Miniaturka i inne moje ulubione

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Re: Miniaturka i inne moje ulubione

Post »

Troszkę mnie pocieszyłaś, może będzie im się tam podobac, dzięki.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokarzę moje leniwce cymbidia ,całe lato i jesień siedziały na dworze i nic z tego nie wynikło ,teraz są w pokoju gdzie temp nie przekracza 10 stopni .Dwie duże doniczki :jedno drobne listki ,drugie duże listki kolor nieznany . Dwie małe doniczki powstały po rozsadzeniu jednej dużej ,to było tak dawno ,że nie mogłam dostać przeźroczystych doniczek dla storczyków w sklepie i za namową kogoś z forum zrobiłam doniczkę z butelki po coli ,przez co najmniej dwa lata stały i nie rosły - te ostatnie ,trzymałam je w domku na wsch parapeciku i dopiero dwa lata wstecz zaczęły korzystać z uroków lata na dworze.
Może ktoś mi powie czy one dobrze wyglądają i czy nie przenieść je do ciepła .Podlewam skąpo ,ostatnio to nawet korzonki się skurczyły ale po moczeniu trochę im lepiej. Sama nie wiem czy one mają sucho ,czy nie bo pojawiły sie glony na ściankach doniczek ,macie na to jakąś metodę ?Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem wyglądają bardzo dobrze. Widać nowe przyrosty, stare bulwy mogą się marszczyć, bo dzielą się "sokami" z nowymi przyrostami. Korzeni dużo.
Tylko wyglądają jakby miały mokrusieńko.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Tak Mala Mi one maja mokro ,bo są tyle co po moczeniu :D ,ale mnie interesuje czy te glony zielone nie zaszkodzą roślinie ,ja je chyba sama wyhodowałam ,ponieważ tam gdzie stoją jest zakręcony kaloryfer i parowanie automatycznie bardzo słabe ,woda długo zalega i stąd te glony .Może ktoś się ich tez\ pozbywał ,czy one jak się ociepli to same się wyniosą? ;:71
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Glony mogą szkodzić jak ich za dużo, ale cymbidia i tak rosną w ciemnych donicach więc im na pewno nie powinien zaszkodzić brak światła w korzonkach ale może jeszcze ktoś się wypowie.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Trzynastko może do mnie wpadniesz jeszcze i pomożesz albo chociaż poradzisz ,moje sanatorium założone 24 stycznia ,jeden z falków miał pędzik i on ciągle rośnie ,a korzonków ani widu ani słychu .Czy jest rozsądnie zostawić pęd storczykowi czy może lepiej go obciąć co ja mam zrobić ,nie chcę stracić tego falka.
Oto mój żywotny,aż za bardzo Obrazek Obrazek to zdjęcie zrobiłam dzisiaj .Czytam ;:37 co tylko mogę znaleźć na temat reanimacji ale u wszystkich rosną korzonki a u mnie jest jakoś inaczej :;230
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, spróbuj mu zapewnić cieplejszą temperaturę i zwiększoną wilgotność wokół doniczki.
Możesz dodatkowo wstawić pod foliowy namiocik, ale koniecznie z możliwością dostępu powietrza do wewnątrz
(np. porobić otwory w folii, nie całkiem szczelnie go założyć).
Ja osobiście spróbowałabym też spryskać liście (przynajmniej jednorazowo) roztworem Asahi SL.
Pędu bym nie obcinała... :wink:
I jeszcze pytanie - czy roślina jest stabilnie usadowiona w podłożu ?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też poczekałabym na pędzik..może falek na tym pędziku będzie miał keiki... :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Art, kochana właśnie to ,że te dwa moje bidulki są ruchome to jest największy problem .Ponieważ jeden ze storczyków ma dwa stare korzonki dł.ok 3 cm , to ten z pędem ,a drugi to nic nie ma, więc kiwają się moje bidulki .Staram się jak mogę żeby ich nie trącać ale sami wiecie jak to jest .Jak przeglądałam wątek trzynastki o reanimacji to u niej pierwsze korzonki pojawiły się po ok 2 miesiącach więc nic mi nie pozostaje jak czekać ,tym bardziej ,że ona reanimowała na jesieni a w tedy warunki były inne niż tej naszej dzikiej zimy.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Agnieszko teraz też mam dwa wsadzone już od miesiąca i nic , za mało słońca za mało energii w nich poczekam jeszcze jakiś czas \bo liście ładne sztywne i nic się złego nie dzieje
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

To mnie troszkę pocieszyłaś Trzynastko ,pozostaje tylko czekać na słoneczko ,a tu zimę znowu zapowiadają ;:98
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

A teraz coś milutkiego ,właśnie zakwitła mi kolejna piękność ,a idą jeszcze dwa pędy jeden między listkami ,a drugi juz ma kilka centymetrów ;:31 Obrazek Obrazek Obrazek
Może ktoś ma podobną i może ma :D nazwę ,kwitnienie niespodzianka dlatego pytam.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna niespodzianka to kwitnienie ;:77 aż się oczy śmieją. ;:138
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47

Post »

Oh nazwy nie znam ale jest taka śliczna :)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Dziękuje za miłe słowa ;:180 ;:180
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”