Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Witaj Tamaryszku - Izo polecana przez Halinkę tawuła kwitnie na "gołych" gałązkach w maju,
natomiast ta, o której mówił Tomek, najpierw wypuszcza liście a potem kwiaty.
Każda z nich ma swój urok, mam je obie, z tym, że z t. Van Houtte mam długaśny żywopłot.
Jeśli chodzi o Biały ogród to uważam, że już teraz wygląda dobrze.
Do miejsca cienistego polecam parzydło leśne, z krzewów - dereń o liściach obrzeżonych biało (ale ktoś już o tym pisał).
Czy myślałaś o powojnikach, np botanicznych?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tamaryszku!
Miałam kiedyś(jeszcze na poprzedniej działce) białą rabatę. Po tym co zobaczyłam u Ciebie nabrałam ochoty, aby to powtórzyć na obecnej działce. I nawet mam malutki pomysł - gdzie to będzie :lol: Na razie w okolicy rosną żylistki, biały RH oraz tawuła van Houtte,a a na rabatce - funkie o biało-zielonych liściach. Więc początek już tak jakby był :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

riane pisze:
Halina Kwak pisze: fiołki wonne
Wonne z nazwy. Niestety biała odmiana fiołka wonnego nie pachnie :evil:
Za to białe piwonie zazwyczaj pachną. ;:108
Agatko ;:167 zaskoczę Cię, mam fiołki białe pachnące iii nie pachnące białe też mam :lol:
Fiołki białe niepachnące są ładniejsze - większe, a pachnące drobniutki, takie jak fioletowe.

Jeżeli chodzi o piwonie, to, w moim ogrodzie, najpiękniej pachnie piwonia różowa, z tych starych odmian.
Mam białą i czerwoną piwonię ... niepachnącą :( a byłam przekonana, że wszystkie piwonie pachną :lol:

Izo ;:167 kolcosił Siebolda jest piękna, a ketmii , odm. Notwodtwo dla mnie poezja !!! ... wpisałam na listę chciejstw :lol:

Izuniu, nie widziałaś w moim wątku ogrodowym "Białego Ogrodu'" bo go nie ma. Ja, go dopiero tworzę. Posadzone są tylko krzewy, jako szkielet tego ogrodu i w punkcie centralnym brzoza, która ma dopiero 3 lata. Byliny do tego ogrodu rosną w "przedszkolu" ... czekam, aż się wszystkie porządnie rozrosną i wtedy z dużą bryłą wsadzę w miejsce docelowe.
W przyszłym roku, wiosną, posadzę byliny wysokie, a niskie to chyba w następnym roku :lol:

Zostawiam białe roślinki z mojego ogrodu :D
żylistek
Obrazek

i marzanka wonna bardzo wdzięczna roślinka :lol:
Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

;:138 Właśnie taką ketmię chciałam Ci zaproponować! A Ty już ją masz. I to piękną ;:138 ! Kolcosił też niebanalny ;:108

Fiołki białe pachną :? . No to będę dalej próbować je dorwać :D

A Gaura wygląda tak: link. Mały krzaczek (nie wiem dlaczego napisali, że do 120 cm, u mnie rośnie "do kolana"). Ma kwiatki mniej więcej jak 5zł. W luźnych kłosach na długich cienkich gałązkach. I te gałązki kołyszą się przy najlżejszym wietrze. Wygląda to prześlicznie. Właśnie znalazłam info, że można wysiewać i że przyciąga motyle :shock: . U mnie nie przyciąga. Albo po prostu wszystkie motyle lecą do pobliskiej budlei i dlatego nie zauważyłam :lol: .

Na piwonie też się nacięłam. Kto to widział, żeby piwonie nie pachniały :evil: . Mam jeszcze kilka krzaczastych. Jedną kupiłam z pąkiem kwiatowym. Jak się otworzył, to się okazało, że owszem kwiatek pachnie. Tylko ten zapach najdelikatniej mówiąc przypomina stare przepocone buty ;:14 .
Krzewuszka cudowna - Weigela florida, odmiana - White Snowflake

Obficie kwitnąca odmiana krzewuszki. Jest to to rozłożysty (wys.1,2 m i szer.1,5 m), bardzo łatwy w uprawie krzew. Liście ma jasnozielone, jajowate. Późną wiosna i wczesnym latem krzew obsypany jest czysto białymi, dzwonkowatymi kwiatami. Krzewuszki bardzo często powtarzają kwitnienie późnym latem.

