Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Arkandora

Post »

Deszczowe fotki jak zwylke cudne. Nawet ze stokrotki zrobiłeś piękność ;:180
Na jutro znów zapowiedzieli deszcz...pobiegaj z aparatem.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

arkandor pisze:
Nela - żmijowce Echium fastuosum z nasion wyhodowałem, a potem do gruntu poszły. Miały nieziemsko kwitnąć na niebiesko, ale nie zdążyły, bo zima przyszła i je zważyła. Cztery wykopałem do wiader i przechowałem na stryszku, ale tylko dwa przeżyły i od tygodnia są w gruncie. Jakbym wiedział, że tyle z nimi będzie zachodu to bym się nie zdecydował. Zobaczymy, czy w tym roku chociaż te dwa zakwitną.

Tomku szkoda bardzo... :? miałeś ich całe poletko,pięknie by wyglądały w tym roku...To są byliny ,i dlatego nie kwitły w tamtym roku,kwiaty teraz miały się pokazać... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tomek zdjęcia w deszczu mają urok, bardzo pięknie wyglądają, roślinki takie czyste.
Oby tylko nie za dużo deszczu , bo wszystko zacznie nam gnić .

Genia
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Asiu - dzięki, widzę, że u mnie różowości dostatek. Sosny w deszczu mają swój urok...

Basiu - na razie nie leje :;230, ale nic straconego, dzień się dopiero zaczął. Dla odmiany dobrze by było trochę słonecznych fotek porobić ;:108.

Nelu - miałem ich ze 30! Ale co było robić, zimy polskiej żmijowiec nie przetrwa, nawet -5 go niszczy. Tych dwóch ocaleńców będę obserwował, może zakwitną.

Geniu - oj wykąpana roślinność, aż do bólu. Objawów gnicia na razie nie widzę, ale jak popada jeszcze z tydzień, to kto wie?

Prognozy nie są optymistyczne. W sobotę wieczorem nad południową Polskę mają się nasunąć chmury niżu genueńskiego. Ma wyjątkowo intensywnie padać od niedzieli do wtorku, szczególnie na Śląsku, w Małopolsce i Podkarpaciu (50-100 litrów wady na m2). W dodatku ma być zimno, około +10. Oby się te prognozy nie sprawdziły, bo nas zatopi :cry:.

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Daturka piękna, ale szczerze mówiąc bardziej zachwycił mnie ten kompost. Fajnie ci się rozłożył. Miodzik :D Paluszki lizać.

Zdjęcia, jak zwykle zachwycające. Wyjątkowo piekne to z mokrą sosną. Moim aparacikiem nie jestem w stanie zrobić takich fotek. Może kiedyś zainwestuję w lepszy sprzęcik.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Witaj :)
Zajrzałem tu pod wpływem Twojego postu w wątku Maagga.
Obejrzałem Twój ogród i muszę cię ostrzec :;230 że będę tu często zaglądał ponieważ spodobał mi się Twój ogród, zwłaszcza jego "leśna" część :wink:
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

arkandor pisze:
Prognozy nie są optymistyczne. W sobotę wieczorem nad południową Polskę mają się nasunąć chmury niżu genueńskiego. Ma wyjątkowo intensywnie padać od niedzieli do wtorku, szczególnie na Śląsku, w Małopolsce i Podkarpaciu (50-100 litrów wady na m2). W dodatku ma być zimno, około +10. Oby się te prognozy nie sprawdziły, bo nas zatopi :cry:.

Tomku nawet nie strasz takimi pesymistycznymi prognozami , oby się synoptykom nie sprawdziło . :cry:
Nie boję się podtopień (mnie raczej to nie grozi ) , ale ślimaki to mnie " zjedzą żywcem " :(
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tomku witaj :wit Zwiedziłam w końcu Twój ogród, gdyż ciagle mało czasu i widzę , że preferujesz tak jak ja bardziej naturalne zakątki. Ja także mam w ogrodzie taki mini lasek, w którym rosną sosny , modrzewie i wiciokrzewy.Marzą mi się bluszcze obrastające sosny, ale to nie na mój klimat wschodniej Polski. Rosły w moim mini lasku maślaki, ale nie chciało mi się tam kosić trawy, tylko wypaliłam randapem i maślaki się wyniosły, a teraz trawa nie ma szans, gdyż jest naturalna ściółka z igieł sosnowych. Masz także taki sam dywan rozchodnikowy, jak u mnie, zaczyna zawładać otoczenie wokół siebie i muszę go ograniczać.Pozdrawiam. :) :) :)
arkandor
500p
500p

Post »

Iza - kompost sam się robi, ja tylko wsad dorzucam i nie przebieram za bardzo (na pewno ściętej trawy nie suszę). Ze dwa razy w sezonie przewracam wszystko widłami, żeby to co było na górze znalazło się na dole.

