Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Skończyłam oglądać reportaż o Ostryżu długim (Curcuma longa L.) nazywany także kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim -. Na pewno znasz , używasz może go w proszku do mięsa czy ryb.
Ja używam często w kuchni, ale nie wiedziałam ze ta roślina jest śliczna ! Ma piękne duże zielone liście i kwiat którego liście się je jako sałatkę .
By uzyskać ten charakterystyczny zółty proszek używa się tylko korzenia, którego trzeba wysuszyć i zmielić.
Na wiosnę zacznę poszukiwania, może można ja kupić w sklepie ogrodniczym, jeśli nie, to zawsze pozostaje mi nie zawodny katalog baumaux :D
Dla ciekawości chciałabym mieć te roślinkę w moim ogrodzie! ;:65
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Gosiu, w sieci sklepów ogrodniczych Truffaut regularnie widuję kurkumę sprzedawaną jako roślinę doniczkową.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mambo, ja też bardzo lubię ostre smaki, chilli nieraz dawałam tak dużo, że nikt oprócz mnie nie mógł zjeść dania. Dla dobra innych ograniczyłam więc ostrość potraw, no i niestety mój żołądek zaczął szwankować, teraz muszę bardzo pilnować jak przyprawiam, nawet cebuli nie mogę jeść :( Tak więc żegnaj Ceviche ;:98

Gosiu, znam i bardzo cenię kurkumę. Mogę śmiało powiedzieć, że wprowadziłam ją na stałe do domowej kuchni. Najpierw nieśmiało, lekko koloryzując zupy. Teraz jak ryż nie jest żółty od kurkumy, to rodzina jeść nie chce :lol: Kiedyś czytałam o niej w Kwietniku, właśnie w aspekcie ozdobnym, ma piękne kwiatostany, to fakt. Może też rozejrzę się na giełdzie kwiatowej w Krakowie, czy nie mają w doniczkach, byłaby do kolekcji roślin użytkowych. Jak pisze Loki, u Was to nie będzie problemu z kupnem.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uwielbiam ostre żarcie. Szczęśliwie moja Żona również ? jak kiedyś sprzedała koleżance z pracy ? skądinąd Arabce ? nasz przepis na kuskus, a w szczególności ilość harissy (tradycyjnej, arabskiej pasty z ostrej papryki i czosnku), jaką dodajemy, to jej wyszły oczy na wierzch, że coś tak ostrego w ogóle można zjeść. Mój ojciec też lubi ostrą kuchnię i pamiętam ? jeszcze z czasów młodzieńczych, gdy wciąż mieszkałem z rodzicami ? jak to niektórzy członkowie rodziny będący u nas przejazdem rezygnowali z posiłku po dwóch kęsach, podczas gdy my z ojcem wpierniczaliśmy, że aż się nam uszy trzęsły. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Że do karpia chrzan to nie wiedziałam :shock: .A z jajkiem i śmietanką to i ja owszem ,owszem i z buraczkami jako ćwikła to i bez świąt ...uwielbiam ;:137
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, może staniesz do konkursu na zjadanie ostrych papryczek? Myślę, że szanse na wygranie miałbyś duże przy takiej wprawie :D Muszę przyznać, że kuchnia arabska jest mi w zasadzie nieznana, chociaż połączenie ostrej papryki i czosnku jest mi bliskie.

Marzanko, ja też bardzo lubię ćwikłę :D Na zimno- to tak grubiej utartą, albo zasmażaną (wtedy to jest tarta bardzo drobno). A do karpia czasem też podajemy modrą kapustę, ale jednak chrzan jest numerem 1.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zielona_Ania pisze:Loki, może staniesz do konkursu na zjadanie ostrych papryczek? Myślę, że szanse na wygranie miałbyś duże przy takiej wprawie :D
Całkiem możliwe. Zdarzało mi się już wtrząsnąć cały słoik marynowanych papryczek chili Rolnika na jeden raz. :-P
Zielona_Ania pisze: Muszę przyznać, że kuchnia arabska jest mi w zasadzie nieznana, chociaż połączenie ostrej papryki i czosnku jest mi bliskie.
Mnie się z kuchni arabskiej zdarza wraz z Żoną przygotowywać kuskus oraz tadżin ze śliwkami. Mniam! Kiedyś będę musiał wrzucić przepisy na forum.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejmy nadzieję, że to kiedyś nastąpi szybko. Chciałam sprawdzić w internecie co to ten tadżin - i wyszła informacja, że każdy kucharz ma swój przepis na niego :)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Aniu...
Chleb Twój mnie do mnie przemawia ;)
ZRÓB MNIE ZJEDZ MNIE!!! :;230
Wiec jak tylko znajdę składniki będę robić..
powiedz mi czy on w smaku jest taki jak te wiejskie chleby..
Pamiętam jak w szkole średniej koleżanka która mieszkała na wsi przynosiła chleb i się z nią zamieniałam na kanapki :-)
Mówiłam -Ania weź sobie wędlinę, masz moje kanapki daj mi tylko twój chleb :;230
Od tego czasu minęło parę lat ale ten smak chleba.. bez cenny :)

