Ogródek KaRo cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to dobrze,że znalazłam Twój wątek, KaRo ! Posadzę trojeść albo ze trzy, wybiorę jej starannie miejsce i będę się nimi cieszyć, tak jak Ty i Gabi ! (Pozdrawiam Gabrielę !)
A jeszcze o daliach... Mam je od 2 lat (nie wiem,jakie odmiany) i staram się być dla nich dobra. Przechowuję w garażu, wczesną wiosną sadzę do doniczek i przenoszę do pokoju, dostają światła i wody, na początku maja je hartuję za dnia , a po 15-ym, już spore i z pąkami , wysadzam na rabatę. No, a one wcale nie są takie ładne, jak powinny ! Są takie jakieś wybujałe (a rosną na słońcu), dużo wyższe nż wynikało z opisu i nie kwitną tak ładnie jak Twoje ! CO ROBIĘ ŹLE ??
A jeszcze o daliach... Mam je od 2 lat (nie wiem,jakie odmiany) i staram się być dla nich dobra. Przechowuję w garażu, wczesną wiosną sadzę do doniczek i przenoszę do pokoju, dostają światła i wody, na początku maja je hartuję za dnia , a po 15-ym, już spore i z pąkami , wysadzam na rabatę. No, a one wcale nie są takie ładne, jak powinny ! Są takie jakieś wybujałe (a rosną na słońcu), dużo wyższe nż wynikało z opisu i nie kwitną tak ładnie jak Twoje ! CO ROBIĘ ŹLE ??
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Krysiaczku
...........pewnie ze chimera.raz kwitnie raz nie.......ale najlepiej jej na zwirku,kamieniach i w słoncu......chyba ze nie chodzi o "pocztową"
..........no i jednak w smoczej przerasta 
alo co w tej "dziczy" bez pomocy się ostoi?
cmokasy

alo co w tej "dziczy" bez pomocy się ostoi?

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Smoczynko - różnica zdań dotyczy nie tojeści rozesłanej która mnie zauroczyła
- czy to u Ciebie te schody porosła????
Cudnie jak nie wiem co! Pięknie to wygląda o rany!!!
Wymieniamy sie poglądami na temat trojeści bulwiastej (Asclepias tuberosa) ale
wg Gabi i innych (czytałam już na forum takie wypowiedzi) również ładnie się rozrasta .
Z pewnością jednak nie dorównuje sile wzrostu Twojej tojeści.
Czy wiesz,że swoje tojeści usuwam,że wszystkich niemalże miejsc???
Mam za mały ogródek ..
ale to co pokazałaś na zdjęciu ...to bajka...chciałabym takie miejsce mieć ,bardzo bym chciała.
Pozdrawiam

Cudnie jak nie wiem co! Pięknie to wygląda o rany!!!
Wymieniamy sie poglądami na temat trojeści bulwiastej (Asclepias tuberosa) ale
wg Gabi i innych (czytałam już na forum takie wypowiedzi) również ładnie się rozrasta .
Z pewnością jednak nie dorównuje sile wzrostu Twojej tojeści.

Czy wiesz,że swoje tojeści usuwam,że wszystkich niemalże miejsc???
Mam za mały ogródek ..
ale to co pokazałaś na zdjęciu ...to bajka...chciałabym takie miejsce mieć ,bardzo bym chciała.
Pozdrawiam

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Izo - jesteś dla swoich dalii za dobra
Poważnie - to niepotrzebnie je pędzisz tak wcześnie i stąd masz tak "dorodne " rośliny.
Ja wiem niecierpliwość... też mnie cechuje ale w tym przypadku jest nie wskazana.
Możesz już na początku maja wysadzić bulwy dalii bezpośrednio do gruntu a
miejsca posadzenia osłonić gałązkami świerkowymi,liśćmi po wiosennym sprzątaniu lub ... nawet gazetą.
Papier daje dużo ciepła .
Wtedy doczekasz się szybkiego wykiełkowania dalii i jednocześnie zapewnisz im normalny wzrost.
Drugi sposób to posadzenie bulw do donic,tylko najwcześniej pod koniec kwietnia i ustawienie ich w miejscu chłodnym,niekoniecznie jasnym ale chłodnym (mieszkanie jest za ciepłe na takie uprawy) i przestawienie ich do jasnego pomieszczenia dopiero jak zaczną wyłazić z ziemi.
Moje dalie były posadzone do ogrodu w
czerwcu.,bo zapomniałam o nich

Poważnie - to niepotrzebnie je pędzisz tak wcześnie i stąd masz tak "dorodne " rośliny.

