Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
Re: Co robicie ze ściętą trawą?
Przyglądnę się u siebie ... mówisz że w tydzień są nasiona. Szok 

Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NOTO, ja wcale nie twierdziłem, że trawa zakwita po tygodniu wzrostu, a jedynie, że "pomimo iż koszę co tydzień", "na ledwo co odrośniętych, - czyli krótkich", itd. to znaczy, że trawa kwitnie na źdżbłach pozostałych po koszeniu, których kosiarka nie ścięła, bo prawdopodobnie rosnących płasko. To wcale nie znaczy, że te źdźbła mają tydzień. Proponuję w okresie wegetacji, przyglądnąć się uważniej na to zagadnienie.
Pozdrawiam
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Re: Ściółkowanie trawą
Podsuszoną trawę rozsypuję, pod truskawki,drzewa,ogórki,wokół róż i pod krzewy a nawet wyścielam ścieżki,zero chwastów.

Pozdrawiam Ewa
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Podpisuję się pod tym obydwiema rękami. I nie tylko trawą. Ściółkować można pokrzywą majową, skrzypem polnym, chwastami ( po podsuszeniu korzeni ). Można tak, jak nasze babcie - wyrwać, rzucić pod nogi i zapomnieć - wszystko przerobi się a ogródek odwdzięczy się pięknem kwiatów i bogactwem warzywek 

- agnieszka1972
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2013, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie,
Jestem pierwszy raz na forum a już nie wspomnę ,że nigdy w nie miałam do czynienia z uprawami warzyw czy roślin
Mam pytanie.... czy można ściółkować dopiero posadzone sadzonki pomidorów i ogórków? Bardzo dużo przydatnych porad jest na tym forum i były porady na temat ściółkowania ,ale ja wole zapytać "10" razy niż nie zapytać w ogóle i popełnić błąd. Wiem również ,że jestem laikiem w tym temacie, ale mam nadzieję ,że kiedyś dojdę do wprawy
Chyba będę stałą bywalczynią tego forum
Mam nadzieje ,że moje prośby o pomoc nie będa się wydawały śmieszne
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Jestem pierwszy raz na forum a już nie wspomnę ,że nigdy w nie miałam do czynienia z uprawami warzyw czy roślin

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie Agnieszko1972. Ściółkuj. Podsuszoną trochę trawką. No i niezbyt grubą warstwą. Lepiej za cienko niż za grubo. Wraz ze wzrostem sadzonek będziesz dokładała ściółki. Ta ściółka i tak będzie znikała zmieniając się w próchnicę 

- agnieszka1972
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 maja 2013, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuje za informację. Tak jak pisałam wcześniej, jestem początkująca i na pewno Wasze porady bardzo mi się przydadzą.
Pozdrawiam Agnieszka
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
a powiedzcie mi co właściwie robicie żeby ta trawa nie latała....?? mam narożną działkę i panują u mnie "przeciągi"..... to się nie rozniesie po ogrodzie ?? bo taka sucha trawa to leciutka przecież
pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
Takiego problemu nie mam ale to kwestia odpowiedniego kompostownika, jest ich naprawde wiele rodzajow. jeśli z aktualnego pojemnika wylatuje Ci trawa to kup lub zrób sobie taki z mniejszymi dziurami lub zamykany od góry
Zobacz sobie ile różnych kompostowników jest:
https://www.google.pl/search?q=komposto ... =isch&sa=X
Zobacz sobie ile różnych kompostowników jest:
https://www.google.pl/search?q=komposto ... =isch&sa=X
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
miałam na myśli trawę na grządkach
kompostownik to nie problem, tam zawsze można nakryć

pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
- Ewka0124
- 200p
- Od: 4 cze 2013, o 18:03
- Kontakt:
Ja trawę rozrzucam we wolierach z drobiem ozdobnym
chętnie zjadają.

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam sie z tym co napisał Krakus - potwierdzam jego spostrzeżenia co do trwałości nasion traw (w kompostownikach) . I co do kwitnienia,nawet czesto koszonych trawników - ja zaobserwowałam to szczególnie na mleczu - często koszony zaczął kwitnąć dosłownie przy samej ziemi, tam gdzie noże kosiarki nie sięgają (nawet przy najniższym ustawieniu) , myślę, że z trawami jest tak samo.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Ściętą trawą ściółkuję gdzie się da.Na początku, ścieżki,zagonki z warzywami, pod krzewy i drzewa a nawet ściółkuję truskawki.
Staram się trawę troszkę podsuszyć, przed rozrzuceniem

Staram się trawę troszkę podsuszyć, przed rozrzuceniem

Pozdrawiam Ewa
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja ściętą trawą ściółkuję pod pomidorami i papryką, trzyma wilgoć i nie rośnie tak zielsko 
Ewa mam takiego samego kotka jak Ty

Ewa mam takiego samego kotka jak Ty

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Mulczowanie tez nieco pomaga