PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fakt ale słonecznika nie powinno się podawać ptakom samego tylko w mieszance ziarn bo sam jest zbyt otłuszczający dla ptactwa, lubią go najbardziej i będą go wyjadać w pierwszej kolejności z mieszanki ale powinny mieć i inne nasiona. :D :D :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tylko Przemo spróbuj zmusić sikory do zjedzenia innych ziaren, np. pszenicy, owsa. To niemal niemożliwe jak wynika z moich obserwacji. A len, konopie, proso jest równie tłuste jak słonecznik, czyli koło się zamyka. Jeśli sikory zajadają się słonecznikiem, smalcem, słoniną itp. to raczej im to nie zaszkodzi. Ptaki wiedzą co robią. Ważne aby tylko te pokarmy nie zawierały soli i innych dodatków, które ptakom są nieznane.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Tylko, że tych innych nasion nie zjadają wtedy i wywalają je na śnieg. W ubiegłym roku robiłem takie mieszanki i po odwilży teren wokół karmnika był zasypany innymi ziarnami jak też łuskami po słoneczniku. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
x-C-j
---

Post »

No tak ale ja myślałem o innych ptakach jak np. wróble,mazurki itp. a nie o sikorkach. U mnie tam zjadają wszystko z mieszanki. :D :D :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze: U mnie tam zjadają wszystko z mieszanki. :D :D :D
A co im wsypujesz?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo pisze:No tak ale ja myślałem o innych ptakach jak np. wróble,mazurki itp. a nie o sikorkach. U mnie tam zjadają wszystko z mieszanki. :D :D :D
Co do wróbli i mazurków to racja. One ziarno jedzą z ochotą. Tylko wróbel to ptak raczej domostw i raczej na ogrody się nie wybiera. Przynajmniej z mojego kilkuletniego doświadczenia z karmienia ptaków na działce nie widziałem ani jednego wróbla lub mazurka. Dlatego tez głównie menu ustawiam na sikorki, które są głównymi bywalcami ptasiej stołówki.
x-C-j
---

Post »

Erazm pisze:
Przemo pisze: U mnie tam zjadają wszystko z mieszanki. :D :D :D
A co im wsypujesz?
Mieszankę ziarn:
-pszenica 20%
-owies 20%
-jęczmień 20%
-słonecznik 10%
-proso 5 %
-nasiona kukurydzy 5%
-łupane pestki dyni 5%
-suszona jarzębina 5%
-suszony czarny bez 5%
-drobno kruszony suchy chleb 5%
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

A czy wystarczy do karmika dac tylko mieszankę?.
pszenica 20%
-owies 20%
-jęczmień 20%
-słonecznik 20%
-proso 20% %
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kacper oczywiście , ze tak. Jaką byś nie dał proporcje będzie dobrze. Ważne aby ziarno było świeże (tzn. nie zapleśniałe). Ptaki nie wybrzydzają na proporcje. U mnie nie stosuje takich mieszanek, gdyż nasiona zbóż nie są zjadane przez sikory i inne ptaki, które odwiedzają stołówkę na mojej działce. W tamtą zimą spróbowałem. Kilka łopat zboża poszło do śmieci.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yaro32 pisze:... Kilka łopat zboża poszło do śmieci.
U mnie też tak było w ubiegłym roku mimo, że stołowaly się oprócz sikorek też wróble, ... :wink:
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/a ... 76/idc/11/
Pozdrawiam Andrzej.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Ja ostatnio na działce wysypałam ptaszkom mieszankę ryżu, kaszy jęczmiennej i gryczanej (ok 2 kg). Wczoraj był tam mój tato i okazało się, że nie ma już nic, a po 4 sporych kawałkach słoninki zostały tylko sznureczki z maleńkimi strzępkami :D Przerób mają niezły :lol:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie została skóra po słonince to znaczy, że dostał się do niej kot lub większy ptak. Chyba, że była powieszona słonina bez skóry.
Pozdrawiam Andrzej.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Erazm pisze:Jak nie została skóra po słonince to znaczy, że dostał się do niej kot lub większy ptak. Chyba, że była powieszona słonina bez skóry.
Oczywiście, że bez. :D Zawsze tak robię, aby było można się do niej z każdej strony dostać. :D
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Moje sikorki w tym roku nie chcą jeść słoninki, natomiast gdy uzupełniam w karmniku słonecznik to są gotowe jeść z ręki. Na słonince "pracują" nieliczne dzięcioły oraz sójki, sroki, gawrony oraz kruk "cudak" o którym wcześniej pisałem. Wróble, jery i zięby chętnie zjadają suchy, rozkruszony chleb. Kosy czekają na jabłka. Jednego dnia duże stadko jemiołuszek "obrało" z owoców jarząb szwedzki.
Mietek.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aurynka pisze:Oczywiście, że bez. :D Zawsze tak robię, aby było można się do niej z każdej strony dostać. :D
Nie jest to zbyt dobry sposób. Jak ptaki podziobią słoninę w miejscu zamocowania sznurka czy drutu to się urywa i spada na ziemię. Miałem tak w ubiegłym roku, gdy raz powiesiłem słoninę bez skóry.
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”