Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocina pisze:Iza - to na pewno jest trzmielina?

Bo mi młodziutką hakuro przypomina..
Mi też to nie wygląda na trzmielinę :roll: , reszta zakupów udana , ciekawa jestem ile zapłaciłaś za rozchodnika , bo ja jakiś czas temu miałam możliwość kupienia go za jedyne 19 zł :roll: , zrezygnowałam oczywiście .
Iza wyobraż sobie , kiedy w piątek byłam w Olsztynie taki starszy pan sprzedawał wiązanki z tygrysiątek , spytałam czy ma tego dużo w ogrodzie i czy można liczyć na cebulki . Pan powiedział że jak dzisiaj pojedzie do ogrodu to mi wykopie 5 cebulek z jeszcze do końca nie rozkwitniętymi kwiatami , oczywiście z masą ziemi i chce za te cebulki 5 zł :shock: . Niestety nie miałam możliwości dotarcia do miasta w sobotę więc umówiliśmy się na same cebulki za jakiś czas , zobaczymy co z tego wyniknie :lol: .
Spotkanie nie wypaliło aleśmy sobie pogadały ;:102 , jak na początek dobre i to :wink:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też w pierwszej chwili pomyślałam o tej wierzbie,mam taką na pniu.
Gałązki z listkami wyglądają identycznie.
Piękny ten rozchodnik,zaklepuje gałązeczkę jak się rozrośnie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza Twoje "tygryski" urocze :lol:
Wychodzi na to, że jeżeli Twoja lilia biała to Casa Blanka to ja też mam taką :lol: Wsadziłam ją niedawno to kwitnąc pewnie będzie dopiero w przyszłym roku...Sprzedawczyni właśnie mówiła, że jest duuża...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam miłych gości!
Aga - hortensje już dawno za mną "chodziły". Tym bardziej, że mam sporo półcienistych miejsc na działce.
Dzięki Moniko! Ta hortensja jest trochę większa niż wygląda na tym zdjęciu ( robione z góry), ale nie za duża. Myślę, że adekwatna do ceny :wink:

Przyznam, że zwątpiłam po Waszych wypowiedziach czy to trzmielina. Mnie też się wydawała dziwna...Niestety sprzedawcy nie zapytałam ( gapa ze mnie ), stała z innymi trzmielinami i uznałam, że nią jest :oops:
Kocino - czyżbyś miała rację...? Hakuro też jeszcze nie mam, więc nic strasznego by się nie stało. Tylko jak jej teraz wybrać miejsce w ogrodzie?
Elu - trzymam kciuki by się udało z tymi liliami - miałaś farta dziewczyno! Rozchodnik był stosunkowo tani - kosztował chyba 6 zł ( za 19 zł ja też bym nie kupiła ).
Aniu - musisz przy okazji sama na własne oczy zobaczyć te moją "trzmielinę" i porównać ze swoja wierzbą. Mam nadzieję, że ten rozchodnik podobnie jak inne szybko się rozrasta.
Dzięki Jolu! Jak lato będzie ciepłe i długo to może jeszcze w tym roku Ci zakwitnie lilia. Ja swoje pierwsze ( właśnie te dwie orientalne) posadziłam pod koniec czerwca 2 lata temu i w połowie września mi zakwitły.

W zeszłym tygodniu zrobiłam też małe zakupy w Elblągu. Kupiłam małego zabiedzonego hibiskusa, który miał 2 małe pączki. Nawet nie zrobiłam mu tego samego dnia fotki - tak kiepsko wyglądał. Napoiłam go, nakarmiłam, usunęłam część żółtych listków i gdy następnego dnia chciałam zrobić zdjęcie ze zdumieniem zobaczyłam, że rozwinął kwiaty :D
Obrazek Obrazek

Kupiłam też niską tawułkę i roślinę na skalniak-ukwap:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nareszcie! Od rana pada! Od ponad 2 tygodni ani kropli deszczu - już miałam dosyć tego podlewania.
Doczekałam się w końcu kwiatów na moim mizernym dereniu:
Obrazek

