Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Witaj Izo piękne zdjęcia z Twojego ogrodu :D dla mnie zdecydowanie ładniejsze masz widoczki u siebie, niż w tych wystawowych ogrodach, jak dla mnie przekombinowanych. :? . Bardzo ładna ta donica myślałem że ona z betonu, ale jeśli z kamienia to pewnie i na wyprzedaży nie kosztuje mniej jak z 1000zł, pasowałaby mi na tarasie :wink: może kiedyś znajdę coś podobnego
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku. To zawsze ogromna przyjemność zajrzeć do Twojego ogrodu. Uwodzi i czaruje swoim szarmem i elegancją. Wyrafinowany, zharmonizowany, subtelny, starannie opracowany i wypracowany . Ogromna praca, intelekt, wyobraznia, plus wysublimowany gust i tylko tyle, a raczej aż tyle, aby rezultat był doskonały! Tamaryszku, podziwiam ogród, a zwłaszcza ogrodnika!
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A mnie podoba się drugi ogród, super.
Pięknie wyglądają te kępy posadzone na żwirku.
I te fale. Jest bardzo sterylny, ale ma swój urok.

Izuniu, ja nie mam ogrodu kolekcjonerskiego. Ja po prostu lubię mieć dużo roślin, ale to się zmienia. Przerabiam rabaty ;:138
Uwielbiam to. Chyba najbardziej ze wszystkiego w ogrodzie. Nie wiem co bym zrobiła gdyby przyjechał projektant i wszystko mi zaplanował. Pewnie i tak bym poprzesadzała :;230
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Ogród Japończyków to takie małe cacko. Dopracowany w maleńkich szczegółach. Tylko usiąść i podziwiać. Piękny. ;:138
Trzeci ogród też ładny bo na staro.W pierwszym paprocie i ta woda jak w jaskini też mają swój urok. Dla mnie 1 -Japończycy, 2- paprocie, 3-szkocki. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Tamaryszek pisze: Drugi ogród nazywa się ?Wodny ogród bez wody?. To przygotowany przez Japończyków miejski ogród dachowy. Dostał srebrny medal. Wydaje mi się bardzo ciekawy...
Obrazek
Izuś, ku mojej wielkiej radości zobaczyłam w pokazywanym przez Ciebie wystawowym japońskim ogrodzie roślinkę która nabyłam tej wiosny
raczej jako ciekawostkę. I jak świetnie się prezentuje w tym wystawowym ogrodzie, na tym żwirku bardzo fajnie wygląda ;:138 Ona ma faktycznie
taki zaokrąglony pokrój. Ja niestety nie miałam takiego samego pomysłu i podzieliła los innych skalniakowych które posadziłam w skrzynkowych mini
skalniaczkach.
Piekne sa ogrody w Chelsea ale Twojemu nic do nich nie brakuje ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Rewelacyjna ta ścieżka z ostatniej fotki ogrodu z wystawy, genialny pomysł :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wszystkich miłych gości !
Na dzień dobry kilka kompozycji ogrodowych ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JACEK ? bardzo się cieszę, Jacku, że Ci się podoba ! Co do rozmieszczenia kamieni, właśnie kończę sadzenie zakupionych roślin i wtedy będę szukać miejsca dla kamieni. Efekty, oczywiście, pokażę. Ja też zewsząd znoszę kamienie do ogrodu.

VERTIGO ? wiesz, Moniu, po pewnym czasie przerastać może wszystko. U mnie na tarasie w fugach między płytkami pojawiają się kępki trawy. Jeśli to jest mech, to nawet fajnie wygląda, ale chwasty trzeba po prostu usuwać.
Ja najchętniej położyłabym starą cegłę. Ale trudno ją zdobyć, poza tym jest nietrwała. W klinkierze denerwuje mnie , że jest taki ładniutki, głaciutki, każda płytka identyczna. Są serie bruku klinkierowego, który wygląda jak stary ? płytki są różne, co do faktury i ubarwienia. Myślałam o czymś takim. Żeby wyglądał od razu, jakby leżał wiele lat.
W tym pierwszym ogrodzie fajny efekt daje jeszcze ta stale kapiąca woda...

PRZEMEK ? Przemku, dziękuję za pochwałę ! Ale chciałabym osiągnąć taki efekt doskonałości. Jestem, niestety, perfekcjonistką, i przeszkadzają mi wszystkie ?niedoskonałości?. Te pokazowe ogrody są statyczne ? naprawdę taki ogród w naturze , żyjąc, zmieniałby się, coś by wybujało , coś przerosło, gdzieś stałyby taczki, leżałaby jakaś psia zabawka, po prostu by żyły razem z jego gospodarzami . I nabrały naturalności. Ale taki ?punkt wyjścia? zapewniałby wspaniały efekt.
Donica, która Ci się podoba, kupiona jest na wyprzedaży, inaczej nie byłoby mnie stać na takie rzeczy. Mam ich kilka, także ławka i lew w Białym Ogrodzie pochodzą z tego źródła. Za nic nie zapłaciłam więcej niż kilkaset złotych. Takie donice ( mam dwie ) kupiłam jedną za 80 zł (tak!), drugą chyba za 200 zł. Ceny wynikają ze stopnia zniszczenia ? np. ta tańsza jest obita w kilku miejscach. Mnie to nie przeszkadza.

FELA ? witaj Felu ! Dziękuję za tyle ciepłych słów i uznania ! Jestem zażenowana, te pochwały naprawdę są niezasłużone...Tyle brakuje mojemu ogrodowi... Wybieram po prostu najciekawsze zdjęcia. Ale wobec tego może jest szansa, że kiedyś w całości zasłuży na każde z tych określeń. Jestem wdzięczna za wsparcie !
Mam nadzieję, że w Twoim ogródku kwitną kwiaty , że ogrodzenie zarosło i hodowane przez Ciebie w doniczkach sadzonki zdobią otoczenie domu.

