Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkon Lokiego

Post »

@ MMGG ? nie, w tym roku nie siałem. Co roku sobie zmieniam obsadę balkonową. Mam z tego dziką radochę, jak tak czekam na nowe, znane mi wyłącznie z fotek roślinki. :-D

@ Kogra ? dzięki. Zakwitły następne, w innych kolorach, więc pewnie dzisiaj pofocę i jutro tu wrzucę fotki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, fajne te chaberki różnokolorowe i groszek jeśli bardzo pachnacy to ja nie wiem czemu ja nigdy go nie posiałam?
Ale wszystko jeszcze jest do nadrobienia w przyszłym roku. Jak tam Twoje ociagajace się? Zdecydowały sie ruszyć w końcu
do dzieła czy nie? Pamietam moje wilce niebieskie i thunbergie co stały w miejscu przez długiiiiiiiiiiiiiiiii czas i mnie wnerwiały
jak tylko mogły. Miałam kwiaty dopiero na jesień a przez lato pustą donicę ;:223
Serdeczne pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chabrów ciąg dalszy wklejam już poniżej. A jutro pewnie będą następne fotki.

Groszki pachnące są naprawdę pachnące i cudowne i występują w niesamowicie bogatej gamie barw (por. pierwsza strona niniejszego wątku ? gdzie całą kolekcję groszków wkleiłem). No ale w tym roku stwierdziłem, że czas na jakąś odmianę ? i ich nie siałem, mam tylko te dwie samosiejki.

Co do ociągających się roślin ? nadal się ociągają. Rosną jakby chciały a nie mogły. Jedyne, co mi pozostaje, to uzbroić się w cierpliwość. I podlać wreszcie wszystko Nomoltem, bo niestety ziemiórek jest coraz więcej. Wczoraj jak rozgarnąłem ziemię, żeby w jednym miejscu lwiej paszczy dosiać, to tylko mi larwy spod palców uciekały...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślimaki nie grożą twoim roślinkom a ziemiórki atakują.
Zawsze cholewcia jak nie urok to sr.....
Czy już nigdy nie będzie można czegoś wyhodować bez problemów ?
Aż żal serce ściska jak się czyta, że albo śnieg, albo mróz, albo ślimaki, albo ziemiórki, albo......... :evil:
Loki może jednak uda Ci się pozbyć tego paskudztwa.
Ja bym każdą ziemię przed daniem do skrzynki potraktowała mikrowelą.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja się już do tego przyzwyczaiłem, że bez szkodników się po prostu nie da. Że zawsze coś się przyplącze. Jak nie mszyce, to gąsienice. Jak nie gąsienice, to przędziorki. Jak nie przędziorki, to ziemiórki. Jak nie ziemiórki, to jakiś gołąb posadzi swój tłusty zad w skrzynce i wszystko pomiażdży (od tego roku nawsadzałem do skrzynek tyle bolców zrobionych z drutu, że gołąb musiałby być fakirem, żeby tam usiąść, ale w latach ubiegłych miewałem straty).

Pozostaje pryskać i podlewać i mieć nadzieję, że się uda.

A poniżej dwie fotki ? jeszcze jeden chaber (coraz bardziej masowo zaczynają mi kwitnąć), a do tego druga samosiejka groszku pachnącego.

Poza tym zapraszam również do mojego wątku ?doniczkowego? ? właśnie zakwitła mi klitoria, z czego jestem szczególnie dumny. :-D

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Loki przyznaj się te chabry(bo to chabry .prawda) to na jakiejś łące fotografowałeś :shock: niesamowite jakie okazy można mieć na balkonie :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, tak, Katarzynka, specjalnie na tę łąkę przywlokłem ściany, skrzynki i barierki, żeby stworzyć iluzję balkonu. :;230

A tak poważnie ? przez to, że są to samosiejki, i tak ilość kolorów jest nieco ograniczona w porównaniu z tym, co miałem w roku ubiegłym (przynajmniej na razie). W każdym razie na razie nie widzę żadnych białych, ani też białych z różowym środkiem. Za to pojawił się fioletowy, będę musiał obfocić. Polecam pierwszą podstronę niniejszego wątku, gdzie wklejałem fotki z zeszłego roku.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fakt, .....wyglądało imponująco. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Groszek pachnący i chabry super. Sam miałem dwa lata temu groszek pachnący i rzeczywiście, pachniał super. Hmm może też w tym roku się skuszę i wysieję:)? Niestety w tym roku i mnie dopadły ziemiórki, w domu podczas produkcji rozsady;/ Ale po wyniesieniu do tunelu, problem jakby ustąpił i nie widzę ich. Podejrzewam o to jaszczurki, które także zamieszkały w tunelu:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ano groszek pachnący fajny, ale ja w tym roku chciałem coś innego na jego miejsce. Za to on zdecydował, że mnie nie opuści. :;230

Co do ziemiórek ? wszystko podlałem Nomoltem w poniedziałek i mam nadzieję, że to pomoże. Zazwyczaj pomagało. Oczywiście nie łudzę się, że je zupełnie wyeliminuję ? ale mam nadzieję na ograniczenie ich liczebności.

A tymczasem przeżywam ciężką frustrację w związku z żółtymi irysami, które nie mogą sobie poradzić z wyjściem z pąków ? opisałem to w szczegółach tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2229400 :evil:

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pojawił się wreszcie również i fioletowy chaber. :-D

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Przepiękny ten chaber ! Raczej mi sie kojarzą z kolorkiem niebieskim, a nie fioletem ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękny ten chaber i na dodatek w moim ulubionym kolorze.
Ja mam coś dla Ciebie. :wink:
Jeśli Ci będzie przeszkadzał, to usunę.

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Fajnie, że u Ciebie już kwitną własne wysiewy:) U mnie póki co to tylko gazanie, a pączki mają wilce, aksamitki, wenidium i dalie karłowe. Ale wszystko rośnie w tunelu:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ AgaNet ? Hodowlane odmiany kwiatów rzeczywiście powalają bogactwem kolorów. Te chabry bławatki rzeczywiście występują w wielu odmianach barwnych ? niebieskie, fioletowe, czerwone (nie trafiły się w mojej mieszance), białe (były w zeszłym roku ? por. pierwsza podstrona wątku ? ale w samosiejkach ich już nie ma), bladoróżowe z różowym środkiem, bladoniebieskie z niebieskim środkiem... W sprzedaży widziałem też odmiany o kwiatach niemalże czarnych (bardzo ciemna czerwień)... Ale i dzikie chabry również charakteryzują się ogromnym bogactwem barw ? choć raczej nie w obrębie jednego gatunku lecz u różnych gatunków. :-)

@ Kogra ? W żadnym wypadku mi ta fotka łubinnika nie przeszkadza. Jak już pisałem w Twoim wątku ? mam hopla na punkcie roślin motylkowych. :-)

@ MMGG ? Trudno to nazwać ?własnym wysiewem? ? bo JA tych chabrów i groszków pachnących nie siałem. Same się posiały. ;-) Jeśli chodzi o nasiona z własnych zbiorów ? siałem tylko wilca purpurowego. Od dwóch miesięcy niemalże nie urósł, aczkolwiek ostatnio wreszcie te mikre siewki zaczęły puszczać drugie liście właściwe, więc może już wreszcie niebawem raczą się zacząć piąć. Co do innych roślin sianych w tym roku ? posiana w marcu fasola wreszcie zaczęła kwitnąć. Powinienem dzisiaj zrobić fotki i wkleić je tu już jutro. Do kwitnienia przymierza mi się też pierwsza nasturcja pnąca (ma już pąki kwiatowe). Aczkolwiek mam ochotę ją wcisnąć producentowi (Plantico) tam, gdzie światło nie dochodzi. Bo ? wbrew opisowi na opakowaniu - okazała się być niestety nie nasturcją pnącą, lecz karłową ? ma może z dziesięć centymetrów. :evil: A obok stoi sobie łyse rusztowanie dla roślin pnących. :evil:

Poza tym ? żółte irysy holenderskie doprowadzają mnie do rozpaczy. Dwa pąki się nie rozwinęły przez ponad tydzień i już zaczynają przekwitać (końcówki płatków się skręcają) ? ciągle w stadium pąka. Jakieś felerne, bo rosnące w tej samej donicy niebieskie irysy co rusz otwierają nowe kwiaty. A z jednej mieszanki pochodzą... W akcie desperacji trzeci pączek, który dopiero co się pokazał, ręcznie obdarłem ze skóry (a dokładniej z tych wszystkich łupin, które go otaczają). Może jak nie będzie zamknięty w osłonkach, to się rozwinie?

A na rozweselenie kolejna fotka z mojego balkonu. Tym razem nie jest to kwiat, lecz chrząszcz ? samica zalęszczycy (Oedemera nobilis) siedząca na moim łubinie. :-) Piękna jest.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”