U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

robisz bardzo dobre zdjęcia, wyjątkowo trafne kompozycyjnie, że o jakości technicznej nie wspomnę. Gratulacje.
A swoją drogą imponująca kolekcja klonów. A co będzie jak one się porozrastają? Nawet shirasawanum czy palmatum mają szanse być drzewami... wyglada to przepięknościowo, ale ja przy moich 900m (z domem) siłą się powstryzmuję, ze względuna rozmiary. Mam jednego Garneta i namyślam się nad zwykłym palmatum albo zółtolistnym shirasawanum. Który mniej wrażliwy na tego jak mu tam... gruzłka?
pozdrawiam
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Piotr witam i dzięki za miłe słowa :D a wybór klonów jest ogromny, a co do rozmiarów to od czego nożyce, sekator i piła :wink: , ciąć, ciąć i jeszcze raz ciąć i wszystko można pomieścić, a przy okazji nadac roślinom bardziej regularny pokrój, Powiem Tobie że jak patrzę na zagęszczenie roślin i to dużych drzew w ogrodzie przy szkółce w Pęchcinie to nie mam juz żadnych obaw, a część klonów, zwłaszcza odman o różnobarwnych liściach nie ma zbyt imponujących przyrostów.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku jak się doczytałam bzy w odmianach są nowością w twoim ogrodzie, ale może zaczerpnąłeś informacji w zaprzyjaźnionej szkółce czy one też są takie ekspansywne jak ten zwykły czarny bez?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, mnie też wciągnęły klony i mam już dwa kolejne na oku. Tyle że to będą maleństwa z siewu. Już jeden taki maluch ładnie mi przezimował i to zachęca mnie do następnych :)
x_Adasko

Post »

Takiemu to dobrze, widzi i kupuje nie martwiąc się o miejsce na działce :wink: Ja niestety nie mam gdzie upychać te wszystkie piękności. Nie dość, że mam małą rabatę to jeszcze mało miejsca za domem żeby ją w przyszłości powiększyć. Mówisz, że zaczynają nabierać znaczenia w twoim ogrodzie :?: :D Będę musiał to zobaczyć :wink:
Ja tylko dopiję poranną kawę i lecę powybierać ślimaki. Po tych deszczach nazbierało się przynajmniej 50 sztuk :evil: Na szczęście większa dawka ślimakolu zrobiła swoje :;230
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40

Post »

piękny ogród , bardzo podobają mi się te kamienne obrzeża .
wspaniała soczysta zieleń , bardzo ładne kloniki, tulipany .
:) :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

przemekg pisze: Marcin leśna ściółka myślę, że nie jest gorsza od kory :) tylko u mnie teraz zamieszanie z tym remontem :? płoty porozgradzane i weszły kury i cały efekt ładnej ściółki znikł :evil: ale wszystko do poprawienia, trzeba tylko grabki i do lasu :wink: A w Pęchinie już mnie dobrze znają ;:108 wybrałem się tam i w Twojej sprawie, a przy okazji kupiłem sobie klonika :)
Możliwe, że masz racje z tą ściółką, ale jednak kora wygląda , moim zdaniem ładniej. Ale gdybym miał możliwość zrobienia tego co Ty, to pewnie zrobiłbym tak samo ;)
Za hortensję i bez już dziękuję ;:136
Wybieram się w połowie lipca do wawki to wpadniemy do Ciebie :D
Pozdro ;:126
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Aniu to są wszystko odmiany szczepione i w większości znacznie mniejsze od gatunku. Nie sadzę aby były z nimi problemy, zwykły bez tez nie ma zadnych rozłogów tylko łatwo sie rozsiewa, u mnie w ogrodzie tez czasem pojawiaja się jego siewki ale nie mam żadnych problemów z ich uwunięciem :wink:

Jacku uprawiałem iglaki z nasion i to karłowe żywotniki to wiem ile czasu na to potrzeba :wink: może klony będą szybciej rosły. U mnie klonom odpowiada gleba i ładnie rosną a wybór odmian jest duży :D

Adam hehe póki co brak miejsca mnie nie ogranicza, jeszcze przybędzie nie jedno drzewo :wink: , a mam jeszcze większą chęć na malutkie szczepione iglaczki, tych to dopiero wejdzie :D, abym jeszcze miał tyle czasu aby nad wszystkim zapanować i urzymać to w należytym ładzie to byłoby super, a niestety są okresy że się nie wyrabiam :roll: choćby teraz mam mnóstwo obowiązków, a chwasty nie śpią :? dodatkowo mam w tym roku mały remont przy domu i to właśnie od strony ogrodu, a ogród nie lubi remontów
Ślimaki też u mnie atakują :evil: w ubiegłym roku likwidowałem je mechanicznie :;230 że tak to określę, teraz widzę że za irysy i liliowce już się zabierają mówisz że ślimakol skuteczny :?: muszę i ja chyba coś im do jedzenia kupić bo rośliny juz nie nadążaja odrastać.

