Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, Twoje horminum ma ładny paczek, a moje chyba padnie. :cry: :cry:
Będę oglądać u Ciebie. Cieszynianka, bergenia piękne.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ta cieszynianka to naprawdę niezwykle urokliwa roślinka :) :)
Miłego dnia :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Czy odmiana "Aleksander" to jest jakaś specjalna? Ta tojeść co u mnie rośnie po poprzednikach jest nie do zdarcia. Wypuściła nowe pędy nawet z korzeni wykopanych jesienią, które całą zimę leżały na stercie.
Bardzo ładny zrobiłeś portret bergeni - podoba mi się. Wiosną wszystko szybko się zmienia - szczególnie jak pogoda dopisuje! Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie przydałby się deszcz.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, że mnie odwiedzacie i wstawiacie budujące komentarze :)

Alu, jak mi się rozrośnie cieszynianka, chętnie się podzielę. Tak, zielone kwiaty mają swój urok.

Dziękuję Geniu za wyrozumiałość. Nie zawsze jestem w stanie być na forum i Was odwiedzać. Tym bardziej cieszę się, że Wy mnie odwiedzacie :)

Bardzo dziękuje Maju. Masz rzadkie kwiaty i doświadczenie, a u mnie tylko parę rarytasków, dlatego tak się z nich cieszę. Przeczytałem o horminum, że najlepiej rośnie "wciśnięte" między kamieniami i tak je posadziłem. Chyba dobrze, skoro postanowiło zakwitnąć :) .

Cynthio, dziękuję :!: Tobie również słońca życzę :!:

Witaj Iza :!: Odmiana 'Alexander' ma tak jak widać na tym pączku listki zielono-biało-różowe. A skoro odbiła z suchego badylka, to podejrzewam, że będzie szybko rosła jak zwykła tojeść. Ale to mnie nie martwi - będę mógł się dzielić z innymi :)
U mnie też brakuje deszczu i słoneczne rabaty muszę podlewać, bo boję się, że wstrzymają kwitnienie lub wzrost rośliny. Na szczęście w półcieniu ziemia ciągle wilgotna.
Pytałaś Izo, u kogoś czym pisać na znacznikach, by to się nie zmyło. Więc powtórzę mój sposób, który okazał się niezawodny. Rozcinam kubeczki po jogurtach czy śmietanie na podłużne paseczki i piszę po nich flamastrem do płyt CD. Nic się nie zmyło po zimie. Radzę tylko kupić dobry marker, bo te słabsze szybko wysychają. Wczoraj właśnie oznaczyłem w ten sposób narcyzy.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku teraz latem to i ja się dwoję i troję żebym mogła na troszkę wejść na forum bo w ogrodzie tak pięknie.
Genia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Zainteresowało mnie to,że chcesz zrobić studnię.Czy ona już istnieje i chcesz ją ozdobić kamieniami ?Czy dopiero ją będziesz kopać?
Pozdrawiam poświątecznie. :D 8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Jacku!
Widzę, że jednak nie ma moich postów, które wczoraj pisałam.
Znowu jakaś awaria była.
Cieszę się, że cieszynianka :lol: tak ładnie Ci się przyjęła.
To wielka radość! A jeszcze jak można codziennie obserwować rozwój
to już w ogóle wielka frajda.
U mnie na działce niestety też sucho ... :( W zeszłym roku aura była jednak
zupełnie inna.
Skorzystam sobie z Twojego sposobu oznakowania roślin. Dzięki! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda Geniu iście letnia więc szkoda siedzieć w domu przed monitorem. Wpadam tak tylko z doskoku, albo jak jeszcze mam siły nocą :)

Witaj Pelagio :!: Studnia jest, wody mnóstwo. W tym roku dołożyłem jeden krąg i nałożyłem drewniany daszek. To nie mała studzienka tylko wielka studnia (2m średnicy!) więc roboty było dużo. Teraz drewno muszę zakonserwować i pomalować a beton otynkować kamieniami. No a potem to już czysta przyjemność - obsadzić ją wiejskimi kwiatami :)

