Bukszpan - choroby i szkodniki
Re: Bukszpan - choroby i szkodniki
Chyba nie, była temperatura koło 0 ale taras jest osłonięty z każdej strony murem i dodam, ze żadna inna roślina nie ma objawów zamarznięcia na nowych przyrostach. Bukszpan ma pozwijane poskręcane te młode przyrosty pierwszy raz takie coś widzę
Czy przyciąć te poskręcane przyrosty?
Czy przyciąć te poskręcane przyrosty?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz przyciąć ale nie jest to konieczne.
Natomiast musisz zacząć (uciążliwą) walkę ze szkodnikiem,który u nas zagościł całkiem niedawno - w 2018 roku była już plaga tego - i trzebi nasze piękne krzewy.
Ja, z braku sił do walki, a właściwie z powodu przegranej z ćmą bukszpanową, wykopałam wszystkie 17 sztuk moich doroslych krzewów.
Polecam Ci wątek viewtopic.php?f=17&t=106827&hilit=%C4%87ma
Tam dowiesz się co kupić by szybko zacząć pryskać swoje krzewy i jak często stosować ten oprysk,bo niestety to ciągła walka z tym szkodnikiem...
Natomiast musisz zacząć (uciążliwą) walkę ze szkodnikiem,który u nas zagościł całkiem niedawno - w 2018 roku była już plaga tego - i trzebi nasze piękne krzewy.
Ja, z braku sił do walki, a właściwie z powodu przegranej z ćmą bukszpanową, wykopałam wszystkie 17 sztuk moich doroslych krzewów.

Polecam Ci wątek viewtopic.php?f=17&t=106827&hilit=%C4%87ma
Tam dowiesz się co kupić by szybko zacząć pryskać swoje krzewy i jak często stosować ten oprysk,bo niestety to ciągła walka z tym szkodnikiem...
To chyba nie ćma, oglądnęłam bardzo dokładnie nic nie znalazłam .. także na razie obserwuje, zrobiłam oprysk na przędziorka bo z tym walczę co roku na hortensji
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
A nie jest to czasem miodówka bukszpanowa?
Chyba to jednak miodówka, bo ma listki zwinięte w takie małe "kapustki".
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2020, o 11:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przędziorek, boi się wody. Jeśli u mnie za mocno rozwija się przędziorek w bukszpanie, to wystarczy dobry prysznic i w ten sposób utrudniam mu życie i rozmnażanie się. Nie stosuję chemii, ze względu na przebywanie w krzakach bukszpanu dużą ilość pożytecznych owadów. Niedawno myłem bukszpany po zimie, to duże ilości wylatywało złotooków
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- dukra13
- 200p
Pajęczynę utkały pospolite pająki. też mam tak utkane bukszpany i nie ściągam tego, bo pająk jest pożyteczny, chociaż nie przepadam za nim. Listki ubiegłoroczne trochę zniszczone ale młode przyrosty o ile widzę w porządku.
Wg mnie pajęczyna hamuje dostęp wody, powietrza i słońca czyli miejscowo hamuje wzrost rośliny.
U mnie na kulistych tujach "Danica" pajęczaki w czasie upałów tkają te swoje gęste pajęczynki. Jeśli da im się spokój (pomijam jak to paskudnie wygląda) widać potem wyraźnie, że w tych miejscach roślina miała słabsze przyrosty i traci naturalnie kulisty pokrój. Ma także odrobinę inną, jaśniejszą barwę.
U mnie na kulistych tujach "Danica" pajęczaki w czasie upałów tkają te swoje gęste pajęczynki. Jeśli da im się spokój (pomijam jak to paskudnie wygląda) widać potem wyraźnie, że w tych miejscach roślina miała słabsze przyrosty i traci naturalnie kulisty pokrój. Ma także odrobinę inną, jaśniejszą barwę.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- dukra13
- 200p
Vitoldo myślę, że masz rację, tylko w przypadku bukszpanów to jest jakaś ochrona przed ćmą bukszpanową. Z daleka nie widać
tej pajęczyny. Mniejsze zło, bo musisz przyznać, że rośliny raczej gorzej wyglądają po ataku ćmy, niż owinięte pajęczyną.
A jeszcze jedno, niektórzy radzą osłaniać gęstą siatką, u mnie za siatkę robi rękodzieło pająka.

A jeszcze jedno, niektórzy radzą osłaniać gęstą siatką, u mnie za siatkę robi rękodzieło pająka.
Pajęczyny w roli siatki ochronnej to metoda naturalna. Ale rozpinanie siatek wokół bukszpanów graniczy z obłędemdukra13 pisze:A jeszcze jedno, niektórzy radzą osłaniać gęstą siatką, u mnie za siatkę robi rękodzieło pająka.

To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- dukra13
- 200p
I tym sposobem z rozrzewnieniem myślę o znanym nam szkodniku bukszpanów miodówce . To były czasy .
A siatka ochronna nie wchodzi w grę, pomysł szalonego ogrodnika.
A siatka ochronna nie wchodzi w grę, pomysł szalonego ogrodnika.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
To jakie wy te pajęczyny macie że pod bukszpan aż woda nie dociera i słońce nie przebija?
Bo u mnie to i owszem pajęczyny są,ale są tak delikatne że nie odczuwam żadnych strat. Co ma rosnąć to rośnie.

Co więcej ja uważam że te pająki robią w jakiś sposób zaporę dla ćmy podczas lotu. Nie zwalczą jej natomiast coś tam zawsze wychwycą.
No chyba że mówimy o sieciach ćmy to te faktycznie robią szkodę.
Niestety ja też zaczynam obserwowac moje bukszpany bo sasiadow juz cma zjadla i chyba przechodzi do mnie. A ja szczyciłam sie, że mam takie piękne krzaki.

Bo u mnie to i owszem pajęczyny są,ale są tak delikatne że nie odczuwam żadnych strat. Co ma rosnąć to rośnie.

Co więcej ja uważam że te pająki robią w jakiś sposób zaporę dla ćmy podczas lotu. Nie zwalczą jej natomiast coś tam zawsze wychwycą.
No chyba że mówimy o sieciach ćmy to te faktycznie robią szkodę.
Niestety ja też zaczynam obserwowac moje bukszpany bo sasiadow juz cma zjadla i chyba przechodzi do mnie. A ja szczyciłam sie, że mam takie piękne krzaki.

Moje bukszpany nie mają łatwo. a to ćma bukszpanowa, a to jakiś grzyb. Gdy już myślałem że się z tym uporałem, to zauważyłem nowe zjawisko. Na niektórych krzewach liście bukszpanu są opadłe, zwiędłe i robią się białe. Bukszpan nawożony kilka tygodni temu. Zauważyłem pare razy że po ogrodzie błąka się jakiś kot i "zaznacza swój teren" spryskując bukszpany. Czy to może być przyczyna?
Oto zdjęcia: https://imgur.com/a/k3ZHhPw
Oto zdjęcia: https://imgur.com/a/k3ZHhPw
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2020, o 20:37