Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Spacja pisze:
waw pisze:po co Ci ten ziemniak w marcu?
Żeby nie płakało? Tak mi poradziła suzana - całkiem fajna rada.

Rozumiem w Grecji, ale to 2 tyś km od nas i klimat całkiem inny. Ziemniaka, jak zajdzie taka konieczność dasz końcem kwietnia (ziemniak musi zaschnąć, aby zadziałał) Teraz tylko niepotrzebnie kilka grzybków dostaniesz. :D
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Błąd cięcia na drugim obrazku: trzeba zostawić 2 łozy a nie jedną.
-pierwszą od lewej strony skrócić , zostawić 2 oczka. I to będzie czopek zastępczy na przyszły rok do owocowania i po to żeby nie ściąć całego pnia do zera, bo tego właśnie nie rozumiałaś.
-drugą przeznaczyć na owocowanie czyli przygiąć do poziomu
a jeszcze lepiej wygiąć w łuk i koniec przywiązać do rusztowania(drutu)
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Spacja pisze:Ta forma co Ci się tak podoba to forma Guyota.Prosta w obsłudze.
No fakt - szalenie prosta :? Mnie też się wydała najprostsza z oglądanych - najmniej włosów rwałam z głowy.
Spacja pisze:Poszukam jakieś linki z cięciem to rozjaśni się

Będę wdzięczna, byle nie opis kończący się - "a dalej ciąć jak rok temu"....
waw pisze: Rozumiem w Grecji, ale to 2 tyś km od nas i klimat całkiem inny. Ziemniaka, jak zajdzie taka konieczność dasz końcem kwietnia (ziemniak musi zaschnąć, aby zadziałał) Teraz tylko niepotrzebnie kilka grzybków dostaniesz.
Więc ciąć później i twardo nie przejmować się płaczem? Czy ciąć teraz i zakopać, by na to nie patrzeć? Ja już sekator zdezynfekowałam i położyłam przy wyjściu, co by jutro ciachnąć. O matko, winogron mi się zachciało....
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

suzana pisze:Błąd cięcia na drugim obrazku: trzeba zostawić 2 łozy a nie jedną.
czy tak:
Obrazek

i mamy tak:
Obrazek

a latem tak:
Obrazek

i ciąć tak? -
Obrazek

A dalej? Bo dla mnie w ten sposób i tak skraca się co rok pień.
A potem którą łozę przeznaczyć na pień? I co zrobić z tą drugą?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Może filmik wyjaśni - nasi wspaniali koledzy z FW doskonale to prezentują :D :

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=_D1A89tcPFk

Pierwsze dwa obrazki są trochę nie tego - zobacz na filmiku.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Właśnie tak.
Na drugim obrazku tylko przygiąć łozę niebieską do poziomu mniej więcej ramienia zielonego.
Na ostatnim obrazku tak ciąć i jeszcze do skrócenia na 2 oczka zastępcze będzie dolna pomarańczowa łoza,(ta para łóz co w kształcieY) bo ta z góry to będzie owocować,więc też na wiosnę przymocujesz ją poziomo.
rezygn0101
---

Post »

Spacja pisze: Rozumiem w Grecji, ale to 2 tyś km od nas i klimat całkiem inny. Ziemniaka, jak zajdzie taka konieczność dasz końcem kwietnia (ziemniak musi zaschnąć, aby zadziałał) Teraz tylko niepotrzebnie kilka grzybków dostaniesz.
Więc ciąć później i twardo nie przejmować się płaczem? Czy ciąć teraz i zakopać, by na to nie patrzeć? Ja już sekator zdezynfekowałam i położyłam przy wyjściu, co by jutro ciachnąć. O matko, winogron mi się zachciało....[/quote]
rezygn0101
---