Jest to roślina całkowicie zimotrwała. Preferuje wilgotne, zasobne, przepuszczalne gleby. Ale dobrze sobie radzi również na gorszych gatunkowo glebach. Najlepsze stanowisko to słoneczne lub półcieniste. Można sadzić tę krzewuszkę w towarzystwie innych krzewuszek o innym zabarwieniu liści i kwiatów lub we własnej grupie np. jako niski, ozdobny żywopłot.
Krzewuszkę białą mam dopiero od jesieni, więc jeszcze nie widziałam jej kwitnącej. Ale jest z pewnego źródła, więc do zobaczenia na wiosnę :). Moja ma czysto zielone liście. Ale w necie właśnie znalazłam zdjęcie biało kwitnącej krzewuszki z liśćmi białoobrzeżonymi :shock: . A takiej jeszcze nie mam w mojej kolekcji. Kolejna pozycja na liście chciejstw 8-)
Agata
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OOO! Tak właśnie powinno się zakładać ogród! Tamaryszku, jestes WIELKA ;:180
No coś pięknego - bo to i założenie super, i konsekwencja i planowanie przez zimę. A że jeszcze chcesz się radzić?! - to duża buźka ;:196
Ja najchętniej bym Ci wmówiła białe lilie - ale nie candidum, bo one moga nasuwać nieco sielsko-wiejskie skojarzenia. A Twój Biały Ogród jest zdecydowanie z klimatów a'la Jane Austen. Maszkaron wenecki, bluszcz, kokornak, hosty... Czyli raczej grupa minimu pięciu lilii regale jako gwiazd rabaty...

Ha, a teraz ja błysnę wiedzą (hihi). Podobno prekursorką ogrodów monochromatycznych była Gertruda Jekyll. Ona też zaprojektowała pierwszy (w Anglii) Biały Ogród. Widziałam (na zdjęciach) replikę tego założenia. Białe rośliny posadzone na rabatach w kwadratowym ogrodzie otoczonym murem - dawały wrażenie płynacej dookoła fali. I to nie dlatego, że linia była kręta, tylko dlatego, że partie białych niskich roślin przeplatały się z grupami białych wyższych. Nie pamiętam jaki to był gatunek roślin, ale te wyższe to były chyba białe lewkonie.
I - co ważne dla urody kompozycji - nie może być ona tak do końca konsekwentna! Musi pojawić się inny kolor - w śladowych choć ilościach. W ogrodzie Gertrudy Jekyll były to pnące herbaciane róże. Odmienny kolor podkreslił biel, bo - "Tylko w ciemności światło".
Pozdrawiam - Ula
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Tamaryszku obłędny biały ogród.
Tym bardziej jestem pod wrażeniem ,że sama o takim marzyłam i planowałam.Same białe kwiaty,krzewy o jasnym ulistnieniu przeplatane zielonym :wink:
A tak już na 100% wstrzeliłaś w moje gusta murem obrosniętym kokornakiem ... o matko jestem w szoku.....Przyznam ,że trochę podpatrzę bo szykuje mi się taras obok domu i nawet podobna głowę lwa posiadam,więc będę do ciebie zaglądać,odpocznę przy okazji na ławeczce i nawdycham się zapachów z Twojego ogrodu.
;:138 ;:138 ;:138
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ABEILLE ? witaj, Wiesiu ! Zapisałam tę choisyę do sprawdzenia ( nawet nie wiedziałam,że coś takiego istnieje...). Skoro Ty polecasz, na pewno warto.

ELSI ? dziękuję, Elżbieto ! Ach, więc to dwie różne tawuły...muszę uważać na nazwy, może obie się przydadzą. Parzydło umarło z suszy...derenie bardzo lubię. No i właśnie sprawdzałam w Clematisie białe powojniki ? myślałam o botanicznych (atragene) lub viticella. Nie wiem, które w moim lesie byłyby lepsze...

