Witam wszystkich miłych gości !
Na dzień dobry kilka kompozycji ogrodowych ...
JACEK ? bardzo się cieszę, Jacku, że Ci się podoba ! Co do rozmieszczenia kamieni, właśnie kończę sadzenie zakupionych roślin i wtedy będę szukać miejsca dla kamieni. Efekty, oczywiście, pokażę. Ja też zewsząd znoszę kamienie do ogrodu.
VERTIGO ? wiesz, Moniu, po pewnym czasie przerastać może wszystko. U mnie na tarasie w fugach między płytkami pojawiają się kępki trawy. Jeśli to jest mech, to nawet fajnie wygląda, ale chwasty trzeba po prostu usuwać.
Ja najchętniej położyłabym starą cegłę. Ale trudno ją zdobyć, poza tym jest nietrwała. W klinkierze denerwuje mnie , że jest taki ładniutki, głaciutki, każda płytka identyczna. Są serie bruku klinkierowego, który wygląda jak stary ? płytki są różne, co do faktury i ubarwienia. Myślałam o czymś takim. Żeby wyglądał od razu, jakby leżał wiele lat.
W tym pierwszym ogrodzie fajny efekt daje jeszcze ta stale kapiąca woda...
PRZEMEK ? Przemku, dziękuję za pochwałę ! Ale chciałabym osiągnąć taki efekt doskonałości. Jestem, niestety, perfekcjonistką, i przeszkadzają mi wszystkie ?niedoskonałości?. Te pokazowe ogrody są statyczne ? naprawdę taki ogród w naturze , żyjąc, zmieniałby się, coś by wybujało , coś przerosło, gdzieś stałyby taczki, leżałaby jakaś psia zabawka, po prostu by żyły razem z jego gospodarzami . I nabrały naturalności. Ale taki ?punkt wyjścia? zapewniałby wspaniały efekt.
Donica, która Ci się podoba, kupiona jest na wyprzedaży, inaczej nie byłoby mnie stać na takie rzeczy. Mam ich kilka, także ławka i lew w Białym Ogrodzie pochodzą z tego źródła. Za nic nie zapłaciłam więcej niż kilkaset złotych. Takie donice ( mam dwie ) kupiłam jedną za 80 zł (tak!), drugą chyba za 200 zł. Ceny wynikają ze stopnia zniszczenia ? np. ta tańsza jest obita w kilku miejscach. Mnie to nie przeszkadza.
FELA ? witaj Felu ! Dziękuję za tyle ciepłych słów i uznania ! Jestem zażenowana, te pochwały naprawdę są niezasłużone...Tyle brakuje mojemu ogrodowi... Wybieram po prostu najciekawsze zdjęcia. Ale wobec tego może jest szansa, że kiedyś w całości zasłuży na każde z tych określeń. Jestem wdzięczna za wsparcie !
Mam nadzieję, że w Twoim ogródku kwitną kwiaty , że ogrodzenie zarosło i hodowane przez Ciebie w doniczkach sadzonki zdobią otoczenie domu.
MARGO ? Małgosiu,ja też podziwiam ten wodny ogród bez wody ! Pomysł doskonały ? wyrafinowana kolorystyka, ta ?kałuża? i ?woda cieknąca po ścianie? są bardzo efektowne. A rośliny w żwirku piękne...a takie proste rozwiązanie.
Nie widzę w tym ogrodzie dzieci czy zwierząt, no, ale nie każdy je ma, albo nie muszą bawić się wszędzie.
Ciekawa jestem Twoich pomysłów i przeróbek...! I podziwiam Twój zapał do zmian. Ja dla odmiany nie mogę się doczekać chwili ,gdy zrealizuję wreszcie wszystkie plany, rabaty będą gotowe , rośliny będą rosły , a ja będę je pielęgnować i robić drobne korekty. Np. zobaczę u Ciebie piękna odmianę ostróżki i wymienię rosnącą w ogrodzie na tę nową... Czy ja doczekam takiej chwili..?
RENIM ? masz rację ? te dwa ogrody są do podziwiania. A szkocki jest taki swojski, na pewno można się w nim czuć swobodnie . Każdy z nich jest w swoim rodzaju, kompletnie inny, i każdy piękny.
Chyba w zimie, jak będziemy się nudzić, zrobimy forumowe przyznawanie medali tym ogrodom z Chelsea...Ciekawe, jaki byłby wynik...
ABEILLE ? Wiesiu, też zwróciłam uwagę na tę roślinę ! Możesz podać jej nazwę ? Takie proste rozwiązanie , a jakie efektowne...
Wiesiu, te ogrody są takie skończone, zapięte na ostatni guzik. Mój ma wszystkie guziki rozpięte ! Następnym razem spróbuję pokazać nowo zakładane rabaty, te hektary kory, miejsca, które może za parę lat będą ładne...
SYLWESTE ? mnie także się spodobała ta ścieżka, Sylwek, dlatego zrobiłam to zbliżenie. Można zrobić coś takiego w ogrodzie . Ładnie wtapia się w otoczenie i jeszcze jest połączona z mini - stawikiem.
Przedstawiam portrety kilku moich roślinek...
Żurawka Sparkling Burgund od Igi
...oraz Amber Waves
A to kwiaty funkii...żeby jeszcze były w innym kolorze...
...i hortensja krzewiasta Annabelle, jak zwykle cała w bukietach kwiatów...
Widoczki z Białego Ogrodu. W tym roku już coś widać.
...tu po prawej stronie widać uschniętą jodłę kalifornijską, która się nie przyjęła ( pod koniec miesiąca będzie wymieniana ). Razem ze świerkiem Hoopsi, sosna i innymi ma tworzyć ?plecy? Białego Ogrodu.
...pamiętacie łubiny z wystawy w Chelsea...? Albo te z własnych ogrodów...? Mój (świeżo posadzony) wygląda tak...