Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fascynacja pięknościami Paulinki Z

Post »

Paulinko nowości jak lody waniliowe z bakaliami - smakowite. ;:196 Miltonia ma pokarbowane liście z braku nawodnienia i suchego powietrza. :wit
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phalaenopsis i Cambria piękne. A karbowane liście oznaczają za małą wilgotność, miałam takie coś na każdej Miltonii.
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Ale numer zobaczcie sami Obrazek z kolejnej łuski wykluwa się oznaka życia:) Tak się cieszę, to był chyba mój ulubiony storczyk jeden z pierwszych :)

Właśnie wzięłam się za moczenie i wprowadzam zmiany... Podzieliłam storczyki wg ich stanu tzn.
1grupa to te do reanimacji w ilości 3sztuk
2grupa to te którym się przedłuża pęd, albo wypuszcza nowy sztuk 4 (wiem też boleje nad tym że tylko tyle)
3grupa to te którym rosną liście 4sztuki
4grupa to te z którymi nic się nie dzieje, stoją jak stały bez kwiatów i nowych liści
5grupa to dendrobia, mitonie, oncidia i cymbidia stoją w innym pokoju, gdzie jest chłodniej
Podział ten ma mi przede wszystkim ułatwić nawożenie. Jak już wyżej pisałam nie zrobiłam kwiatkom okresu spoczynku (cały czas nawoziłam tzn co 2podlewanie) Od 3tygodni nie dostały żadnego nawozu, zobaczymy jaka będzie reakcja, jeszcze z miesiąc lub jak wytrzymam ;:224 dwa nie dostaną nawozu te którym nie rośnie nic tzn grupa 4
Grupa 3 dostanie nawóz na zielone
grupa 2 dostanie nawóz na kwitnienie
A co z zimnolubnymi? Ktoś doradzi uwzględniając spoczynek i wszystko co trzeba :)? w zasadzie wszystkie kwitły latem ale nawoziłam też cały czas...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Paulinko,
czyli pełna logistyka , nic tylko wdrażać :P

Ale fakt ,ze w konglomeracie roślin o różnej kondycji, tak trzeba; najbardziej racjonalne jest ich rozdzielenie.
Niestety, takie w gorszym stanie, wymagają od nas troszkę więcej opieki i o tym trzeba pamiętać.
W masie..mają szanse ,ze zginą marnie.
Jak z ludźmi.

Zimnolubom /które to masz , nie doczytałam w całości ?/ :P zrób z dobry miesiąc przerwy w nawożeniu .Tak , jeżeli... nie wykazują oznak wegetacji /nowe przyrosty, aktywność korzeni/ .Jak jest wegetacja i je podkarmiałaś , więc przerwa 3-4 tyg. nie zaszkodzi .

Powodzenia życzę- JOVANKA
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie chciałam napisać ,że Tak zdyscyplinowanej wielbicielki storczyków dawno nie widziałam ale Jovanka mnie ubiegła .Bardzo to fajnie zorganizowałaś i dzięki temu możesz stosować nawożenie ze wskazaniem do danej grupy ,ja storczyki mam pogrupowane co do gatunków i jakoś mi ten schemat się nie wpasuje ,a szkoda :D .Gratuluje pomyslu :tan
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dzięki dziewczyny. Te grupy wydają mi się najsensowniejsze jest szansa, że uda się rośliną naturalny cykl przywrócić :)
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Chyba coś niecoś się ruszyło :) Wszystkie które jako pierwsze kupiłam, z jednej dostawy, od jednego producenta puszczają listki:) Oby niedługo puściły i pędziki
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Nie zapeszając chyba moja przerwa w nawożeniu i wiosna działają na moje kwiatki.
Na dzień dzisiejszy tak jak cały czas stały to teraz wypuszczają listki. Mam zamiar podlać dzisiaj nawozem na kwitnienie. Może wreszcie zaczną puszczać pędy. Większość kupowałam w kwietniu zeszłego roku więc czas najwyższy żeby coś się zaczęło dziać...

Od tygodnia myślę nad jednym storczykiem. Puścił pęd jest dł około 30cm i stoi w miejscu od dłuższego czasu. Pomyślałam, że utnę poprzedni przekwitnięty to może będzie mieć więcej siły...Dzisiaj zabieram się za podlewanie a on z tego (do ścięcia) puszcze boczną gałązkę to ci niespodzianka. Dosyć go nastraszyłam!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Paulinko, chyba każdy taki właśnie ruch zauważyła. Jakie to cudne, prawda? Oby szybko urosły listeczki i później szybko pojawiły się nowe pędziki :uszy
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Paulinka tak bywa ;) Storzyk "wyczuł", że Chcesz obciąć pędzika to puścił odnogę ;) Życzę więcej takich miłych niespodzianek :D ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Chyba zostanę storczykową mamusią po raz pierwszy! Zdjęcie bardzo niewyraźne wychodzi ale z oczka wyrastają w jednym miejscu 3listeczki i wcale tam nie widać pędzika ;:138 ;:138 i to z tego przekwitniętego pędu nad którym się zastanawiałam 2tygodnie czy aby go nie ściąć :(
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Najpierw zaległe fotki
Oto moje pierwsze powtórne kwitnienie...
Obrazek
Zakupy Walentynkowe
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dzieciaki. Nie wiem czy nie czas myśleć o przesadzeniu do kory tych 2 w wyższych kubkach bo korzenie mają piękne. No i coś mi się nie podobają liście, może powinnam je nawieść? Ale jak to zrobić żeby im nie zaszkodzić?
Obrazek
Dzisiejsze szaleństwo!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
I MOJE MARZENIE!!!!!!! ZASTANAWIAŁAM SIĘ Z GODZINĘ ALE POWIEDZIAŁAM CO TAM SOBIE BĘDĘ ŻAŁOWAĆ. TAKI PIĘKNY OLBRZYM Obrazek Obrazek Obrazek on ma takie jakby 2bulwy, czy dobrze wybrałam?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne Paphiopedilum i Phalaenopsis. Bardzo mi się podoba ten w różowe kropki.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jaki cudny PAPUTEK.Tez takiego chcę ;:180
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale nowości piękne :D Mi się podoba biały z żółtą warżką i kropek... A sabotek...to po prostu "cud i miód" :wink: ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”