AMBA ? witaj ! Cieszę się,że Cię ?natchnęłam? ! W zasadzie szkielet białego zakątka już masz ? czekam na zdjęcie ! A co do żylistka, to 4 szt. ż. wysmukłego posadziłam w tym roku. I wyobraź sobie ? nie w Białym Ogrodzie, sama nie wiem ,dlaczego przynajmniej jeden tam nie trafił...

HALINA ? jednak wybiorę te większe nie pachnące fiołki, w tym miejscu ważniejszy jest efekt wizualny. Cieszę się,że znalazłaś u mnie coś ciekawego do swojego ogrodu.
Piszesz,że ?...brzoza ma dopiero 3 lata...? i dlatego nie fotografujesz tego zakątka. To ja w takim razie w ogóle nie powinnam nic pokazywać, bo moje nie mają nawet roku! Ale widzę,że tworzysz to wszystko bardzo rozważnie, jak połączysz te podrośnięte rośliny ? to dopiero będzie efekt !
Żylistki takie ładne...a marzanka poszła na listę.

RIANE ? dzięki za info o gaurze ! Wygląda bardzo subtelnie, podoba mi się . Krzewuszka wpisana. Z biało obrzeżonymi liśćmi chyba nie kupię, muszę uważać,żeby nie było za dużo pstrych liści w ogrodzie, bo mam do tego tendencję.
O śmierdzącej piwonii to jeszcze nie słyszałam !

URSULKA ? Ula, dziękuję! Już druga osoba mówi o angielskim klimacie- uznaję to za komplement ! A lilia królewska uchowa się w takim środowisku ? Chyba jest trudna...a ja nie mam z nimi doświadczenia. Czy myślisz ,że jakaś biała azjatka mniej by pasowała...?
I masz rację, nie mniej niż 5 szt. razem.
Ciesze się,że ?błysnęłaś wiedzą? u mnie ! Jestem wdzięczna za ten opis ogrodu Jekyll ? biała fala...cudowny pomysł...Szkoda,że nie widziałam zdjęć. Ale dałaś mi do myślenia tym brakiem konsekwencji w doborze koloru...! ? Tylko w ciemności światło?...Zupełnie nie byłam tego świadoma ! Oj, mam do myślenia...

MME 33 ? Magdaleno, cieszę się,że zaglądasz ! Dziękuję za pochwały .
Ale będzie białych ogrodów na forum ! Ile wymiany doświadczeń...
Te kamienne ozdoby kupuję na wyprzedaży za bardzo małe pieniądze. Są ? nadszarpnięte zębem czasu? jak oni je określają, ale przez to, według mnie, wyglądają lepiej. Te nowsze chcę posmarować jogurtem, żeby je postarzyć.

Pokażę donicę, którą niedawno kupiłam za 80 zł !

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Też optuję, tak jak Ursulka, za grupą lilii. :D Azjatyckie byłyby łatwiejsze w uprawie, ale białe orientalne... mmm... cudo!! pachnąca Casablanca...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, lilie królewskie nie są trudne w uprawie i są dużo wyższe od azjatyckich. U mnie miały do 2 m. Wystarczy im przepuszczalne podłoże i same
kwitną. Orientalne to już bardziej kapryśne i wymagajace ale ta Casablanca pociągajaca nie powiem... :D
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Tamaryszek pisze:Pokażę donicę, którą niedawno kupiłam za 80 zł !
Obrazek
Wilanów rozbierają, czy co? :shock: :wink:
PS. piękne poidełko dla ptaków można by z tego zrobić
Agata
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Cudna donica :D
Nie podobają mi się takie idealne ,prosto ze sklepu,tylko z patyną czasu mają urok.A o jogurcie słyszałam,kultury bakterii idealnie postarzają donice :wink:
Miłej niedzieli :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 nie pokazywałam tego mojego "białego zakątka", bo nie było co pokazać :oops: więc zdjęć nie robiłam, ale w przyszłym roku się poprawię ;:196