Ja wiem niecierpliwość... też mnie cechuje ale w tym przypadku jest nie wskazana.
Możesz już na początku maja wysadzić bulwy dalii bezpośrednio do gruntu a
miejsca posadzenia osłonić gałązkami świerkowymi,liśćmi po wiosennym sprzątaniu lub ... nawet gazetą.
Papier daje dużo ciepła .
Wtedy doczekasz się szybkiego wykiełkowania dalii i jednocześnie zapewnisz im normalny wzrost.
Drugi sposób to posadzenie bulw do donic,tylko najwcześniej pod koniec kwietnia i ustawienie ich w miejscu chłodnym,niekoniecznie jasnym ale chłodnym (mieszkanie jest za ciepłe na takie uprawy) i przestawienie ich do jasnego pomieszczenia dopiero jak zaczną wyłazić z ziemi.
Moje dalie były posadzone do ogrodu w

Witaj Krysiu!
Już zapomniałam jaką wielką przyjemnością dla oka i romantycznej duszy jest przebywanie w Twoim ogrodzie. Prześliczne róże, dalie, piękne krzewy ciekawie prowadzone i te wyszukane rarytasy. Niesamowite nasadzenia powodują, że Twój ogród o każej porze roku tętni życiem i tworzy niepowtarzalny klimat. Twoja wiedza i doświadczenie nie mają granic i zawsze służysz pomocą, jesteś wielka!
Pozdrawiam gorąco.
Już zapomniałam jaką wielką przyjemnością dla oka i romantycznej duszy jest przebywanie w Twoim ogrodzie. Prześliczne róże, dalie, piękne krzewy ciekawie prowadzone i te wyszukane rarytasy. Niesamowite nasadzenia powodują, że Twój ogród o każej porze roku tętni życiem i tworzy niepowtarzalny klimat. Twoja wiedza i doświadczenie nie mają granic i zawsze służysz pomocą, jesteś wielka!
Pozdrawiam gorąco.

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
a to przepraszam ze sie wcięłam Krysiu bo o trojesci bulwiastej to 1 czytam
.......a tojesc rozeslala mi sie wszedzie 8) ale ciesze sie ze Ci sie podoba
.........smokom podoba sie wielce budleja za hortensja made in karo........ojjjjjj masz w smoczej POMNIKI PRZYRODY 

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Przepiękna różana kolekcja!!! A najbardziej to zazdroszczę, że tak wszystkie odmiany masz oznaczone. Ja to nigdy nie potrafiłem tego z moimi różami zrobić. Jest tyle odmian, a czasem różnice są tak niewielkie, że o pomyłkę nie trudno. Ech znaleźć się w takiej kolekcji z sekatorem

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Witam Wszystkich serdecznie tej nocy... 
Dziewczyny połaskotałyście mnie
Bardzo dziękuję za te przemiłe słowa,;:168
Takiej gadule jak ja, sprawia ogromną przyjemność możliwość rozmowy z Wami,
dziękuję więc bardzo,że mnie odwiedzacie ....a jeśli nasze dyskusje coś Wam dają tym mi milej
Tamaryszku,rosea jeśli tylko coś wiem - zawsze chętnie podzielę się swoim doświadczeniem
Doroto dawno nie byłaś w moim wątku,podobnie jak i ja u Ciebie,wiadomo jednak,że czasu nie starcza by bywać wszędzie tam gdzie chciałybyśmy
,
myślę,że znowu jesienią i zimą nadrobimy towarzyskie zaległości ...
Totalnie rozkleiłam się czytając smoczynkę,która tworzy pomniki przyrody made in karo
Udało mi się zrobić całkiem znośne zdjęcie owej trojeści bulwiastej...
to miododajna roślina o pięknym kolorze i zapachu może więc warto byś się nią zainteresowała?
Razem z budlejami sprowadzą do smoczej doliny wszystkie motyle z okolicy...