Krzysztof - zapraszam jak najczęściej, leśna część będzie się bowiem rozrastać ;:108

Adam - niestety chyba synoptycy mają tym razem rację :?

Tajka - witaj ;:7, miło mi, że zawitałaś do mnie. Też mam w lasku dwa wiciokrzewy ;:108, malutkie na razie, bo ukorzenione z gałązek rok temu. Bluszcze próbowałem puścić na brzozy, ale nie chcą się piąć ;:223. Może na sosny pójdą? Użycia randapu niestety nie pochwalam, to jak bomba atomowa. Kiedyś raz użyłem na dzikich jeżynach, ale częściowo przetrwały. Na szczęście potem tam był plac budowy i tego nie przetrwały.

Niestety nadchodzi potężny deszcz, jakby było go mało ostatnio. Trzeba to jakoś przetrzymać...

Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teofil Lenartowicz w swoich utworach pisał przepięknie o roślinności Mazowsza w jednym swoim utworze napisał A z borów cienistych leśnej okolicy
Rozwiewa się wonność sosnowej żywicy.
Autor: Teofil Lenartowicz, Jak to na Mazowszu
Czy Twoja sosna tak przepiękna też pachnie :lol:
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - piękny kawałek poezji przytoczyłaś ;:180. Pachnie u mnie sosnowa żywica, pachnie, ale tylko podczas upałów. Musi być gorąco, teraz to bardziej czuć butwiejące liście, drewno i zapach deszczu, też miły ale zupełnie inny niż żywica.

muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

Witam ...
wszystko pięknie się rozrasta ...
czekam na nowe zdjęcia :)

Michał...
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Czekamy na słońce...a tu idzie ku zimie :(
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
arkandor
500p
500p

Post »

Muszu - u mnie trochę zimno, rośliny nie chcą rosnąć w taką pogodę. Nie robiłem na razie fotek bo nic ciekawego w ogrodzie nie zaobserwowałem, a nie chcę się powtarzać :wink:

Basiu - ;:3 zaświeciło dziś dosłownie na 5 minutek, a tak to cały czas chmury, chmury, i zimno...

Tulipany przekwitły, większość dzisiaj ogłowiłem, ziemia mokra, powietrze wilgotne, znowu ma lać. Może powinienem przestawić się na rośliny bagienne?

arkandor
500p
500p

Post »

Witam :wit w tą piękną majową niedzielę,
Jako, że mamy dzień wolny, środek maja, postanowiłem przejść się po ogrodzie i zrobić parę fotek. Jest trochę chłodno, +6 stopni, trochę pada i wieje wiatr z północy. Wziąłem więc parasol, ale nie na wiele się przydaje, bo od czasu do czasu zawiewa mocniej i wtedy deszcz pada prawie poziomo. Fotki trochę nieostre, bo w jednej ręce dzierżyłem parasol, w drugiej aparat, wiatr przeszkadzał, a poza tym trochę ciemno i nawet na wysokiej czułości problemem jest robić zdjęcia.

Ostatnie tulipany trochę się płożą, ale mają za to pod dostatkiem wody
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrze nawodniony warzywniaczek....
Obrazek

Pomidorki uwielbiają taką pogodę - chłodno, dużo wilgoci... Niestraszny im wiatr, bo zostały przywiązane do prętów zbrojeniowych.
Obrazek

Dlatego pięknie kwitną...
Obrazek

Jeden ze złotokapów, posadzony przy frontowym ogrodzeniu wśród ogłowionych tulipanów prosto się trzyma...
Obrazek

Klon na tyłach ogrodu, dobrze osłonięty od wiatru nawet listkami za bardzo nie porusza
Obrazek

Bagienne róże, korzystają ze sprzyjającej majowej aury
Obrazek

Jedna z daturek
Obrazek

Koperek
Obrazek

Dobrze wykąpany rododendron
Obrazek

Zaczynają kwitnąć poziomki
Obrazek

A na tyłach ogrodu, gdzie woda spływa z dachu stodoły sąsiada można spokojnie sadzić ryż
Obrazek

A tak na poważnie, to nie przypominam sobie takiego maja. Mamy poważne zagrożenie powodzią. Ja na szczęście mieszkam w okolicy, gdzie powódź mi nie grozi, tornado tak, ale nie powódź. Nie wszyscy jednak mieszkają w bezpiecznej okolicy...

Mimo okropnej pogody pozdrawiam wszystkich ciepło :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”