Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Izuniu, zawilce piękne!! Dlaczego tak słabo kwitną blanda? Może za głęboko posadziłaś?
Zdrowych i pogodnych Świąt ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, serduszka z poprzedniej strony jakby żółta :? Taka jest w rzeczywistości :?: :shock:
Skalniak zachwyca :!: Widzę, że i różowa gęsiówka dobrze sobie radzi. To odmiana 'Rosea', a jest jeszcze ładniejsza w ciemnym różu 'Compinkie'.
Rozwija się fiołek palczasty :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Iza, mam już swój wątek i swoje miejsce. Zajrzyj do mnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich wiosennie i świątecznie! :D
Ewunia - to chyba telepatia...Ty u mnie, a ja u Ciebie :roll: Byłam i widziałam. Cieszę się, że się zdecydowałaś. Podziękuj synowi za pomoc ( w moim imieniu ).
Danusiu, Krzysztofie, Małgocha, Wiesiu, Aniu, Katik, Sylwano, Moniu, Andrzejku - wielkie dzięki za życzenia!
Jacku to jest serduszka kanadyjska czyli Dicentra cucularia. Kwiaty ma białe z żółtymi końcówkami, a liście takie zielonoszare. To mój zeszłoroczny nabytek. Jak wszystkie serduszki zanika po kwitnieniu. Gęsiówki od Ciebie radzą sobie dobrze, a przetaczniki wręcz rewelacyjnie. Chyba właśnie tę ciemniejszą odmianę gęsiówki "Compinkie" kupiłam ostatnio na targowisku...Z fiołkiem uważaj...U mnie zaczyna być ekspansywny. Jest jednak tak uroczy, że mu to wybaczę :wink:
Dziękuję Monia w imieniu zawilców! U Ciebie widziałam cudowne...białe, pełne. Z zawilcami blanda to chyba masz rację. Pewnie za głęboko je posadziłam :( Często robię ten błąd :oops: Korony też mi chyba z tego powodu nie kwitną :(
Grażynko ;:196 Mam nadzieję, że pogodę miałaś podobną jak ja. Szczerze mówiąc bardziej szalałam ostatnio na działce niż w kuchni.
Krysiu - będę wdzięczna za te zawilce. Mogę się odwdzięczyć różowymi. A wycieczka rowerowa po świątecznym "obżarstwie" to świetny pomysł. Pogoda sprzyja i ponoć przez jakiś czas tak będzie.

W Wielką Sobotę mieliśmy pierwszą wiosenna burzę. Grzmiało, błyskało i nawet troszkę popadało :tan
Dzięki temu, że jest ciepło ( czasami nawet bardzo ciepło) wszystko nabrało tempa. Robi się zielono i kolorowo.
Na dowód świeże zdjęcia z działki:
Obrazek - czereśnia
Obrazek - magnolia
Obrazek kolejne zawilce Obrazek - migdałowiec karłowy czyli Prunus Tenella od samanty
Obrazek - narcyze Thalia
Obrazek - naradka rojnikowa
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo pięknie wszystko rozkwita.
Ja też częściej w ogrodzie niż w kuchni.
Ale co tam, trzeba oczy nacieszyć dopóki jest czym.
Miłego dnia. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze: W Wielką Sobotę mieliśmy pierwszą wiosenna burzę. Grzmiało, błyskało i nawet troszkę popadało :tan
Dzięki temu, że jest ciepło ( czasami nawet bardzo ciepło) wszystko nabrało tempa. Robi się zielono i kolorowo.
U mnie pada od wczoraj i też mam wrażenie, że nagle wszystko ruszyło z kopyta :) Chociaż dziś już tego deszczu mam trochę powyżej uszu, na spacer bym poszła albo coś, nooo
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mam nadzieję, że przez kolejnych kilka miesięcy będzie co podziwiać w ogrodach. Oby tylko pogoda była bardziej normalna niż w zeszłym roku.
Justyno - witaj! Chyba po raz pierwszy do mnie zawitałaś...Zapraszam do częstszych wizyt. A ten deszcz możesz do mnie podesłać. Z radością przyjmę darmowe podlewanie :wink:
Kolejna sasanka zaczęła kwitnienie:
Obrazek