Jak tylko znajdę odwagę aby się zmierzyć z zakwasem i upiekę to dam znać :)

powiedz mi tylko czy ten zakwas -czy będzie go czuć kwasem jako takim..
Pytam bo 1 raz jak robiłam zakwas do barszczu to zadzwoniłam do mamy i oświadczyłam
"Mamusiu barszcz musiałam wylać bo mi skwaśniał"
Mama wtedy pyta - ale jak to skwaśniał -zasmrodził się? (mieliśmy sąsiadkę która ciągle brała od mamy barszcz do ukiszenia i jej się go nigdy ukisić nie udało bo wiecznie jej się zasmradzał)
A ja jej na to nie skwaśniał i wylałam :evil:
A mama -no przecież to barszcz jest to musiał się ukisić :;230

i dobry barszcz wylałam ;:223 :;230 ;:223

Dlatego wole wcześniej spytać... aby tydzień pracy nie wylać ;:224
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu :D
Chleb na zakwasie jest pyszny, właśnie taki wiejski i bardzo pożywny- dla mnie jedna kromka to jak całe danie. Częstowałam nim różne osoby i wszyscy byli zachwyceni, były zamówienia na imprezy, a nawet na wesele :;230
Zakwas mój czuć kwasem, czasem zalatuje dość mocno, ale jest dobry, robi się ciemniejszy niż mąka z której powstał i widać bąbelki.
Oczywiście można też zepsuć zakwas, jeśli rozwiną się w nim inne grzyby, niż dzikie drożdże, ale to będzie widać- zmiany koloru typu pleśniowego to już oczywiście kwalifikuje do wyrzucenia.
Pamiętaj że zakwas do zrobienia potrzebuje ciepła, tak jak chleb do rośnięcia, najłatwiej o to dopiero latem (tzn, bez stosowania grzejników).
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Aniu.. a teraz>
I tak mam w domu pewnie ze 24st bo ja ciepłolubna tropikalnie jestem ;)
No i kaloryfery na full..
myślę ze w takiej kuchni ciepłej i zaczyn szybo i chleb..
nooo ciekawa jestem własnej "ręki" bo już wiem ze barszcz mi lubi kwaśnieć ;:112
Ciekawe jak to będzie z chlebem :tan
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, w takich warunkach możesz śmiało robić zaczyn i teraz. Tylko z tą szybkością nie przesadzaj, 5 dni karm zaczyn, a potem dopiero rób ciasto chlebowe. Pierwszy chleb jest dość płaski, ale kolejne rosną pięknie, bo zaczyn nabiera mocy. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witam dwie Anie :)
Rusalka pisze:Aniu...
Chleb Twój mnie do mnie przemawia ;)
ZRÓB MNIE ZJEDZ MNIE!!!

Piekę chleb z różnych rodzajów mąki. Świeżo upieczony chleb pachnie w domu dwa dni... ach jak ja lubię ten zapach :heja
zyta.malek pisze:Wkleję Przepis - tu bo to o ziarno przecież chodzi, a ziarno związane jest z ziemią i ogrodnictwem. ;:7
Chleb
Zapraszam na mój chlebek bardzo serdecznie ;:137
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Zielona_Ania pisze:
Wieczorem:
Z zakwasu biorę sute 3-4 łyżki (na 1 chleb) i robię zaczyn, mieszając je z mąką pszenną, razową i wodą (wszystko odmierzone z proporcji z przepisu).
Zaczyn rośnie przez noc (minimum 12 godzin!)
Obrazek

Następnego dnia rano, odmierzoną mąkę pszenną i razową mieszam z wodą, odstawiam na godzinę, potem dodaję sól i zaczyn (i garść otrąb pszennych - tak dla urozmaicenia), wyrabiam.
Otrzymuję ciasto jednolite, które musi rosnąć 2,5 godziny. W trakcie wyrastania co godzinę zaglądam do niego i odgazowuję:
Obrazek

Teraz hop do koszyczka i ciasto rośnie jeszcze minimum 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wykładam, nacinam, glazuruję mlekiem, sypię mak, czarnuszkę albo słonecznik. Piekarnik rozgrzany, ok 45 minut i gotowe :D
Obrazek

Aniu..
nie bardzo rozumem a znaleźć na str twój chleb jest trudno bo ich tam tak dużo..

powiedz proszę co masz a myśli pisząc w fazie wieczornej że odmierzasz mąkę w proporcji z przepisu -czyli to 50g mąki i wody -dobrze rozumiem?
i rano to samo też po 50g mąki pszennej i razowej oraz 100g wody?
Czy zamiast otrąb mogę dać słonecznik?
-odgazowuje -znaczy wyrabiasz?
Piekarnik do ilu stopni ma być nagrzany?
Oraz co myślisz o zastosowaniu wody gazowanej? ja dodaje do naleśników np i dzięki niej stają się pulchne -może chlebek też by dzięki niej zyskał..?
(choć z 2 str piszesz o odgazowywaniu..to już sama nie wiem czy to dobry pomysł :roll: )
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Zytko..
za dużo str do przeglądania :-)
nie wiem gdzie szukać :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”