet przeniosę część prac kuchennych na podłogę :;230 Skrętniczki lubią przewiew i temp.18-20stopni ;) i nie cierpią mokrej ziemi, moje podlewam, co 7-10 dni. Podobnie, jak fiołki afrykańskie.

Skrętniczki parę dni na parapecie i zaczęły pokazywać swoje, urocze buźki. Oto one:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Być może w przyszłym tygodniu będę próbować ukorzeniać w wodzie po 5 listków białego i fioletowego skrętnika. Jeśli się uda, to zrobię małą wyprzedaż na forum. Ale, zapisy dopiero, gdy będą gotowe listeczki. Wcześniej nie chcę zapisywać, bo eksperyment może się nie udać ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko ależ cudowne skrętniczki ;:196
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49

Post »

Piękne skrętniczki ;:138 ;:138 ;:138 , niech długo kwitną ;:108
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49

Post »

Gratulacje. ;:138 Ale u Ciebie kolorowo. ;:108
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
arturo223
100p
100p
Od: 9 lut 2011, o 21:06

Post »

Niech skrętniki ładnie obficie i długo kwitną ;:63
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudowny widok :) dzięki takim widokom szerzy się choroba skrętnikowa hihi
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

A ja nie wiedziałem,ze skrętniki lubią chłodniejsze pomieszczenia...
Bardzo ładnie Ci kwitną ;:63
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Ślicznie Ci kwitną skrętniki ;:138 ;:138 ja mam nadzieję, że nie zachoruję na tą chorobę ;:224 zaszczepiłam się na nowe choróbska :;230 trzy mi wystarczą. :wink:
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Bardzo kolorowo od tych skrętników - pięknie ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolorystycznie bardzo mi się podoba takie zestawienie skrętników: fioletowo-różowo-białe :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

parapecik wspaniały ;:108
muszę śledzić wątek o sprzedaży coby nie przegapić ;:223
a po co w ogóle gotować? :P hihihi wyprzedaż roślinek zrobisz i będzie na obiady w restaurant :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Skrętolki pięknie rosną, ale jakby miało być inaczej... :?:
Widzę że roślinki ode mnie wstydu nie przyniosły i dają rade maluchy... a jak ciepło na ;:167
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ale mi padły siewki malutkie tycie, trudno je utrzymać, a sadzoneczki rosną mi bardzo dobrze, różowy kwitnie cały czas a niebieski z listka wypuszcza małe listeczki więc nie jest ze mną tak źle hehe :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

mis20/Asiu- dziękuje w imieniu skrętniczków. Jestem z nich dumna ;:108

Ninod- dziękuję i również pozdrawiam cieplutko ;)

Renio- kolorki są...mieszają się między sobą łodygi kwiatów i przez to pięknie wyglądają. Na dniach do tych kolorków dołączy ciemnobordowy ;:108

Arturo223- będą kwitły gdzieś do listopada, a ja Was fotkami zamęczę hihi...

Trzynastko/Celinko- o to właśnie mi chodzi. Gdy choroba na forum się rozwinie, będzie można się listeczkami wymieniać. Bo na razie marniutko jest, jeśli chodzi o wymianę skrętnikową ;:224

Mir78- wręcz uwielbiają chłodek, w upalne dni w mieszkaniu potrafią liście omdlewać. Na działce mam świetne okno dla nich, dlatego je tam trzymam ;:108 Na następny rok będę musieć wywieźć kolekcję około 20 sztuk, a nie dwie doniczki balkonowe...

Arlet- hmm... Uważaj ;) Jesienią jest wystawa kwiatów w Krakowie...jeszcze Ci przywiozę sadzonkę i nawet "szczepionka" nie pomoże :;230

Kociaro- dziękuję serdecznie. Choroba nadal się rozwija...Ale na razie muszę wyhodować sadzonki z listków odmianowych, jak się uda, to jesienią nabędę kolejne ...listki...

Wiktorio- ja nie przepadam za bladym różem. Ale niektóre kwiatki toleruję w tym kolorze, zwłaszcza, gdy zdobią je dodatkowo kreseczki, piegi lub mają środki w innym kolorze...

Mniodkowa- dziękuję ;) Parapecik hmm..za krótki. Ale musi wystarczyć taki, jaki jest ;) Na szczęście w pomieszczeniu obok, mam podobny i jest pusty prawie...
Chyba się ogłoszę na wątku i będzie: Kto pierwszy, Ten lepszy ;:224
Szczerze? Nie lubię jadać w restauracjach. Tam żywność jest "bez smaku". Ja muszę mieć wiejskie jaja, domowy chleb (pieczony w prawdziwym piecu, ewentualnie piekarniku elektrycznym), swojskie wędliny. A warzywa i owoce z działki... Nie cierpię gotowych zupek w proszku i innych dań typu "chińskie dania w proszku". Muszę mieć zdrowe jedzonko...

Anju- te, które nie zabiłam, cudnie rosną ;) Niestety ugotowałam na tym upale, co były, listeczki skrętniczka od Ciebie. Wybaczysz? ;:196
Ale się nie Martw...mam nadmiar listków w żłobkach...

Anetto- rozumiem przecież. Ja, niejednego kwiatuszka, sadzonkę, czy dorosłego mam na sumieniu ;)

Dziś odkryłam, iż sadzonka maleńka białego skrętniczka ( minęło zaledwie 3 miesiące od ukorzenienia listka matki) puszcza pędzik kwiatowy. Młodzież chce mi kwitnąć za młodu..
. Drugiego odkrycia dokonałam przy podlewaniu kwiatuszków. Jakieś dwa miesiące temu kupiłam od Agatki06 - sadzoneczkę anturium, dostałam w gratisie drugą. Posadziłam obie razem, ale po niedługim czasie, przeczytałam, że roślinka lubi kwaśne podłoże, przesadziłam drugi raz, dając ładną doniczkę i dosypując do podłoża torfu kwaśnego. I mimo tylu stresów, maleńka sadzonka postanowiła zakwitnąć... Kwiatuszek dopiero wychyla się spomiędzy liści...obfocę, jak podrośnie troszku.

A dziś pada deszczyk... Zatem parę fotek moich zielonych. Fikusik miniaturek szaleje z młodymi przyrostami:

Obrazek

Jego młodszy braciszek wreszcie zaczął rosnąć:

Obrazek

Fittonia zarosła całą doniczkę i zaczyna się ładnie płożyć:

Obrazek

I żeby choć troszku koloru było w moim wątku...jeden z moich bukiecików. Dalia z margaretką:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”