Poza tym, ciągle brakowało mi czasu ... te moje/nasze włości takie duże i wszystko w trakcie tworzenia :?
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku - przepiękne założenie Białego Ogrodu woła o kwiaty w większych ilościach :D A popatrz tylko, jak dużo fajnych podpowiedzi. Ha, ja też z nich skorzystam :D
A lilie są super extra łatwe w uprawie! Twoje piaski nie mają tu żadnego znaczenia, bo ... i tak każdej cebuli trzeba przygotować osobne stanowisko. Już pisałam (chyba w moim wątku - nie pamiętam), jak sadzić żeby było dobrze. Nie ma tu większego znaczenia czy to azjatycka, czy orientalna.
Po pierwsze potrzebny jest naprawdę głęboki dołek. Na jego dno - drenaż (żwir z piaskiem), na to spora kupka kompostu zmieszanego z ziemią. Na tę kupkę idzie cebula z korzeniami rozłożonymi jak spódniczka. Na cebulę dwie garście torfu kwaśnego. Potem znów kompost, ale zmieszany z lekką ziemią próchniczą. I już. Ważne, aby NAD cebulą było tyle, ile dwie wysokości cebuli. No i sporo kory na powierzchnię zagonu. Finito.
Liliom bardziej szkodzi ziemia gliniasta o dużej pojemności wodnej (zagniwają), niż piaszczysta, którą łatwo poprawić.

Ha, a co do kolorów, to widzę , że zmierzasz w stronę ciepłych żółci i kremów :D Tyz piknie :D
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Wilanów rozbierają, czy co?
PS. piękne poidełko dla ptaków można by z tego zrobić
Ta Agata jest niesamowita, przesympatyczna, zabawna "babka". :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ZANNA ? Aniu,witaj ! A na czym polega ta trudność z orientalnymi ? ( np. z tą Casablanką?) Oświećcie mnie, proszę skoro taka byłaby najlepsza, to może spróbuję ! Chociaż obiecywałam sobie,że będę sadziła tylko łatwe rośliny.

AEILLE ? Wiesiu, ta królewska wysoka z tyłu, na tle zielonej ściany i krzewów...może ze dwie kępy...I dam sobie z nią radę, mówisz...
Na czym polegają większe wymagania orientalnych ?

RIANE ? witaj, Agato! Ta donica trochę za głęboka na poidełko. Ta i podobne donice mogą być na kwiaty albo małe fontanienki. A poidełka też mają, ale nie trafiłam na przecenie. Zresztą ptaki mają u mnie strumyk, więc mam nadzieję,że rozsądek mnie powstrzyma przed kupieniem.

MME 33 ? dobry wieczór, Magdaleno! Właśnie, jak się taką ?starą? kupi, to wygląda jakby stała w ogrodzie od wieków...Żeby jeszcze ogród wyglądał na wiekowy, to wszystko będzie w porządku...Ale może się doczekam dojrzałego ogrodu w każdej jego części, nie tylko we fragmentach.

HALINA ? witaj, Halinko, żeby tylko takie były problemy, że włości za duże, prawda ?
A na zdjęcia poczekamy, będzie co oglądać w przyszłym sezonie.

URSULKA ? Ula, jestem bardzo szczęśliwa,że tyle osób się wypowiedziało na ten temat, i mam tyle nowych wskazówek i pomysłów...
Masz rację, w Białym Ogrodzie są kwiaty niezbędne. Moim marzeniem są grupy kwiatów na tle i pośród zielonych roślin ( krzewów). ( raczej nie kwietna , mieszana rabata )

A co do kolorów- zdecydowanie w całym ogrodzie biel, krem, żółcie, do pomarańczu. Czasem plama ciepłej czerwieni. Kusi mnie coś niebieskiego ( ale naprawdę niebieskiego, nie fiolet !) Ale nie mam pomysłu, gdzie wsadzić np. niebieską ostróżkę. Ten pomysł dojrzewa sobie...
Cały czas kombinuję, JAKIM kolorem wydobyć tę biel... (żółty mi nie pasuje...)

Z Twojego opisu wynika,że przy odrobinie starania przy sadzeniu z lilią będzie ok. Powiedz mi tylko, dlaczego w literaturze piszą,że azjatki najłatwiejsze, dla początkujących, a reszta wymagająca ? GDZIE tkwi haczyk ??
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”