Tak Jadziu, wczoraj też miałem problemy z umieszczeniem postów. Dzięki że wpadłaś :)
Sposób, jaki podałem z oznaczaniem - prosty i trwały.
U mnie też sucho. Na szczęście cieszynianka w cieniu i tam ma wilgoć. To rzeczywiście fantastyczne móc obserwować rośliny każdego dnia :!: Wierzę, że i Ty kiedys tak będziesz mogła :)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Jacku :) Moje hiacynty już prawie ze przekwitły :) a może posadziłeś za głęboko ? tak właśnie zrobiła moja mam. Cebule miałyśmy z jednego źródła , sadziłyśmy w tym samym okresie i jej wyglądają podobnie jak twoje Ona jednak powiedziała ze sadziła głęboko bo tak jej ktoś doradził , ja sadziłam tak by przykryć cebule , więc może zbyt głębokie posadzenie powoduje że jeszcze nie zakwitły ? Ale czy to ważne ? My już będziemy swoje wspominać ale zachwycać będziemy się twoimi:)

Pozdrawiam cieplutko :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jacku, będę u Ciebie oglądać kwitnące horminum jeśli moje nie przetrzyma.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

no no no :) człowiek wraca wkurzony ze szkoły a tu takie niespidzianki! zaraz lepszy humor! cieszynianka jest śliczna! a reszta? galopuje jak oszlała!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Cynthia pisze:Jacku ta cieszynianka to naprawdę niezwykle urokliwa roślinka :)
Jacku, podpisuję się dwoma rękami pod tymi słowami :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Jacku u Ciebie wszystko pięknie rośnie i kwitnie,
ma pytanie czy przyjęła Ci się gipsówka :?:
bo w poniedziałek wyślę Ci dalie i rutewkę , to gdyby
gipsówka się nie przyjęła to wyślę sadzonkę, daj znać

JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) :!: Po pracowitym dniu chwila odpoczynku i relaksu na forum :) Roboty powolutku posuwają się - kolejne taczki ziemi przywiezione, posadzone dalie, pacioreczniki i acidantery. Posadziłem też w końcu do nowej ziemi i doniczek agapanta i szczawiki. Więc uporałem się już z kwiatkami tarasowymi, ale jeszcze w starym ogrodzie czekają kwiaty. Niestety musiałem wywalić agawę białoobrzeżoną, ale przywiozłem ją już chorą i nie dała rady. A walka z trawą trwa bez końca :) Ale tak pewnie jest u każdego.

Iwona, z hiacyntami wszystko w porządku. To były zdjęcia sprzed trzech dni, a dziś już kwitną w najlepsze. A czy później czy wcześniej, to bez różnicy. Cieszy mnie, że są duże i mają krótkie łodyżki więc się nie pochylają tylko stoją prosto. Daję im sporo wody, bo susza zaczyna się robić.

Maju, na pewno pokażę, jak będzie z tym horminum, bo bardzo mnie cieszy i intryguje ta roślinka :)

Janku, dobrze, że humor Ci się poprawił. A w szkole to już chyba masz koniec roku, maturzysto :?:

Halinko, ja też się podpisuję pod słowami Cynthii - z tą cieszynianką to był strzał w dziesiątkę. W poniedziałek zobaczę jej siostrę, która rośnie w starym ogrodzie :)

Ale teraz pokażę inną ciekawostkę, o której zapomniałem, a warta jest pokazania - koluria kuklikowa
Obrazek
omieg jak słoneczko :)
Obrazek
kolejna ciekawostka szykuje się do kwitnienia - fibigia clypeata
Obrazek
i mój ulubiony bodziszek - geranium renardii, powolutku nabiera sił po zimie
Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

no jeszcze do wtorku oceny i w piątek (24) zakończenie roku. potem już prosto do matur :D

a omieg już kwitnie!! :shock: kurczę nieźle. u mnie jeszcze maluteńkie listeczki. ale Twój wygląda jak takie małe słońce. super!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”