Halinko akant piękny również z kwiatów i... bardzo długo kwitnie,
czy wiesz,że z braku miejsca jestem na etapie usuwania niektórych roślin lub drastycznego zmniejszania przydzielonej im powierzchni?
Już się zastanawiam co to będzie dalej skoro ogródek nie chce się rozciągnąć a coraz to nowe rośliny mnie oczarowują???
Co ja zrobię,bo nie wystarcza powiedzieć sobie ... nie mam miejsca... nie wystarcza
:P
Jakubie..mam jeszcze trochę roślin w tym róż...nie oznaczonych
:P
Kiedyś nie było to tak oczywiste co kupuję... była to loteria i wielkie szczęście jak udało się coś kupić.
Z sekatorem zapraszam wczesną wiosną... będziesz ciął mój każdy różany krzew,również te nierozpoznane.
Lato w pełni więc obok lilii i tojadu i bzu kwitną w najlepsze moje pierwiosnki

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Dziewczyny połaskotałyście mnie

Bardzo dziękuję za te przemiłe słowa,;:168
Takiej gadule jak ja, sprawia ogromną przyjemność możliwość rozmowy z Wami,
dziękuję więc bardzo,że mnie odwiedzacie ....a jeśli nasze dyskusje coś Wam dają tym mi milej
Tamaryszku,rosea jeśli tylko coś wiem - zawsze chętnie podzielę się swoim doświadczeniem

Doroto dawno nie byłaś w moim wątku,podobnie jak i ja u Ciebie,wiadomo jednak,że czasu nie starcza by bywać wszędzie tam gdzie chciałybyśmy

myślę,że znowu jesienią i zimą nadrobimy towarzyskie zaległości ...
Totalnie rozkleiłam się czytając smoczynkę,która tworzy pomniki przyrody made in karo

Udało mi się zrobić całkiem znośne zdjęcie owej trojeści bulwiastej...
to miododajna roślina o pięknym kolorze i zapachu może więc warto byś się nią zainteresowała?
Razem z budlejami sprowadzą do smoczej doliny wszystkie motyle z okolicy...

Halinko akant piękny również z kwiatów i... bardzo długo kwitnie,
czy wiesz,że z braku miejsca jestem na etapie usuwania niektórych roślin lub drastycznego zmniejszania przydzielonej im powierzchni?
Już się zastanawiam co to będzie dalej skoro ogródek nie chce się rozciągnąć a coraz to nowe rośliny mnie oczarowują???

Co ja zrobię,bo nie wystarcza powiedzieć sobie ... nie mam miejsca... nie wystarcza

Jakubie..mam jeszcze trochę roślin w tym róż...nie oznaczonych

Kiedyś nie było to tak oczywiste co kupuję... była to loteria i wielkie szczęście jak udało się coś kupić.
Z sekatorem zapraszam wczesną wiosną... będziesz ciął mój każdy różany krzew,również te nierozpoznane.
Lato w pełni więc obok lilii i tojadu i bzu kwitną w najlepsze moje pierwiosnki

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Moniko,bardzo podobają mi się kwitnące po raz wtóry pierwiosnki.
Wiosną grają one główną rolę w ogrodzie a teraz
muszę do nich docierać.
Ukryte w gąszczu innych roślin są słabo widoczne,no nic to,ich pora już minęła ...
Teraz ważniejszą rolę grają inne rośliny...
Czekam na hortensjowy spektakl ... jeszcze potrzeba trochę czasu .
Tym nie mniej niektóre krzewy są już bardzo atrakcyjne...
Np.
H.ogrodowe z różnorodnością kolorów kwiatów

H.bukietowe
"Limeligh"

"Graddiflora"

"Tardiva"

Wiosną grają one główną rolę w ogrodzie a teraz

Ukryte w gąszczu innych roślin są słabo widoczne,no nic to,ich pora już minęła ...
Teraz ważniejszą rolę grają inne rośliny...
Czekam na hortensjowy spektakl ... jeszcze potrzeba trochę czasu .
Tym nie mniej niektóre krzewy są już bardzo atrakcyjne...
Np.
H.ogrodowe z różnorodnością kolorów kwiatów

H.bukietowe
"Limeligh"

"Graddiflora"

"Tardiva"

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Krysiu, jakie Ty masz śliczne te hortensje
Uwielbiam te krzewy
Ta, którą dostałam od Ciebie ma się całkiem dobrze i również otwiera kwiaty
Będzie taka, jak ta pierwsza, którą pokazałaś na fotkach
Bardzo mi się podoba, a ponieważ wsadziłam obok jasnoróżową, to będą się ładnie komponowały
Uwielbiam zaglądać do Twojego wątku - tu zawsze pięknie, barwnie i miło

Uwielbiam zaglądać do Twojego wątku - tu zawsze pięknie, barwnie i miło