Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

RYBA PO JAPOŃSKU wersja "odchudzona"
1 kg ryby
1 słoik papryki konserwowej - czerwonej
1 słoik ogórków konserwowych
3 cebule
Rybę pokroić w kostkę , a warzywa w kosteczkę :P
Zalewa:
2 i pół szklanki wody (w oryginale 2)
2 łyżki (w oryginale 1/2 szklanki oleju)
2 łyżki cukru
4 łyżki ketchupu ostrego
4 łyżki octu
koncentrat pomidorowy - wszystkie składniki zagotować.
Ciasto naleśnikowe do ryby: 1 jajko + 3-4 łyżki mąki kukurydzianej + mleka tyle, żeby było dobre ciasto naleśnikowe + jarzynka+pieprz . (tu w oryginale też jest więcej jaj i dużo mąki)
Rybę usmażyć w cieście i ostudzić. Ułożyć w wysokim naczyniu warstwami z pokrojonymi warzywami i gorąca zalewę - odstawić na 24 godziny.
Smacznego ;:4
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Posty: 199
Od: 7 cze 2009, o 21:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Łał! jakie przyjęcie - i jakie wspaniałe potrawy! Andziu, jestem w szoku - profeska, wygląda ten stół szałowo. idę pogrzebać w przepisach.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5220
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

3 ostatnie przepisy skopiowałem i teraz muszą nabrać mocy urzędowej i zrobię je w domu ;)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Przemku, bardzo się cieszę że korzystasz z moich przepisów ;:137

Ten przepis ma taka nazwę, że nie wiem czy mi znowu ktoś nie zwróci uwagi :;230

Ciuliki
Składniki na kulki:
4 jajka
1 kg zmielonych piersi z kurczaka
1 duża cebula (zmielić z piersiami)
3 bułki - dla ODCHUDZAJĄCY SIĘ - można zastąpić pszennymi lub owsianymi otrębami - ok. 4-5 łyżek, żeby się dobrze "kulkowało"
pieprz
sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta do obtoczenia - można z tego zrezygnować, a kuli UGOTOWAĆ.
Sos
2 opakowania sosu pieczarkowego Knorr - z tego też można zrezygnować, a sos zagęścić mąką kukurydzianą, jeśli będzie taka potrzeba :D
1 kg pieczarek
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
1 seler
1 mała cebula
2 rosołki z drobiu
pieprz
Kulki : Bułki namoczyć w letniej wodzie i porządnie odcisnąć. Wymieszać razem wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i formować niewielkie kulki. Obtoczyć w tartej bułce, tak jak sznycle i upiec na złoto na oleju.
Sos
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy zetrzeć do garnka i zagotować z rosołkami ( wody według przepisu na rosołkach)
Pieczarki pokroić w plastry, wrzucić do wywaru i podgotować z warzywami
Sosy pieczarkowe wymieszać z 1,5 łyżki mąki pszennej i rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Dodać do wywaru.Upieczone kulki wrzucić do ugotowanego wywaru i podgotować do zawrzenia.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1141
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kaszuby

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wpadłam poczytać o przepisach - choć u mnie cała rodzina ma dietę .
Zachwycił mnie twój stół imieninowy nawet mój M cmokał z zadowoleniem zerkając przez moje ramie.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andzia, kilka dni temu zrobiłam podobne kulki z mięsa drobiowego, ale dałam mięsko indycze i trochę inaczej je przyprawiłam, dałam dużo różnych ziół do środka, bo robiłam bez sosu, tylko z surówką, a indyk jest sam w sobie taki jakiś bez wyrazu... I nie "kulkowałam" w dłoniach (lenistwo...), tylko wzięłam łyżkę do nakładania lodów i wyciskałam z niej masę prosto na rozgrzany olej na patelni :tan Niby-kulki wyszły trochę płaskie od spodu, ale pięknie krągłe od góry :heja Dla entuzjastów 100% kulistych kształtów: można takie półkule posmarować keczupem i sobie je skleić, ale właściwie po co? :P

Doskonałe danie, szybkie, wydajne, niedrogie, nietłuste, smaczne i wielofunkcyjne :) Dziś można na świeżo, prosto z patelni czy piekarnika, a jutro można ugrzać w sosie z pomidorowym, pieczarkowym, chrzanowym, papryczanym czy dowolnym innym. I mamy dwa różne dania, chociaż jednym trudem robione :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Posty: 199
Od: 7 cze 2009, o 21:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

ciuliki miodzio, muszę sobie zrobić :lol:
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Mona74 pisze:ciuliki miodzio, muszę sobie zrobić :lol:
:;230 :;230 :;230 :;230 bez komentarza :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Rodusiku, bardzo mi miło i dziękuję za uznanie, zapraszam do siebie jak najczęściej ;:196

Nalewko, ja w swoim lenistwie idę jeszcze dalej... nawet nie robię "półkulek" tylko coś w rodzaju klusek kładzionych, tym bardziej, że zazwyczaj gotuje takie pulpety (ze względu na dietę).
Podaję je wtedy podobnie jak Ty, ale dodaje też do zupy pomidorowej-kremowej lub do białego żurku z pieczarkami - super pożywne zupy wtedy wychodzą, oczywiście bez śmietany (niestety :evil: ).
A pulpety robię najczęściej z podudzia indyczego -jest o wiele smaczniejsze niż cycki tego ptaka :lol:
;:7
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Super!!! Nie miałam pomysłu na dziś, a teraz już mam :) Dzięki!!!
Będzie zupa z wkładką, jakiś barszcz, nie wiem jeszcze jaki, może ukraiński, a może żur, koniecznie z pulpecikami z kopytek indyczych. A może zupa chrzanowa?

(Do niedawna nie znosiłam mięsa indyczego! Jadałam je tylko u siostry i byłam pewna, że suche, twarde, bez smaku, po prostu paskudna tektura :wink: A odkąd sama robię (dietka beztłuszczowa i mało węglowodanowa dla Sz.M., jakoś mi bardziej podpasowało, okazuje się, że można z niego zrobić mnóstwo świetnych dań, tylko trzeba wiedzieć jak :D O matko, ale nagadałam na własną siostrę :shock: Na pewno teraz pieką ją uszy :lol: )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Naleweczko, a ja właśnie wole indyka od innego drobiu, bo to ptaszysko co ma 7 smaków...
Najczęściej robię podudzie, które przypomina delikatna wołowinę. Z piersi też robiłam rózne rzeczy (indyczych rzecz jasna...)
I proszę mi to szybciorkiem pisać co to za zupa chrzanowa.... będzie pomysł na jutro, bo dzisiaj wątróbka drobiowa z cebulka i pieczarkami ;:65
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ależ proszę bardzo :)
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 277#p27277
Modyfikacje rzecz jasna dozwolone :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Świetna i posta sałatka do obiadu jak również do wędlin...

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

1 średnia kapusta
2 papryki
3 cebule

Zalewa:
2 szklanki wody
? szklanki octu
2 łyżki musztardy jasnej
? szklanki cukru
? szklanki oleju
2 łyżeczki soli[/list]

Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę w paseczki i cebulę w krążki.
Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącą zalewą. Ostudzić, przełożyć do słoików, włożyć do lodówki. Można trzymać 2 tygodnie.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Nalewko, ja też czekam na zupe chrzanową, bo bardzo lubię chrzan. Trudno go tu dostac, ale czasem pokazuje się chrzan produkcji niemieckiej i jest bardzo dobry. Uwielbiam tez sos chrzanowy. Mniam mniam, pisz Naleweczko. ;:65
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Felu, Nalewka podała link do strony z przepisem :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”