Storczyki i ich życie.....

Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ,,Storczyki i ich życie....."

Post »

Ostatnio czytałem na temat tego grzyba to on nier jest szkodliwy dla rośliny tylko jak go jest dóżo to trzeba przesuszyć troszkę podłoże i on powinien troszkę przychamować ze wzrostem
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam pytanie dostałem szczepkę Vanilli i jak ją naszczepić prosze o pomoc
jakie podłoże czy stosować ukorzeniacz czy trzymać w wodzie czy do ziemi
Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotrze, sama nie posiadam wanilii, ale w innym dziale dziewczyny ukorzeniały te roślinki w wilgotnym piasku/żwirku. Myślę, że warto też szczepkę przykryć np. słoikiem dla większej wilgotności (trzeba go odkryć na kilka minut codziennie, by uniknąć choroby grzybowej). Oczywiście ukorzeniacz nie zaszkodzi a pomóc na pewno pomoże.
Podłoże powinno być drobne,ale przepuszczalne, jak do storczyków z cieńszymi korzeniami.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
papulka
100p
100p
Od: 25 lis 2008, o 18:53

Post »

Witaj Piotrze,sama jakiś rok temu ukorzeniałam vanillę ,z powodzeniem zresztą (foto w moim wątku) .Zamoczyłam sadzonkę w ukorzeniaczu i włożyłam sadzonkę w podłoże do storczyków ,trwało sporo czasu zanim się ukorzeniła ,ale rośnie zdrowo i stosunkowo szybko .Powodzenia,trzymam kciuki - na pewno się uda :)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś przed chwilką posadziłem Vanillię do doniczki.
Dałem doniczkę do storczyków, a podłoże to skłeda się z 1/2 torfu i 1/2 podłoża dla storczyków.
A oto fotki; ;:3
Obrazek Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oby szczepka vanilii, sciskam kciuki za maleństwo ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje dendrobium nobile które sam rozmnożyłem z kawałka rośliny
Obrazek Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam takie pytanie, może pamiętacie tego storczyka co wypuścił 2keiki u podstawy.
Mam go już ok.8 lat i nie wiem czemu nie kwitnie tylko idzie w korzenie jak to widać i liście a kwiatów jak nie było kak nie ma....!
Czy da go sie jakoś zmusić do kwitnienia, czy tylko cierpliwość tu jest pomocna.........?
Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

ja stosuję od 2 lat niezawodną metodę, u siebie stawiam na okno na holu, jest ono nie zbyt szczelne i na doniczki wieje delikatnie zimny wiatr, 2 będą kwitły, lecz moj sposób polega na ustawienia storczyka na 3-4 tygodni w miejsce o temp 15 w dzien i 12 w nocy to sekret, a i podlać tylko raz w ciągu tego okresu czyli po 2 tygodniach, po tych 4 tygodniach postaw w docelowe miejsce, widzę że twój storczyk jest w niezłej kondycji, pamiętaj liście informują nas o tym jak intensywne i długie będzie kwitnienie, a natomiast kwiaty informują nas o kondycji i stanie rośliny !!
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Piotrze bodajże Agita kilka dni temu zamieściła ciekawą informacje odnośnie zależności między kwitnieniem a nawożeniem. Jeśli nie znajdziesz to powiem to co zrozumiałam.
Nawozy do storczyków mają 3główne składniki (azot, fosfor, potas), na butelce jest to tak zwane NPK. Nawóz wspomagający kwitnienie musi być z małą ilością N, a większą P i K. Natomiast po kwitnieniu, kiedy roślina idzie mocno w zielone nawóz powinien być zrównoważony lub z większą ilością N. Moje storczyki nie chcą kwitnąć, za to liście puszczają jak szalone i zamierzam zmienić im nawóz. Zaszkodzić nie zaszkodzi a może akurat pomoże.

Jak rozdzielałeś swoje dendrobium? Masz może jakieś zdjęcia? Jaka pora (względem kwitnienia) jest najlepsza na ten zabieg?
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witaj Piotrze,

przeczytałam cały twój wątek i podobało mi się tu. Masz piękne i urozmaicone kwiay, oraz odwagę do experymentów, podbnie jak ja. I to jest najważniejsze bo ja uważam że jak się nie zaryzykuje to się nie nauczę. Podobało mi się twoje Dendrobium Phalaenopsis na kawałku drzewa. Kiedyś czytałam że ich się nie powinno tak uprawiać dlatego jestem ciekawa jak siŁ u ciebie ono rozwija :?: :?: I ten koszyk wiklinowy z pięknymi Kwiatami. Muszę powiedzieć że ściągnę od ciebie ten pomysł i jeszcze dziśiaj zrobie sobie dekorację ze storczyków w wiklinie. ;:7 ;:7 Klasse. oby tak dalej.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dendrobium roździelałem gdzieś przy przesadzaniu ale ja go nie chciałem roździelać tylio wyciągnołem roślinę z doniczki na stolik i niechcący spadła i sie rozsypała na 2 części.....! :?

Z ddendrobium na pniu mi sie nie udało. zaczeły szybko zasychać korzenie i roślinka się zmarnowała. Musiałem coś zrobić źle.....?
Tylko co.....?
Spis tematów
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Możliwe, że dend. miało na tej korze za sucho. Może wystarczyło by częściej spryskiwać lub umieścić w szklanym naczyniu np. większym wazonie/słoju lub akwarium.
Widziałam już gdzieś fotki dend. na korze/drewienku i też myślę, by poeksperymentować :) W razie co, zwrócę się z pytaniami :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeden dendrobium będzie teraz kwitł, a ten na pniu usechł pewnie z przesuszenia albo nie wiem czego.
Teraz myślę nad kupnem jakiegoś storczyka z Vandowatych nie wiem czy znajdę jakiegoś jak coś kupię to pokażę
Spis tematów
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie prawie pisałem że sie rozglądam za storczykiem z wandowatych ,a prze 1sekundą dokonałem zakupu roślinki jest to storczyk o nazwie Plectrelminthus caudatus. Jest to roślinka dorosła, zdolna do kwitnienia. A tu proszę zobaczyć foto z gogli tej rośliny jak ma kwitnąć w przyszłości
Obrazek
Spis tematów
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”