10 letni może dojść do ok 2,5-3m wysokości, ale żeby dobrze owocował musi byc odmładzany przez wycinanie najstarszych gałęzi, ok 10-letnie gałęzie trzeba juz mocno przyciąć, jeśli się da to nawet wyciąć.grapes pisze:Czy odmianowe rokitniki np Leikora czy pollmix sprzedawane w szkółkach wyrosną na take same olbrzymy?
Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
Re: Rokitnik uprawa, warunki owocowania
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli mam rozumieć że w przypadku prowadzenia na jednym pniu musiałbym skrócić przewodnik i wycinać najstarsze gałęzie? A na iloletnich są owoce?
Czy te odmiany o których pisałem potrafią puścić odrosty korzeniowe np kilka metrów od rośliny matecznej?
W sieci czytałem ze nie lubią przesadzania ale chyba można jeśli roślina jest jeszcze młoda? Nie do końca jestem przekonany czy to miejsce gdzie je wkopałem będzie odpowiednie.
Czy te odmiany o których pisałem potrafią puścić odrosty korzeniowe np kilka metrów od rośliny matecznej?
W sieci czytałem ze nie lubią przesadzania ale chyba można jeśli roślina jest jeszcze młoda? Nie do końca jestem przekonany czy to miejsce gdzie je wkopałem będzie odpowiednie.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy przesadzaniu uszkodzony zostaje korzeń, taki rokitnik posadzony na nowym miejscu przyjmie się, ale będzie miał tendencję do wybijania licznych odrostów, jako że uszkodzenie korzenie stymuluje roślinę do tworzenia nowych pędów. Przesadzamy w fazie bezlistnej, najlepiej jesienią.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
Nawet jak przesadzi się bardzo delikatnie z kępą? W sumie to nie wiem czy będę zmieniać im miejsce ale troszkę obawiam się ze puszczą mi jakieś pędy np w winogrona czy borówki rosnące w pobliżu i zapaskudzą mi tą część działki. Chciałem posadzić w innym miejscu ale tam by miały kilka godzin mniej słońca.
Jak daleko od rośliny matecznej potrafią wypuścić odrost?
Jak daleko od rośliny matecznej potrafią wypuścić odrost?
grapes rokittnik to krzew zaliczany do dużych i b.dużych, musi mieć miejsce. Tu masz przykład dorosłego

Jeśi musisz to przesadzaj, to jak chwast, ale oczywiście nie w czasie upałów. Zawyczaj zaczyna owocować już w 3 roku a w 5 wocuje porządnie.
Co do odrostów - literatura podaje że może puścić odrosty korzeniowe. Ja rokitników, tych starych też, widziałem naprawdę dużo i nigdy nie widziałem rozłogów takich jak daje np róża rugosa. Podejrzewam że, z szyjki korzeniowej na pewno puści pędy, jak opuści gałęzie na ziemię to na pewno się ukorzenią, jak będzie mieć b.ubogie siedlisko to musi mieć rozległe korzenie żeby przeżyć i wtedy siłą rzeczy odrosty mogą pojawić się dalej. Ja nie zaliczyłbym go do roślin ekspansywnych.

Jeśi musisz to przesadzaj, to jak chwast, ale oczywiście nie w czasie upałów. Zawyczaj zaczyna owocować już w 3 roku a w 5 wocuje porządnie.
Co do odrostów - literatura podaje że może puścić odrosty korzeniowe. Ja rokitników, tych starych też, widziałem naprawdę dużo i nigdy nie widziałem rozłogów takich jak daje np róża rugosa. Podejrzewam że, z szyjki korzeniowej na pewno puści pędy, jak opuści gałęzie na ziemię to na pewno się ukorzenią, jak będzie mieć b.ubogie siedlisko to musi mieć rozległe korzenie żeby przeżyć i wtedy siłą rzeczy odrosty mogą pojawić się dalej. Ja nie zaliczyłbym go do roślin ekspansywnych.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Zależy od wieku rośliny, młode mają z reguły jeszcze słabo rozwinięty system korzeniowy, korzenie znajdują się w średnicy 1 m od drzewa i jeśli zaczną wydawać odrosty, to w tym promieniu, u mnie u 3-letniego rokitnika jeden odrost pojawił się jakieś 50 cm od pnia.grapes pisze: Jak daleko od rośliny matecznej potrafią wypuścić odrost?
A tak na marginesie - tutaj są opisy 29 rosyjskich odmian towarowych rokitnika, niestety tylko po rosyjsku
http://www.niilisavenko.org/variets/sbtvar.htm
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Re: Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
U mnie na gliniastej glebie odrosty pojawiają się w kilkumetrowych odległościach od rośliny, ale jeśli wokół roślin ma się trawnik i kosi go regularnie to tych odrostów praktycznie nie widać.
Aż kilka metrów? To już naprawdę daleko i może być problem. Pokaż kiedyś zdjęcie, może być ku przestrodze.
-
- 200p
A czy ktoś z Was próbował wyciągnąć takie odrosty wyrastające daleko od drzewka. na jakiej głębokości puszcza, czy łatwo to się wyciąga i czy przypadkiem nie okazało się ze to jest siewka a nie odrost?
Ja mam podobny problem z wisienkami które potrafią wyrosnąć w najmniej spodziewanym miejscu. Jednak chyba w tym przypadku to są siewki choć pewności nie mam bo nie mogłem zbytnio inwazyjnie kopać i sprawdzić czy udało mi się wykopać wszystko czy może tylko kawałek.
Ja mam podobny problem z wisienkami które potrafią wyrosnąć w najmniej spodziewanym miejscu. Jednak chyba w tym przypadku to są siewki choć pewności nie mam bo nie mogłem zbytnio inwazyjnie kopać i sprawdzić czy udało mi się wykopać wszystko czy może tylko kawałek.
Ja przez dyskusje w tym wątku wyrwałem kilka odrostów rosnących z 3-4 metry od rośliny i wsadziłem do ziemi, żeby je ukorzenić, ale nie wiem czy coś w ogóle z tego wyszło, bo dopiero wróciłem z wakacji. Dość łatwo wychodzą z ziemi, ale potrafi toto wyjść z kawałkiem korzenia, który wypuścił taką małą roślinkę. Mam też pewność, że to nie siewki (na razie w ogóle ich nie widuję).
Jak będę w ogrodzie to pstryknę fotki tych dalekich odrostów, o które prosił pelikano11.
Przy okazji- mojego 4 metrowego rokitnika 'leikora' przewróciły huraganowe wiatry które szalały jakieś 2 tygodnie temu
Na szczęście da się go odratować.
Jak będę w ogrodzie to pstryknę fotki tych dalekich odrostów, o które prosił pelikano11.
Przy okazji- mojego 4 metrowego rokitnika 'leikora' przewróciły huraganowe wiatry które szalały jakieś 2 tygodnie temu

Nie wiem jak edytować powyższego posta więc wklejam nowego.
Wrzucam foty odrostów, które się zachowały z tego względu, że są w miejscu, które nie jest koszone (odległość od najbliższego krzewu to ponad 3 metry).
Na trawniku było ich więcej, ale te odrosty pojawiają się tylko w określonym czasie w roku w sporej ilości, ale przy koszeniu trawnika są też ścinane, więc nie ma z nimi kłopotu. To raczej w ramach ciekawostki niż 'ku przestrodze' jak pisał pelikano11
te odrosty są jak dla mnie niegroźne.
Na ostatniej focie moja trochę przegięta przez wiatr 'leikora' prostowana deską

Wrzucam foty odrostów, które się zachowały z tego względu, że są w miejscu, które nie jest koszone (odległość od najbliższego krzewu to ponad 3 metry).
Na trawniku było ich więcej, ale te odrosty pojawiają się tylko w określonym czasie w roku w sporej ilości, ale przy koszeniu trawnika są też ścinane, więc nie ma z nimi kłopotu. To raczej w ramach ciekawostki niż 'ku przestrodze' jak pisał pelikano11

Na ostatniej focie moja trochę przegięta przez wiatr 'leikora' prostowana deską

-
- 200p
Czy rokitnik posadzony w pobliżu jabłonki czyli zapewne część dnia do południa będzie w jej cieniu będzie dobrze obficie owocować? Tak sobie pomyślałem że jak rokitnik kwitnie jeszcze w kwietniu a jabłonka rozwija się w maju to może bardzo by go nie zasłoniła wówczas i samo zapylenie przebiegłoby normalnie a owoce jakoś dojrzeją jak już jabłonka będzie miała liście i bardziej go zasłaniała. Co o tym sądzicie?
-
- 200p
@logan18
Czy ta leikora puszcza tak daleko korzenie czy te odrosty rozsiewane są przez ptactwo?
PS jakiej ona jest wysokości?
Czy ta leikora puszcza tak daleko korzenie czy te odrosty rozsiewane są przez ptactwo?
PS jakiej ona jest wysokości?
Są to odrosty korzeniowe, które potrafią się pojawić w odległości ponad 3 metrów od krzewu.
Moja leikora była zakupiona i zasadzona na jesień 2011 roku. Teraz miałaby ponad 4 metry gdyby nie to, że się trochę gibnęła

Moja leikora była zakupiona i zasadzona na jesień 2011 roku. Teraz miałaby ponad 4 metry gdyby nie to, że się trochę gibnęła

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie przesadzaj,daje radę na Syberii to odrobinę zacieniony na pewno nie uschniegrapes pisze:Czy rokitnik posadzony w pobliżu jabłonki czyli zapewne część dnia do południa będzie w jej cieniu będzie dobrze obficie owocować? Tak sobie pomyślałem że jak rokitnik kwitnie jeszcze w kwietniu a jabłonka rozwija się w maju to może bardzo by go nie zasłoniła wówczas i samo zapylenie przebiegłoby normalnie a owoce jakoś dojrzeją jak już jabłonka będzie miała liście i bardziej go zasłaniała. Co o tym sądzicie?

http://www.roik.pl/olej-rokitnikowy-z-c ... e-syberii/