Amadea bardzo dziękuję :D kamieni mam pod dostatkiem to i pomysł na ich użycie w ogrodzie się znalazł, a obrzeża w pszyszłym roku do poprawki :wink:

Marcin doskonale rozumiem że bez odpowiedniego wyeksponowania, nawet najpiękniejsze rośliny wyglądaja tylko przeciętnie, a jednolite tło z naturalnego materiału dodaje uroku :D Jednak póki co decydują względy ekonomiczne i na rabaty które przecież w moim ogródku pojawiły się dopiero w ubiegłym roku stosuję tylko darmowe materiały. Zapewne przyjdzie czas i na korę :wink: , bynajmniej jako końcowa warstwa spełniająca głównie funkcję estetyczną. Ale to nie w tym roku. A do poziomu wykorzystywania różnych materiałów jak kora, kamienie, jeszcze mi daleko brak, chociaż widzę u Ciebie że doskonale wyglądają takie zestawienia na rabatach :P Do lipca to z Twojej hortensji pewnie niezły krzaczor się zrobi
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Upał taki że trudno nawet w ogrodzie wysiedzieć więc może końcówka tulipanów :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczyna się czas irysów :D Jacku te Twoje mikroiryski są niesamowite kilka szczypiorków a kwitną już od 2 tygodni i ciągle mają nowe pąki więcej kwiatów jak liści.

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
x_Adasko

Post »

Zaraz powiesz, że znajdziesz miejsce na baobaby bo iglaki się znudzą :;230 Pozazdroszczę Ci takiej działki.
O czas nie musisz się martwić, niedługo na bank znajdziesz lukę w grafiku i zabierzesz się za porządki. :wink: U nas też bardzo gorąco, a ja źle znoszę takie upały. Większość dnia spędzam w salonie bo tam chłodniej :wink: Fajne są te tulipaniki, teraz czekam na sesję Irysków ;:138
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Przemku cudne tulipany. A co to za drzewko na ostatnim zdjęciu obsypane kwieciem?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widzę, ze wykorzystujesz aparat :D
Śliczne fotki z pięknego ogrodu.
Dobrze, że nabyłeś ten sprzęt. Teraz dopiero widać jaki masz ogród.
Widziałam stertę kamieni. Masz szczęscie, że masz je tak blisko.
( Z jednej strony, bo wiem że z drugiej to utrapienie).
No i powaliłęs mnie tą kolekcją klonów.
Ja nie mam żadnego :roll:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Adam iglaki nigdy sie nie znudzą :) od nich zaczynałem i nigdy z nich nie zrezygnuję, może jedynie preferencje troszkę się zmieniają i teraz już, częściej spogladam w stronę odmian o małym i wolnym wzroście. Gdy trafiłem na forum, poznałem i zachwyciłem się innymi grupami roślin :wink: ale i tak będą one zawsze tylko dodatkiem do drzew i krzewów.

Łukasz cebulowe wiosenne kończą kwitnienie, teraz czas na inne kolorki :wink:

Asiu to karłowa kolumnowa odmiana jabłoni , teraz juz w pełni kwitnienia :) a latem i jesienią cała w tycich jabłuszkach.

Gosiu z aparatu się cieszę :) , a teraz mnóstwo obiektów do fotografowania tylko czasu bardzo brak, na wszystko i na zagłębienie się w możliwości apatatu też :roll: , ze wszystkimi pracami jestem ostatnio bardzo do tyłu, a ogród to już zupełnie leży odłogiem. :?
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku też wkleiłam u siebie moje iglaczki , chyba nie wszystkie , ale prawie wszystkie , u mnie w większości maluszki tylko kilka większych , ale maluszki zamierzam jeszcze kupować ;:108
Genia
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Przemek -jabłoń mnie oczarowała .
Muszę mieć taką ;:7
U Szmita kupiłeś :?: