Elżbieto, Iwonko, Jacku -Witam serdecznie u mnie i przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale nie miałam dostępu do internetu.
Elżbieto witam serdecznie u mnie

Co do wielkości mojego "ogrodu" to obecnie mam wrażenie że jest dużo za duży, choć na pewno za parę lat zmienię zdanie

Dereń choć młodziutki- kwitł, ale nie owocował. Ale i na owoce przyjdzie czas

Żywopłot z ałyczy przycinałam, nawet kilka razy w tym roku, ale uznałam, że to nie był najlepszy pomysł i będzie zastąpiony żywopłotem z irgi.

Co do tygrzyków to zupełnie nie rozumiem dlaczego są pod ochroną, jest ich cała masa. Nienawidzę pająków

Królowa Nocy jak dla mnie jest bajeczna i uważam, że to jedne z piękniejszych tulipanów.
elsi pisze:Powoli stworzysz swój wymarzony ogród, chyba wszyscy dążymy do tego,
ciągle coś kupujemy i przesadzamy. Problem w tym, że gdy cel blisko, to zmieniają się marzenia :P
W tym wszystkim chyba bardziej chodzi o drogę niż o cel

Jestem cierpliwa i mam nadzieję, że te moje drzewa które teraz ledwo widać kiedyś mnie przerosną
Iwonko 
gacki są cudowne, ile zimuje u mnie w tym roku to nawet nie wiem, bo w duże mrozy nie chciałam im przeszkadzać

W lecie są bardzo aktywne, zwłaszcza po zachodzie słońca trzeba uważać na ich niskie loty

Jak już Jacek napisał hibernują całą zimę
Jacku 
u nas na strychu nigdy nie gościły gacki, za to piwnica ziemna bardzo im przypadła do gustu. A mój kot to za myszą za bardzo nie chce biegać, a co dopiero za nietoperzem

A gacki są cudowne i bardzo sie cieszę, że są u mnie stałym gościem