Mój ogród - grazyna56
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko Ty narzekasz, że masz dwa takie same rododendrony?
Ja po zrobieniu inwentaryzacji swoich (byłaś w wątku gdzie gnębię Adama o nazwy rododendronów) stwierdziłam, że mam 2 rododendrony yakushimanum "GOLDBUKETT", 3 rododendrony wiliamsianum cv. "Aprilglocke", i aż 5 rododendronów repens cv. "Scarlet Wonder".
To dopiero "udana" ogrodniczka ze mnie.
Grażynko może znasz nazwę tego ślicznego rododendrona, który teraz Ci zakwitł?
Ja po zrobieniu inwentaryzacji swoich (byłaś w wątku gdzie gnębię Adama o nazwy rododendronów) stwierdziłam, że mam 2 rododendrony yakushimanum "GOLDBUKETT", 3 rododendrony wiliamsianum cv. "Aprilglocke", i aż 5 rododendronów repens cv. "Scarlet Wonder".
To dopiero "udana" ogrodniczka ze mnie.
Grażynko może znasz nazwę tego ślicznego rododendrona, który teraz Ci zakwitł?
Grażynko, miło Cię znowu odwiedzić. Z tym pierisem, to się według mnie nie przejmuj, bo u mnie jest taka sama sytuacja. A co do półcienia, to on go lubi. Aż tak bardzo, Ci się niepodoba. Ja bardzo cenię sobie ten gatunek i w takiej postaci, również mi się bardzo podoba. Wkleję Ci zdjęcie mojego, to porównasz, czy to jest to samo.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie, że możesz go terez przesadzić! Rododendrony dobrze znoszą przesadzanie; ich system korzeniowy nie jest duży, ale płytki i gesty. Wystarczy obszerny dół i ziemia z kwaśnym torfem lub specjalna do różaneczników, dużo wody i można sadzić lub przesadzać. To okres bardzo dobry, tym bardziej, że po obfitych opadach :Pgrazyna56 pisze:Anyu ,moja droga nawet nie wiesz jak sie cieszę ze tego różanecznika mogę przesadzić ,ale powiedz mi , czy po przekwitnieciu i po wypuszczeniu nowych przyrostów???? ,czy moge np. jutro jak jeszcze kwitnie ,bo już na jego miejsce czeka drugi w donicy, którego nie chciałabym tak trzymać przez całe lato
Grażynko, odpowiem Lili na jej pytanie o odmianę Twojego różanecznka.
Mam nadzieję, że nie będziesz się o to złościć na mnie?
Ten ostatni różanecznik na zdjęciach to "Hachmann`s Charmant" - wyjątkowo piękna odmiana! Zresztą ten ten, którego imię nosi ta odmiana, to ojciec wielu pięknych, wyjątkowo widowiskowych odmian.
Można je kupować "w ciemno", bo na pewno będą się podobać!

Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Anyu, dziękuje pięknie za wyjaśnienia dotyczące RH .Już na podstawie jego nazwy, dużo o nim przeczytałam i to dobrych rzeczy -najważniejsza że ten RH lubi zdecydowanie słońce ,co z reguły rzadko sie zdarza.Mogę więc ,w razie potrzeby go tam posadzić, a na jego miejsce dać bardziej delikatnego

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewnie,że "mogę"!!!!grazyna56 pisze:Dzięki Krysiu ,juz ich zobaczę w sierpniu. Mialam jeszcze kilka innych zdjęć które zrobili jak chodzą na spacery ,ale gdzies mi się zapodziały .Jak coś przyślą ciekawego, to wrzucę na forum--czy mogę???

W ogrodzie lub w wątku osobistym - miło będzie poznac Twoje dzieci

- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajnie, że Wam (Lila i Grażynka) przydała się ta nazwa różanecznika. Powiem cichutko, że na tę odmianę polowałam cztery lata. Więc życzę Ci Lilu powodzenia! Szkoda, że w tych szkółkach nie mnoży się wszystkich posiadanych odmian, ale co roku - kilka do kilkunastu. Dlatego czasem trochę trwa nim zdobędzie się upragnione cudo!
Pozdrawiam, Anna
Powiem szczerze że wiele odmian RH juz nawet nie ma .Kiedy byłam w szkólce p.Ciepłuchy w K onst. Łódzkim , miałam spisane wcześniej na kartce co chciałam kupić ,wielu odmian po prostu nie było, natomiast proponowano mi całkiem inne odmiany.Jeżeli natomiast chodzi o wybór tam RH, też nie jest za duży ,dlatego że oni nastawiają sie na hurt .Dla kupujących zwykłych klientów-w detalu było może z kilkanaście odmian i to tych bardziej pospolitych . Wygląd tych RH też pozostawiał wiele do życzenia Na plus mogę powiedziec tylko, że bardzo miła jest obsługa ,a rozmawiając z panem Ciepłuchą, byłam zaskoczona że to taki miły starszy Pan, i do tego pracował przy krzaczkach jakby był pracownikiem.Ja osobiście to nawet bym nie zwróciła uwagi że to on ,ale moj M poznał go ze zdjęcia w internecie. Mogę tylko dodać , że sam przyjazd tam i tak mnie zachwycił ,cały teren firmy zapraszał najpiękniejszymi odmianami i kolorami RH które rosły dosłownie wszędzie. niektóre sięgały do 2 m.a pod nimi mniejsze -a w tle różne okazy magnoli i azalii po prostu bajka..Oczywiscie wszystko rosło w asyście sosen i świerków

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna