Mój azyl na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Re: Mój azyl na ziemi

Post »

Michale czy Ty się znasz na ochojnikach?

założyłam taki wątek.. może byś zerknął:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=34660
z uśmiechami Iza
u liski
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

co mogę to poradzę...
muszu852
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie....

Mam na zbyciu ....
rojnik górski - Sempervivum montanum
Opis rośliny
Tworzy rozety średnicy 3-4 cm, płaskie, liście ma matowo-zielone, gęsto pokryte gruczołkowatymi włoskami. Pędy kwiatostanowe wys. 5-8 cm, z nielicznymi, buro-rużowymi kwiatostanami, w VI-VII. Po kwitnieniu cała rozeta zamiera. Roślina łatwa do uprawy. Stosowany w ogrodach skalnych w małych grupach po 3-10 razem. Liczba roślin ma 1m2 - 9 szt.

pozdrawiam Michał...

Ps. zainteresowanych proszę o pisanie na pw :)
muszu852
1000p
1000p

Post »

Aniu...
Bardzo dziękuję za pomoc i dokładny opis rzeczy chće właśnie zrobić kontrast tłucznia do domu aby nie był za bardzo zlany :)
ale pomyślę nad tym gresem, żwirem :)

dziękuję za rady
Michał...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grysy są dostępne w bardzo bogatej kolorystyce, zależnie z jakiej skały wykonane. Np. czerwonawy z melafiru jest ciekawy, zielonkawy z serpentynitu. Czarne to bazalty albo diabaz. Biały marmurowy jest bardzo kontrastowy- latem aż bije po oczach. Ładny jest granitowy. Pooglądaj sobie najlepiej na żywo na jakimś składzie- jak wygląda mokry i suchy, bo różnice są znaczne.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj. Szkoda że dość daleko mieszkasz ,zostało mnie trochę kamieni,podrzucił bym Ci. Czy kupiłeś glicynie jak planowałeś .U mnie ciągle poda ,można się załamać :( .Pozdrowienia.
muszu852
1000p
1000p

Post »

Witaj aleksanderku...
No cóż szkoda, że tak daleko mieszkamy od siebie bo bym kamienie z miłą chęcią przyjął.. :)
ale niestety będę musiał radzić sobie sam....
A z Glicynią to się wstrzymuje bo muszę jej pierw odpowiednią podporę zrobić zanim zakupię bo potem bedę miał z tym problem :(
ale z pewnością niebawem zobaczysz ją na moim forum :)

pozdrawiam Michał...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

W mojej poczcie imeilowej znalazłem pytanie "jak daleko ze Skierniewic do mnie" -około 70 km ,dość sporo jak po kamienie.Na pewno znajdziesz bliżej.Zjedź w boczną polną a tam chłopi podczas orki rzucają przeszkadzające im kamienie ,ja tak robiłem .Przy bocznych polnych niesamowity wybór .Powodzenia w zbieraniu kamieni .Wielbiciel tego naturalnego upiększenia ogrodu -precz z betonem ,mam go mnóstwo pod blokiem ..Powodzenia.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Ja będąc służbowo na pomorzu rozmawiałem z rolnikiem na temat tego po co mu na polu tyle kamieni ?!

Powiedziałem mu żeby je zbierał i sprzedawał, ponieważ kamyki bardzo ładne. On mi odparł, że tak robi, że zbiera na kupę i sprzedaję. Przyjeżdżają ludzie Tatrami, Starami itp. ładują po kilka ton na wywrotkę płacą 200zł za auto i jadą. Na takie auto z 5t wejdzie. A potem płacicie za to wszyscy w centrach lub gdzie indziej po pewnie 80gr-1zł/kg.
muszu852
1000p
1000p

Post »

Widzę, że ludzie mają chrapkę na kamienie...
Ja muszę poszukać, bo bedzie mi ich sporo potrzeba :) ale z czasem na pewno ich poznsjduję i bedzie dobrze.. :)
pozdrawiam wszystkich serdecznie Michał...

gemciu83 widze, że też jesteś zapaloną- ym zbieraczem kamieni skoro tak dobrze się orientujesz w tym temacie :)

aleksanderek no cóż bywa i tak, że odległości czasem przeszkadzają...
muszu852
1000p
1000p

Post »

uff...
Skończyłem rozsadzanie moich sadzonek pęcherznicy, a sporo ich się nacotało i na jesieni już bedę miał :)
może jakiś żywopłot się zrobi z nich??
albo jak bedzie za dużo to się porozdaje :)...

pozdrawiam Was moi mili :)
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Michale zdradź jak się dorobić sadzonek pęcherznicy mam złotą i diabolo ale nie mam pojęcia coś ty porobił .....ukorzeniłeś?/???

ogrod u stóp klasztoru]
muszu852
1000p
1000p

Post »

alinaK ja zrobiłem sobie podkłady zimowe, z tamtego roku...
przezimowałem aby były w stanie spoczynku a następnie zrobiłem sobie odkłady tak po 10-15 cm z 1-2 oczkami z których bedą rosły gałązki :)
Szczerze mówiąc robię to po raz 2 ale czy coś z nich bedzie to bedzie super zrobiłem ok 40 szt więc żywopłot bedzie można robić :)
Ja robiłem z jednej pęcherznicy "Diablo" bo moja żółta jest jeszcze za mała na taki eksperyment...
Zastanawiam się tylko czy nie zadurzo zrobiłem tych małych siewek gdyż wszystkich pewnie nie wykorzystam ... :)
Ale jak dobrze pójdzie to wezmę się za następną roślinkę...
Mam już pare na oku które muszę rozmnożyć i mam nadzieję, że mi się to wszystko uda....

Tylko teraz się tak zastanawiam, że jak ja tego za dużo na produkuję to co ja z Tym wszystkim zrobię, gdyż mam już ograniczone możliwości na działce i nie mogę sobie na dużo pozwolić...

A następnym moim planem są jałowce wszystkich rodzajów do rozmnażania... może tak myślę po pewnym czasie jakąś szkółkę założę... ale zobaczymy :)

pozdrawiam serdecznie Michał...
muszu852
1000p
1000p

Post »

Teraz na tapecie po pęcheżnicy idą wierzby i jałowce...
Jak mi się uda je porozmnażać to bedzie sukces... pierw zacznę od zwykłych jałowcy potem zacznę szkolić się w szczepieniu aż dojdę do wprawy :)
Mam nadzieję, że mi tylko cierpliwości starczy na to wszystko, gdyż zacząłem już niektóre rozmnażać i całkiem nieźle mi poszło :) (nie chwaląc się)...

Muszę równieź nad bylinkami popracować gdyż nie mam ich za dużo, poszukam i popatrze skąd można tu uszczknąć od jakiegoś sąsiada :)

pozdrawiam Was moi mili ...
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Michał, widziałam ogród z żywopłotem z Diabolo- powiem Ci, że jakiś taki ponury nastrój wprowadza. Tam było około trzydzieści metrów prawie czarnej ściany. Mnie przygnębiało. Bardzo lubię pęcherznicę. Ja "mam" mieszany żywopłot i jest tam fragmencik pęcherznicowy- 1 Luteus, 2 zielone zwykłe (najtrudniej je było dostać :D ) i Diabolo. Bardzo lubię ten kawałek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”