Moje fiołki i inne parapetowe kwiatuchy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje fiołki i inne parapetowe kwiatuchy

Post »

Natalko a te wąsy co wystają z doniczki to tez korzenie i trzeba je zamaczać ? Czy pokaleczone wąsy można obciąć ?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak coś jest suche to wręcz trzeba, bo zacznie gnić. Natomiast to co wystaje od góry to tzw. korzenie powietrzne i ich obcinać nie wolno. Moczyć ich specjalnie nie trzeba, chociaż zaobserwowałam że jeśli pomoczysz storczyka dostatecznie długo (czytaj: kiedy o nich zapomniałam i moczyły się przez 3 godziny :oops: ) to większość z nich "naciągnie" wody od dołu, z wyjątkiem tych które są naprawdę długie. Jeśli powietrze będzie dostatecznie wilgotne dadzą sobie radę. I nie, moczenie przez 3 godziny nie jest konieczne :roll:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ja co prawda mam póki co tylko cztery Falenopsisy a więc doświadczenie minimalne :D ale doczekałam się już u nich
powtórnych własnych kwitnień i nowych listków. I stwierdzam, że świetnie radzą sobie bez ;:3 bo u mnie stoją na północnych
parapetach. Co prawda przed oknami mam pustą przestrzeń, czyli nic nie pochłania światła, ale słońca tam nie uwidzisz. ;:oj
A Falenopsisy rosną ładnie i nie kapryszą. :tan Widac te rośliny świetnie dopasowują się do różnych warunków. ;:108
Na pewno Grażynko i Twój będzie Cię długo cieszył. ;:172 A może wkrótce dostanie nawet nowe towarzystwo ;:224
To wciąga, szczególnie jak widac sukcesy. ;:215
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ;:196 witam Cię serdecznie w moim wątku.Masz rację kwiaty się dostosowują do warunków w jakim im przyjdzie rosnąc.Czasem grymaszą , ale nie można przedobrzyć z ingerencją , bo można zaszkodzić.Ja zakochałam się we fiołkach i cieszą moje oko do dziś, ale storczyki tez można polubić.Mają bardzo udziwnione łodyżki i specyficzne korzenie , natomiast kwiaty cudowne.Zobaczymy czy będą powtórnie kwitły.Dostosuje się do wskazówek i dam im szansę bo warto.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój storczyk jakoś sobie radzi,i nawet rozwinęły się nowe pąki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To świetnie ;:138 Storczyki kupione w zimie czasem zrzucają najmniejsze pączki, ale Twój chyba dobrze się zaaklimatyzował ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko, chyba mu u mnie dobrze: ma widno, odpowiednią temperaturę i spokój. Nikt go nie trąca .Rano odlałam przegotowana wodę do ostudzenia,żeby wieczorkiem go napoić. Robię to co siedem dni. Musze się przyznać ,że rośnie mi apetyt na jeszcze jednego Falka ;:108
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Apetyt rośnie w miarę jedzenia :D Kiedy kupisz storczyka NIGDY nie poprzestaniesz na jednym ;:306
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda. Już się rozglądam. :heja
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Przepiękny kolor storczyka ;)
Szukaj koleżanki dla niej/niego.. będzie lepiej rosnąć w towarzystwie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukam :heja , szukam, ale nie chciałbym takiego z importu.Dzisiaj zajrzę do mojej kwiaciarni .jest okazja bo imieniny M.niebawem 26.to może na jakiegoś dorodnego się skuszę.tylko nie wiem czy akurat M będzie z takiego prezentu zadowolony ;:oj .Wolałby pewnie coś konkretnego ;:136 za takie pieniądze. Może jednak poczekam na Dzień Kobiet ;:108 .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczekaj na Dzień Kobiet...myślę, że wtedy będzie większy wybór storczyków ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak patrzę :heja na tego mojego storczyka i myślę co będzie jak opadną wszystkie kwiaty ;:oj .Będzie goły badylek i długo trzeba czekać na nowe kwitnienie. Inne nasze roślinki jak gubią kwiaty to mają ładne liście : jak fiołki czy skrzydłokwiaty. Moje mini anturium kwitnie cały czas. wiem ,że wiele roślin hoduje się tylko dla pięknych kwiatów jak amarylis czy storczyk, ale dobrze mieć też inne dla ozdobnych liści. Ja dopiero zaczynam przygodę ze storczykami , ale wolę chyba inne roślinki choćby begonie dla ozdobnych liści czy fiołki dla pięknych delikatnych kwiatów. Zobaczymy .Nie mówię nie i nie mówię tak. Lubię porządek na parapecie a tu tyle wąsów.Jednak do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A wtedy zapanuje nam sałata ;:306 Tak to już jest, storczyki po zgubieniu kwiatów są średnio reprezentacyjne, ale ja tam i tak lubię je obserwować, zwłaszcza dendrobium mnie zadziwia - nowe odrosty, korzenie i cała masa maluchów ;:oj Bardzo pracowita roślinka, szkoda tylko, że nie idzie w kwiaty :;230
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha...wąsy? O korzeniach Mówisz?
A Widziałaś tillandsie albo Vandy... Te dopiero mają "wąsy". Ale równie pięknie kwitną - nawet 3-4 m-ce.

Niektóre storczyki mają ozdobne liście. Najbardziej znanym i lubianym phalaeonopsisem o ozdobnych, nakrapianych liściach - jest Philadelphia. Skoro Lubisz ozdobne liście...to jej Poszukaj ;)

Ja mam odwrotnie... uwielbiam rośliny o ozdobnych kwiatach. Te z ozdobnymi są tłem dla kwitnących. I uwielbiam "bałagan" na parapecie. Czyli spuszczające się pędy hojek, korzenie storczyków, czy przeplatające się liśćmi fiołki, skrętniki i inne kwiatuszki.
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”