Wciąż jeszcze kwitną liliowce i hosty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Liliowy duet coraz ładniejszy :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Fakt-duet śliczny :D .
Izuś skusiłam się na tego słonecznika co masz-no chodził za mną cały czas :lol: .
Znasz jego pełną nazwę?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tuja! I u nas lunęło jak trzeba, krótko i obficie! Jednak deszcz to deszcz! Cudowne te liliowce i lilie! A u mnie już przekwitły.
No a dereń - na pewno pod Twoją opieką nabierze sił i się rozrośnie na imponujący krzew! Zresztą, wszystko u Ciebie kwitnie, nawet te "zabiedzone". :lol:
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza może znasz nazwę różowej lilii z ostatniego zdjęca?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Ładna ta hosta z przedostatniego zdjęcia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Hibiskus pięknie Ci się odwdzięczył za troskę :) Wspaniały - taki mały i już kwitnie :shock:
'Casablanca' niezwykła i nr1 na mojej liście liliochciejstw :) U Ciebie w pięknym duecie ze 'Star Gazer'.
Już sobie zapisałem kolor irysa od Ciebie. A czy jesteś pewna, że wysyłałaś mi irysa trawiastego? Nigdzie takiego nie mam i nie sadziłem :(
Kanna ode mnie pięknie Ci zakwitła. Cieszę się :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapowiada się kolejny ( trzeci :evil: ) deszczowy dzień i przestało być tak fajnie. Wczoraj byłam na "inspekcji" u Ani-Raczek. Ona jest niesamowity pracuś ogródkowy! Oczywiście wyszłam z reklamówą roślin, po powrocie zastałam w domu przesyłkę od Jolami i dzisiaj koniecznie muszę pędzić na działkę by wszystko posadzić ( mimo kiepskiej aurze ).
Agnieszko - fajnie, że się skusiłaś na niego. Powinnaś być zadowolona. muszę przyznać, że na mnie zrobił spore wrażenie swoją delikatnością jak zakwitł. Aska rozpoznała go jako słoneczniczek szorstki " Loraine Sunshine"

Oranio - we wtorek u mnie padało prawie cały dzień równo i delikatnie, wczoraj za to przechodziły krótkie intensywne ulewy, a dzisiaj - zobaczymy...jaki będzie ten dzisiejszy deszcz. Dziękuję, że masz tak dobre o mnie i moich możliwościach mniemanie :D Niestety nie wszystko mi się udaje :( Zdarza mi się zmarnować rośliny :( , a to przykre - szczególnie gdy są darowane.

Aniu - ponoć to " Stargazer". To jedna z moich pierwszych lilii. Kupiona 2 lata temu. Wtedy nie zwracałam uwagi na nazwy :oops:

Dzięki Moniś! Niestety nie pamiętam odmiany - zeszłoroczny nabytek.

Witaj Jacku! Mam nadzieję, że uda mi się przezimować tego hibiskusa i drugiego maluszka, którego dostałam. Na lilie gorąco Cię namawiam. Wszystkie są piękne i chyba mało wymagające. Ja bynajmniej nie mam z nimi żadnych problemów. Wszystkie swoje tegoroczne canny dostałam od Forumków. Ta zakwitła jako pierwsza. Jest śliczna - dzięki Jacku!

Eksperyment pomidorowy chyba mogę uznać za udany. Podjadamy w końcu swoje pomidorki. Nie są to jeszcze duże ilości, ale są. Pierwsze dojrzewają Maskotki. Nawet jeden żółty już skonsumowany :lol: Moje pomidory strasznie rosną w górę - nie wiem dlaczego...Moje poletko pomidorowe bardziej przypomina dżunglę niż uprawy mojego Taty sprzed lat...Muszę koniecznie coś z tym zrobić. Tylko co?

Moje wysiewane cynie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś bardzo ładne cynie, moją uwagę szczególnie zwróciła ta na 3 od końca fotce- taka strzępiasta- śliczna :D liliowce piękne a liliowy duet cudo :D
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza piszesz pracuś ze mnie?
Chyba tylko czasami, jak zapale się do jakiegoś nowego pomysłu.
Lubię też czasami poleniuchować,wypić kawkę z sąsiadką,czy po prostu posiedzieć w ogrodzie.

Dopiero po twoim wyjściu zauważyłam,że szarotka alpejska,którą poddałyśmy "odmrówczaniu" została w wiaderku. :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, szkoda, że nie pamiętasz nazwy tej odmiany, bo hosta wyjątkowo urodziwa :)
U mnie trzy dni lało, w przerwach udało mi się posadzić wszystkie zimowity, hosty nadal czekają...
Rano wybieram się do ogrodniczego :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety dziś był kolejny deszczowy dzień :evil: Wczoraj mimo przelotnych deszczy udało mi się posadzić wszystkie nowe rośliny (z czego 2 do doniczek :( ).
Agness - z cyniami to trochę taka loteria - nigdy do końca nie wiadomo jakie wyrosną z nasion. Ich dużym plusem jest kolor i termin kwitnienia.
No właśnie Aniu! Też zauważyłam jej brak po powrocie do domu :wink: Za to w pojemniku z roślinami odkryłam małe bulwki lub cebulki i nie mam pojęcia co to jest. Może Ty wiesz?
Moniś - odnośnie tej hosty to "tłucze" mi się po głowie nazwa JUNE, ale nie jestem pewna. Kupowałam wtedy kilka różnych odmian.

Zakwitł pierwszym kwiatem zawilec japoński - w zeszłym roku miał tylko 3 malutkie liście:
Obrazek

Liliowce nie dają za wygraną :wink: :
Obrazek

Jednak jesień coraz bliżej:
Obrazek Obrazek

Po raz pierwszy będzie u mnie kwitło liriope:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”