Witam
Kupiłem ostatnio trzy grusze ( Dobra Ludwika , Krzywka i Maritini ).
O tych dwóch pierwszych trochę znalazłem ifo ale sprzedający polecił włoską odmianę deserową Maritini .
Szperam już 3dzień i nic. Może ktoś coś wie? Proszę o info
Wszystkich pozdrawiam.
Jaka odmiana gruszy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka odmiana gruszy?
Od dłuższego czasu głowiłem się jakiej odmiany jest gruszka w sadzie po dziadku, drzewo średnich rozmiarów , połamane już było kilka razy, ale żyje i owocuje, dziadek mówił Kalapsa, ale Faworyta dojrzewa w sierpniu, a ta w sadzie we wrześniu i całkowicie niezgodny kształt owoców, które mają guzy, wrażliwa dość na rdzę, owoce wiąże duże.
Dziś po raz któryś przeglądałem atlas gruszek Rejmena i przeczytałem opis Kongresówki co ciekawe dość podobny, do owoców poniżej, ale ryciny i zdjęcia w internecie nie do końca się zgadzają, drzewo ze szkółki, gdyż nisko nad ziemią jest blizna po szczepieniu i odbija jakaś bardzo ciernista podkładka.
Czy mógł bym prosić o potwierdzenie, albo zaprzeczenie moich przypuszczeń, że w sadzie rośnie Kongresówka? Owoce zerwane na próbę czy to już, wszystko u mnie w tym roku miesiąc wcześniej.

Dziś po raz któryś przeglądałem atlas gruszek Rejmena i przeczytałem opis Kongresówki co ciekawe dość podobny, do owoców poniżej, ale ryciny i zdjęcia w internecie nie do końca się zgadzają, drzewo ze szkółki, gdyż nisko nad ziemią jest blizna po szczepieniu i odbija jakaś bardzo ciernista podkładka.
Czy mógł bym prosić o potwierdzenie, albo zaprzeczenie moich przypuszczeń, że w sadzie rośnie Kongresówka? Owoce zerwane na próbę czy to już, wszystko u mnie w tym roku miesiąc wcześniej.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miała być niby cukrówka, później myślałem, że Salisbury, a jest coś zupełnie innego, pierwsze owocowanie tej gruszki, miąższ masłowy soczysty
Na drzewie matecznym dojrzewały wrzesień/ paździenik

Na drzewie matecznym dojrzewały wrzesień/ paździenik

-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KamilK02 pisze: ↑6 sie 2024, o 18:38 Od dłuższego czasu głowiłem się jakiej odmiany jest gruszka w sadzie po dziadku, drzewo średnich rozmiarów , połamane już było kilka razy, ale żyje i owocuje, dziadek mówił Kalapsa, ale Faworyta dojrzewa w sierpniu, a ta w sadzie we wrześniu i całkowicie niezgodny kształt owoców, które mają guzy, wrażliwa dość na rdzę, owoce wiąże duże.
Krzywy ogonek i rozmiar owocu pasuje do Kongresówki, pamiętam jak za dziecka nie mogłem takiej gruszki zjeść i opowiadałem o rozmiarze jej owocu. Nikt wówczas nie mógł mi uwierzyć że takie owoce istnieją.
Na przełomie 2023 i 2024 zdobyłem zrazy tej odmiany, zaszczepiłem na podkładce i czekam aż w końcu znów spróbuję smaków dzieciństwa.
Porównaj sobie zdjęcie ze strony niepodlewam tam właśnie podobny wygląd owocu jest.