MARGO ? Małgosiu,ja też podziwiam ten wodny ogród bez wody ! Pomysł doskonały ? wyrafinowana kolorystyka, ta ?kałuża? i ?woda cieknąca po ścianie? są bardzo efektowne. A rośliny w żwirku piękne...a takie proste rozwiązanie.
Nie widzę w tym ogrodzie dzieci czy zwierząt, no, ale nie każdy je ma, albo nie muszą bawić się wszędzie.
Ciekawa jestem Twoich pomysłów i przeróbek...! I podziwiam Twój zapał do zmian. Ja dla odmiany nie mogę się doczekać chwili ,gdy zrealizuję wreszcie wszystkie plany, rabaty będą gotowe , rośliny będą rosły , a ja będę je pielęgnować i robić drobne korekty. Np. zobaczę u Ciebie piękna odmianę ostróżki i wymienię rosnącą w ogrodzie na tę nową... Czy ja doczekam takiej chwili..?

RENIM ? masz rację ? te dwa ogrody są do podziwiania. A szkocki jest taki swojski, na pewno można się w nim czuć swobodnie . Każdy z nich jest w swoim rodzaju, kompletnie inny, i każdy piękny.
Chyba w zimie, jak będziemy się nudzić, zrobimy forumowe przyznawanie medali tym ogrodom z Chelsea...Ciekawe, jaki byłby wynik...

ABEILLE ? Wiesiu, też zwróciłam uwagę na tę roślinę ! Możesz podać jej nazwę ? Takie proste rozwiązanie , a jakie efektowne...
Wiesiu, te ogrody są takie skończone, zapięte na ostatni guzik. Mój ma wszystkie guziki rozpięte ! Następnym razem spróbuję pokazać nowo zakładane rabaty, te hektary kory, miejsca, które może za parę lat będą ładne...

SYLWESTE ? mnie także się spodobała ta ścieżka, Sylwek, dlatego zrobiłam to zbliżenie. Można zrobić coś takiego w ogrodzie . Ładnie wtapia się w otoczenie i jeszcze jest połączona z mini - stawikiem.

Przedstawiam portrety kilku moich roślinek...
Żurawka Sparkling Burgund od Igi

Obrazek

...oraz Amber Waves

Obrazek

A to kwiaty funkii...żeby jeszcze były w innym kolorze...

Obrazek

...i hortensja krzewiasta Annabelle, jak zwykle cała w bukietach kwiatów...

Obrazek

Widoczki z Białego Ogrodu. W tym roku już coś widać.

Obrazek

...tu po prawej stronie widać uschniętą jodłę kalifornijską, która się nie przyjęła ( pod koniec miesiąca będzie wymieniana ). Razem ze świerkiem Hoopsi, sosna i innymi ma tworzyć ?plecy? Białego Ogrodu.

Obrazek

Obrazek

...pamiętacie łubiny z wystawy w Chelsea...? Albo te z własnych ogrodów...? Mój (świeżo posadzony) wygląda tak...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Tamaryszku, długo czekałam na te twoje widoczki. Bardzo mi się one podobają. Wielkie poduchy roślin, i delikatne, gustowne akcenty architektury ogrodowej. Funkie w duzych kępach, wyżej trawy, później krzewy i w końcu wysokie drzewa. A te lilie skąpane w zieleni- cudo. I biały łubin :shock:'' jeszczem'' takiego nie widziała. Bardzo mi się u ciebie podoba.
Mam prośbę, czy mogłabyś pokazać jak liliowce komponujesz? Mam kilka i zupełnie nie mam pomysłu z czym mogłyby rosnąć.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Tamaryszku za ostatnie zdjęcia ;:196 Są wspaniałe! Od jakiegoś czasu robię małą rewolucję w ogrodzie i właśnie Twoje fotki przekonały mnie, że odę w dobrym kierunku. Biały zakątek zaczyna dojrzewać i nabiera klasy... to jest TO!
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iza, a którą ostróżkę byś chciała? Jak będziemy wracać od Szmita, to mogę podzielić.
Ja chyba nigdy nie osiągnę stanu idealnego, w którym będę tylko pielęgnować. Cały czas coś przesadzam, cały czas widzę niedoskonałości. I tak chyba będzie już do końca. Bo po jakimś czasie pewne rośliny się nudzą, powstają nowe odmiany, oczywiście piękniejsze od tych , które mamy, więc nie sposób ich nie kupić. No i wtedy trzeba je gdzieś posadzić. :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tamaryszku, zakwitła mi hosta Royal Standard - ma białe pachnące kwiaty.
Moja jest jeszcze młoda, kupiona w ubiegłym roku (w kapersie),
ale pooglądaj tutaj :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Biały łubin tez lubię, ale obok niego rośnie bardzo ładna hortensja. Co to? Chyba też u siebie zrobię biały ogród. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Łubin biały - to jest TO :!: Kupiłaś już kwitnący, że tak Ci się udało :?: Na mojej białej rabacie nie pomyślałem o hortensjach ;:223
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Mam chyba taką samą hortensję białą, jak Twoja :) Jak długo ją masz?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izka, czemu jodła się nie przyjęła? U mnie ładnie przetrzymała zimę i rośnie sobie w najlepsze ;:108 Druga obok, razem posadzone, trzy razy mniejsza, ale też żyje :uszy
Biały ogród taki dostojny, ładnie się komponuje. No i widoczki na dobry dzień już poprawiały mi humor :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”