Irys bucharica - Obrazek

Kolejne narcyze kwitną - Obrazek

hiacynt pełny "Pink Royale" - Obrazek

prymulkowo - Obrazek

Ku swemu zdziwieniu zobaczyłam, że 2 clematisy mają już pąki. Lewizja mile mnie zaskoczyła, bo nie dość że przezimowała bez przykrycia to ma mnóstwo pąków.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Izuniu ;:196
Pięknie Ci wszystko kwitnie. ;:224
Czy ten irys to jakiś wcześniak, że już kwitnie? Moje jeszcze przy ziemi.
Kiedy wyczytałam, że miałaś już wiosenną burzę z nadzieją patrzyłam na niebo. U mnie tylko ciut się zachmurzyło i dalej ani kropli deszczu.
Dobrze, że w piątek podlałam trochę rabaty. Prawie 2 godziny lania wody.
I już niemal następnego dnia roślinki z wdzięczności jakby podskoczyły do góry.
Ale kranówka to nie to samo co deszczyk z nieba. :?
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - kwiecień na Twojej działce w pełni zasługuje na swoją nazwę ;:138
Wszystko pięknie kwitnie i raduje oczy i duszę!
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Ładniutki ten irysek biało - żółty ;:224 Widzę Iza, że wiosna w twoim ogrodzie
rozszalała się na całego ! ;:87 Moje sasanki wymarzły to chociaż u ciebie popatrzę.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś cudne prymulkowo ;:138 Zachwyciła mnie naradka , jest śliczna i sasaneczka ma niesamowity głęboki kolor :D
Zawilce, kolejna perełka z kolekcji- cudeńko :D Moje sasanki w tym roku bardzo marne :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkamy całkiem blisko, a mojej czereśni ani śni się zakwitnąć. Aczkolwiek pąki widzę :D Synek podziękowany :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Rozszalało ci się Izo w ogrodzie ;:138
Co do skalniaka to musiałam go zlikwidowac ze względu na dzieci. Strasznie ich kusiło chodzenie po nim. Nie dość, że nie raz zdeptali kwiatki, to jeszcze bałam się, że sobie głowy porozbijają na kamieniach, które mam dosyć ostre - wytargane z pobliskiego kamieniołomu. Porozkładaliśmy z mężem troche kamienie po ogrodzie. Rośliny rozdałam koleżankom. teraz żałuję, bo mam juz plan zrobić takie dwa nieduże wśród kwiatów przed domem, no ale trudno :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładny migdałowiec. Mam jeszcze inny, jutro u siebie pokażę, bo właśnie zaczyna kwitnąć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo czasem i 40 km to duża odległość. Różnicę w wegetacji widzę nawet na sąsiednich działkach...Może masz późniejszą odmianę...Ciekawa jestem Twego migdałowca...Mój jak zakwitł wygląda tak:
Obrazek
Nezko - już zapomniałam jak to jest mieć małe dzieci :oops: Fakt, że przy dzieciach skalniak może być problemem. Chociaż wcale nie trzeba wielkiego i kamienistego skalniaka by mieć skalniakowe roślinki. One w większości są bezproblemowe i szybko się rozrastają. Koleżanki po kawałku mogą oddać to co dostały, a ja też mogę się podzielić :wink:
Agness - naradka jest naprawdę maleńka, kwitnie u mnie pierwszy raz i zrobiła na mnie wrażenie. Nie wiem tylko czy nie ginie po kwitnieniu jak np. rojniki. Ta sasanka ma właśnie taki mocny, ciemny kolor. Marne sasanki masz? Nie wierzę...
Elu u mnie tylko na skalniaku sasanki ładnie wyglądają. Na rabatach - szkoda słów...Chyba im za mokro było...
A irysek jest wiosenny - kupiony na rynku.
Dziękuję Marysiu! Podtrzymuję zaproszenie byś mogła to zobaczyć na własne oczy :D
Witaj Krysiu! Ten irysek jest wiosenny i po kwitnieniu zanika, by pojawić się kolejnej wiosny. Deszcz porządny i u mnie by się przydał. Miejscami mam sucho jak na Saharze. Wody jeszcze nie puścili i muszę wiadrami wyciągać ze studni by podlać chociaż te świeżo posadzone rośliny. Na szczęście to tej śnieżnej zimie mam sporo wody w studni. Niestety latem widać w niej dno :( Musimy koniecznie ją pogłębić, ale to są dodatkowe koszty :( Na dniach mają zrobić próbę wodną i będę mogła ( mam nadzieję) napoić swoją "zieleninę".

Rozkwitają kolejne narcyze i tulipany. Mam sporo pomyłek odmianowych. Do tego jakiś dziwny pogrom w tulipanach z lat poprzednich :( Jest ich znacznie mniej i są mizerne.

Obrazek, Obrazek, Obrazek - biedronkowa róża miniaturowa
Obrazek - na skalniaku coraz bardziej kolorowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”