Post »

waw pisze: Więc ciąć później i twardo nie przejmować się płaczem? Czy ciąć teraz i zakopać, by na to nie patrzeć? Ja już sekator zdezynfekowałam i położyłam przy wyjściu, co by jutro ciachnąć. O matko, winogron mi się zachciało....
W marcu zapomnij o płaczu. System bioologiczny (w naszej strefie kilimatycznej) roślin jeszcze w uśpieniu) Po co dokładać niepotrzebnych grzybków. :D
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

suzana pisze:Właśnie tak.
Na drugim obrazku tylko przygiąć łozę niebieską do poziomu mniej więcej ramienia zielonego.
Na ostatnim obrazku tak ciąć i jeszcze do skrócenia na 2 oczka zastępcze będzie dolna pomarańczowa łoza,(ta para łóz co w kształcieY) bo ta z góry to będzie owocować,więc też na wiosnę przymocujesz ją poziomo.
Trochę mi się rozjaśniło :idea:
Ale i tak uważam, że końcówka pnia będzie taka kostropata i pokręcona pod dziwnymi kątami. Tak ma być? I jednak ona chyba się będzie wydłużała. Czy to się z czasem jakoś koryguje? W tych francuskich winnicach, co to wszędzie je pokazują, te pnie takie piękne, szlachetne...
dominikams pisze:Może filmik wyjaśni - nasi wspaniali koledzy z FW doskonale to prezentują :D :
Dzięki - już widziałam. Chyba już wszystko widziałam. teoretycznie to jest łatwe. Aż zacznie się rozmyślać i w myślach ciąć...Na końcu mówią, że będą ciąć tu i tu...nie mówią nic o skracaniu się lub wydłużaniu pnia. A powinni! ;:224
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

waw pisze:marcu zapomnij o płaczu. System bioologiczny (w naszej strefie kilimatycznej) roślin jeszcze w uśpieniu) Po co dokładać niepotrzebnych grzybków. :D
No właśnie liczę na to, że moje roślinki niepiśmienne i nie zorientowały się, że już marzec. Przecież pogoda jak w lutym.
Tnę więc! Bez kartofli! Zamykam oczy, tnę, zasypuję i uciekam. Howgh! :uszy

Dzięki wszystkim ;:196
Ale i tak będę pytać - jesienią podczas kolejnego cięcia. Lub wcześniej jak wpadnę w panikę.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie mówią nic o skracaniu się lub wydłużaniu pnia. A powinni! ;:224
Bo na twoim rysunku pień to nie pień :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KUFEL2005 pisze:.Moje sztoberki po 2 tygodniach w perlicie wyglądają tak ;:138 .Czy dobrze?
Obrazek
Piękne korzonki !! Życzę sobie takich za 2 tygodnie :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KUFEL2005 pisze:Wieczorem wstawię zdjęcie.Jedynie jest dla mnie ciekawostką ,że pięknie tworzą się korzenie a listki idą później ,mimo że akwarium jest w ogrzewanym pokoju. :roll: Najważniejsze że jest OK.
Czekam na fotki :) To, że listki wolniej - to super!! O to właśnie chodzi, by były później ;:138
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spacja pisze: Rozgrzebać, obciąć i zakopać z powrotem? Rozgrzebać, obciąć i nie zakopywać? Czekać aż rozmarznie gleba? A jak potem będą płakać i się osłabią? Czekać i obciąć potem? Same zagadki. Pomóżcie, proszę
U mnie 20cm śniegu na kopczykach, nie ma mowy bym teraz cięła :roll:
W ubiegłym roku cięłam późno. Po ruszeniu latorośli. Sprawdziłam co ruszyło, przeczekałam majowe przymrozki i wtedy przycięłam docelowo. Ostatnio sporo osób praktykuje takie późnowiosenne cięcie. Ja czuję się bardziej komfortowo, kiedy tnę widząc co faktycznie mi ocalało i w jakiej jest kondycji.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj jeszcze obrazkowy elementarz cięcia - właśnie Guyot i póżniej Royat:

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... I%C4%98CIA
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”