Lagerstroemia indica-uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lagerstroemia indica
No ale jak z tym kwitnieniem? warto ją trzymać całą zimę? Ja tak trzęsłam się latami nad psianką ale warto było. Kwitła na okrągło.
Jasne, że warto. Z miejsc, gdzie odpadły listki wyrastają nowe gałązki, a na nich pojawiają się kwiatki. Jeżeli tak bardzo nie możesz się doczekać kwitnienia to proponuję trzymać ją wśród innych kwiatów na parapecie ganku lub po prostu w pokoju, byleby nie stała w przeciągu. Jeden okaz zakwitł mi dopiero pod koniec września jak trzymałam w pokoju. Najlepiej postawić i nie ruszać (nie dotykaj listków,nie szturchaj, nie obracaj ciągle- chyba, że jest to konieczne, np. włazi na firankę ;) Im mniej jej przeszkadzasz tym lepiej się czuje. Jak masz kilka sztuk to możesz spróbować z jednym
Jeżeli lato dopisze to może i będą kwitnąć na dworze. 

Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Strasznie problematyczna ta Lagerstroemia indica w doprowadzeniu do kwitnienia
no ale co się nie robi jak chce się mieć okaz... tylko zazwyczaj tarasowce wyprowadza się latem na powietrze a tutaj dochodzę do wniosku,że dla niej niezbędny jest ogród zimowy albo w najgorszym razie szklarnia.
Szansa na jej kwitnienie na tarasie czy bezpośrednio w ogrodzie jak np. u datury jest zerowa
?
A może jednak u kogoś rozkwitnie bezpośrednio na powietrzu ?

no ale co się nie robi jak chce się mieć okaz... tylko zazwyczaj tarasowce wyprowadza się latem na powietrze a tutaj dochodzę do wniosku,że dla niej niezbędny jest ogród zimowy albo w najgorszym razie szklarnia.
Szansa na jej kwitnienie na tarasie czy bezpośrednio w ogrodzie jak np. u datury jest zerowa

A może jednak u kogoś rozkwitnie bezpośrednio na powietrzu ?
Pozdrawia cynia
Lato nie może być deszczowe i myślę, że jakby stała na zadaszonym tarasie to szanse na kwitnienie by wzrosły 

znalazłam zdjęcie najlepiej kwitnącego okazu, było to jakoś 7 miesięcy od wysiania, stała na ganku, niestety byłam durna i sprzedałam ją... żadna mi tak bujnie już nie kwitła... :/

znalazłam zdjęcie najlepiej kwitnącego okazu, było to jakoś 7 miesięcy od wysiania, stała na ganku, niestety byłam durna i sprzedałam ją... żadna mi tak bujnie już nie kwitła... :/

Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;

To właśnie 4-miesięczna siewka, która jako pierwsza mi zakwitła

- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
No nic czas sie odezwać
Wszystkie w gruncie co zostawiłem ................ raczej padły , no ale zobacze jeszcze czy odbiją .
Na szczescie miałem jedną w doniczce i dwie wykopałem i zaniosłem do piwnicy . Dzięki temu juz rosną
Oto jedna z nich

Dzis ją przesadziłem i zobaczymy co z tego bedzie
Pozdro ;)
--10 maja 2012, o 20:13 --
A tak wyglada dziś

Na szczescie miałem jedną w doniczce i dwie wykopałem i zaniosłem do piwnicy . Dzięki temu juz rosną
Oto jedna z nich

Dzis ją przesadziłem i zobaczymy co z tego bedzie
Pozdro ;)
--10 maja 2012, o 20:13 --
A tak wyglada dziś

Maniak roślin egzotycznych 

- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Jakich nawozów używacie do lagestroemi ?? bo moje jakoś marniutko rosną, wystawiłem je na balkon maja tam cały czas słonko
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Ja zapodaje florovit nawóz uniwersalny , wieloskładnikowy, całkowicie rozpuszczalny w wodzie, skoncentrowany nawóz ogrodniczy przeznaczony do dolistnego i doglebowego nawożenia roślin w ogrodnictwie

Maniak roślin egzotycznych 

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje dwie z trzech padły nawet w piwnicy ale jedna ładnie rośnie już trzeci rok , stoi pod ścianą domu ,może będzie miała z jeden kwiatuszek ..
Padły w piwnicy??
musiałaś ich nie podlewać... chyba, że mróz wkroczył.

- maniusika
U mnie w piwnicy która jest z kamienia jest od 8do 10 st0pni ciepła ale wilgotność powietrza dochodzi nieraz do 85 i nie wszystkie kwiaty wytrzymują często pleśnieją im łodygi a trudno ją wietrzyć bo zaraz mróz chwyta za roślinki .. Tym sposobem zniszczyłam sobie nie tylko lagerki ale i część mieczyków i krokosomię .. Za mało były otulone torfem ..
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dalej kwiatów nie widać 

- maniusika
U mnie też ani jednego pączka . Ale twoja ładnie podrosła ..