Zioła na działce cz. 1
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Dziwne, że Lawenda nie przetrwała. U mnie zawsze przeżywa zimę, czy w donicy czy w gruncie...
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Lawendzie i hyzopowi mróz po prostu rozsadził pędy(tzn. woda zebrana w łodygach zamarzła i o...)- popękały wzdłuż, tak samo zresztą jak czarnej piennej porzeczce... Normalnie
. Kosodrzewina też przeniosła się, tak na marginesie, na łono Allaha...

Pozdrawiam- Liliana
Ja bym się wstrzymała z oceną przetrwania lawendy i innych ziółek. Moje też po mrozach wyglądają fatalnie, ale coś się rusza. Podobnie jak tymianek, już się szykowałam do wywalenia przemarzniętego, straszącego z donicy krzaczora - patrzę, a on - niby martwy - coś tam jednak od spodu wypuszcza (3 dni temu tego na 100% nie było!). A już rękawice na dłoniach, łopata i kubeł były przyszykowane 

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Moja lawenda w ogródku, rok temu posadzona jakoś się trzyma i już jakieś 2-3 tygodnie temu ruszyła;)
U mnie pierwszy raz od kilku lat lawenda dosyć mocno podmarzła, jednak wypuszcza dużo nowych pędów 

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu dziękuję za propozycję .Na razie zakupiłam nasionka bazylii czerwonej i cytrynowej ,czerwoną już posiałam dla drugiej poszukuję doniczki (nie lubię plastiku) .Co do wymiany nasionek to bardzo dobry pomysł
bo mimo że nasionek jest 1g. to dla mnie i tak za dużo, bo przecież ile wejdzie do doniczki tak żeby po wykiełkowaniu się nie podusiły
Co do mrozów to fakt w tym roku zima dała popalić .Moja mięta padła, no ale już mam jabłkową i czekoladową .Zupełnie inna niż ta którą miałam do tej pory, ciekawa jestem jak to będzie jak się rozrosną.

I ja martwiłam się o lawendę, gdyż mam ją dopiero 1 sezon, ale jest o.k.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że szałwiami nie należy się jeszcze martwić, bo moje 4 odmiany co roku wyglądają marnie i ruszają do życia bardzo późno.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że szałwiami nie należy się jeszcze martwić, bo moje 4 odmiany co roku wyglądają marnie i ruszają do życia bardzo późno.
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Hej hej
:
Piękny dzionek dzisiaj mieliśmy, wybrałam się do sklepu ogrodniczego i wpadłam przez przypadek
na zioła. Myślałam ze oczopląsu dostane, mimo wielkiego wyboru kupiłam tylko mięte marokańską
.
Na zdjęciu są tylko mięty, ta na dole to ananasowa, po boku czekoladowa i jabłkowa, "bergamotka".Byla tez mięta "korsykańska"? z "Korsyki, nie wiem jak ja nazwać ma malutkie kwiatki ma tylko 1cm wysokości, może pokryć ziemie jak dywan. Chyba się na nią skusze i posadzę kolo róż i pomidorów.

Piękny dzionek dzisiaj mieliśmy, wybrałam się do sklepu ogrodniczego i wpadłam przez przypadek

Na zdjęciu są tylko mięty, ta na dole to ananasowa, po boku czekoladowa i jabłkowa, "bergamotka".Byla tez mięta "korsykańska"? z "Korsyki, nie wiem jak ja nazwać ma malutkie kwiatki ma tylko 1cm wysokości, może pokryć ziemie jak dywan. Chyba się na nią skusze i posadzę kolo róż i pomidorów.

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Gosiu jak ja Ci tego wyboru ziółek zazdroszczę!
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Witam serdecznie Lorrie, faktycznie jest wybór trudno wybrać a wszystkiego kupić nie mogę... Stara mięte przesadziłam bo była tuz przy przejściu cale lato było pełno os i bałam się o dzieci. Znalazłam świetny kącik gdzie nikomu nie będzie przeszkadzała, zostało mi jeszcze trochę miejsca wiec dokupię kilka odmian. Dobrze się składa gdyż mój mężuś ma jutro urodziny i dostanie w prezencie kilka pięknych rodzajów mięty

- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
W moim ogródku ziołowym rosną: tymianek, oregano, mięta, melisa, cząber, estragon, szczypiorek czosnkowy, szałwia, lubczyk, żywokost, itp.Tak jak pisała Renata, nie stwarzają one problemu w hodowli.Dawno temu kupiłam sadzonki, posadziłam i mam. aha, rośnie jeszcze piołun, bo suszonego używam do wyrobu wina.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Lila, to przykra wiadomość, że szałwia tricolor nie przetrwała...a ja miałam zamiar ją sobie posadzić w tym roku...
U mnie kiełkuje hyzop wysiany do doniczki "pod chmurką", dziurawiec pojawił sie znowu w innym miejscu
wschodzi też ogórecznik, a lawenda odbiła po radykalnych postrzyżynach. Mięta, lubczyk, szałwia - bezproblemowo.
U mnie kiełkuje hyzop wysiany do doniczki "pod chmurką", dziurawiec pojawił sie znowu w innym miejscu

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
100krotko, Ty się wcale nie martw! U mnie, co prawda, szałwia trójkolorowa była "trup blady", ale przyczynił się do tego, jak myślę, głównie wiek tej byliny- miała ok. 12 lat i bardzo mocno zdrewniałe łodygi grubości kciuka. I właśnie praktycznie wszystkie moje zioła, które były w podobnym wieku i o podobnym stanie zdrewnienia padły- popękały, wręcz eksplodowały(lawenda straciła wszystkie najstarsze pędy). Mój błąd- powinnam, mniej więcej co 5 lat zioła odmłodzić(o lawendzie nie mówię), a nie robiłam tego, bo oczywiście nie spodziewałam się takiej zimy, a ziółka wyglądały żywotnie. Zapowiedź problemów pojawiła się już zresztą dwa lata temu- trójkolorowa szałwia ogołociła się od dołu i przestała wypuszczać od korzenia a hyzop "rozstąpił się w środku"- czyli łodyga pękła na pół. A nie pamiętam by tamta zima jakoś szczególnie mroźna była.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!
W ostatni weekend w Szczecinie były targi ogrodnicze, na których, nie dość, że kupiłam zioła zmarniałe(
, to znaczy kupiłam w doskonałej kondycji, na miejsce zmarniałych u mnie, starych
), to jeszcze poszerzyłam asortyment! 100krotko, szałwię trójkolorową odkupiłam(nie czuję się doświadczona)- mam teraz piękna młodziutką sadzoneczkę. Do tego nabyłam- szałwię o złotych liściach- taką jaką ma Dala(tak mnie zachwyciła), hyzop, tymianek cytrynowy 'Lemon' o biało- zielonych listkach, rutę(pisała chyba o niej KaRo- o hmmm specyficznym, intensywnym zapachu i o jej olejkach eterycznych. Hm? Kupiliście kiedyś roślinę, po jej w sumie niepochlebnej recenzji?
), do tego santolinę
oraz zgrzewkę- 6pak lawendy(bo nigdy dość)...
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Pozdrawiam- Liliana
Czy zechcieliby Państwo napisać dla nowicjusza, jakie zioła warto zasadzić na działce?
Rediana